Sindromul Sjogren

Sindromul Sjogren

Persoanele cu Sindromul Sjogren au dreptul la tratament!

Sindromul Sjogren – Vă prezint cazul unei paciente în vârstă de 54 de ani. Pacienta se prezintă la clinică relatând uscăciune la nivelul ochilor și la nivelul gurii de aproximativ 3 ani. Asociază vaginita atrofică, tiroida autoimună, dureri poliarticulare și hipertensiune arterială. Consultul oftalmologic (12.09) a relevat test Schirmer intens pozitiv, fiind recomandată utilizarea de lacrimi artificiale. A efectuat radiografie pulmonară în urmă cu 3 săptămâni, cu rezultat normal (afirmativ).

Semnează și tu petiția pentru dreptul la viață !

  • Obiectiv: TA=120/80mmHg, echilibrată cardiopulmonar, examen obiectiv fără particularități.
  • ECG: Ritm sinusal, AV=66/min, ax QRS în cadran fiziologic, fără modificări acute de fază terminală.
  • Tratament: Euthyrox 25 mcg/zi, Leridip 10mg/zi, Betaserc 1cp/zi, Nebilet cp 1/2/zi
  • Ecografie abdominală: fără particularități.
  • Ecografie glande salivare: Glande salivare cu structura neomogenă bilateral cu septuri fibroase prezente, aspect burat prin prezența de arii hipoecogene < 6 mm, cât și de prezența de mici adenopatii periglandulare cu caracter inflamator.

Sindromul Sjogren – Simptomele pe care le descrie pacienta sunt de senzație de nisip sau alt corp străin în ochi, de arsură la nivelul ochilor, absența lacrimilor în situații în care ar fi natural ca acestea să apară.

În ceea ce privește simptomele de uscăciune bucală, pacienta relatează dificultăți în mestecarea și înghițirea alimentelor, necesitatea de a bea apă din 3 în 3 minute, în timp ce mănâncă alimente, probleme dentare de tipul cariilor cu durere la rădăcină.

Sindromul Sjogren – este o boală autoimună extrem de rară ce apare în special în rândul femeilor peste 45 de ani. Diagnosticul și tratamentul necesită deseori o colaborare între mai multe specialități medicale.

📌 Kinetoterapeutul joacă un rol extrem de important. În diagnostic sunt implicați alături de interniști sau reumatologi, medici oftalmologi, specialiști în chirurgie oro-maxilo-facială care ne ajută cu biopsiile de glande salivare minore, serviciul de anatomie patologică care este extrem de important în interpretarea biopsiilor, laboratorul în care realizăm analizele necesare diagnosticului.

Diagnosticul necesită o evaluare oftalmologică specială, cu măsurarea secreției lacrimale și examene speciale pentru a se vedea dacă există afectare la nivelul corneei.

Odată stabilit diagnosticul, pacientei i se prezintă, pe de o parte, reguli de viață generale pentru a proteja ochii și mucoasa bucală, iar pe de altă parte, se stabilește schema de tratament care se bazează pe topice locale la nivel ocular, pe stimulente ale secreției lacrimale și salivare, imunosupresoare. Schema de tratament este stabilită în funcție de particularitățile fiecărui caz și adaptată acestora.

De asemenea, oboseala cronică, uneori severă, este una dintre problemele principale ale pacientei. În plus, există anumite riscuri pe care le implică boala, pacienta necesitând o supraveghere atentă în acest sens, conform recomandărilor dr. Ciprian Jurcuț.

Acest sindrom există în forma sa primară, adică neasociat unei alte boli sau în forma secundară, asociat cu alte boli autoimune, cum ar fi lupusul eritematos sistemic, poliartrită reumatoidă, sclerodermia sau bolile autoimune tiroidiene și boli ale pielii.

Nu se cunosc cauzele apariției bolii, potrivit medicului, existând până în acest moment mai multe teorii, astfel că nu au fost identificate modalități speciale de prevenție. Cauzele pot fi genetice – Virusul Sicca existând la majoritatea femeilor de la naștere. El declanșează sindromul Sjogren în urma unui șoc suferit de pacient (șocul poate fi de mai multe forme sau orice natură: emoțional, fizic, medical, etc).

  • Va utiliza lacrimi artificiale conform recomandărilor medicului oftalmolog
  • Tratament cu Plaqueniel 200 mg câte 1cp/zi (1-0-0)
  • Omega 3, 1000 mg câte 1 cp/zi timp de 3 luni
  • SALAGEN conform recomandărilor
  • Se recomandă efectuarea analizelor TSH, Ag Hbs
  • Se recomandă efectuarea în ambulator a electroforezei proteinelor serice cu imunofixare
  • Dispensarizare psihiatrică teritorială
  • Reevaluare peste 30 de zile

Semnează și tu petiția pentru dreptul la viață !

🌟 Pacienta urmează un program de recuperare.

Fiecare pacient(ă) care îmi trece pragul beneficiază de un tratament personalizat, iar misiunea mea este de a-l reechilibra din punct de vedere musculo-articular. Totul începe cu o evaluare, apoi sunt setate obiectivele și planul de tratament.

♥ Nimic nu mă bucură mai mult decât un pacient care se întoarce zâmbind să îmi mulțumească.

Despre mine blog despre sănătate și stil de viață. Dacă v-a plăcut acest articol, alaturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook. Dacă doriți să vă faceți o programare la Clinica noastră sau doriți să aflați mai multe detalii, ne puteți contacta direct la numerele de telefon disponibile în pagina de Contact sau pe binecuvântareaplantelor. Foto: 123RF, 123RF/PICSEL

Semnează și tu petiția pentru dreptul la viață !

Related Posts

2 thoughts on “Sindromul Sjogren

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: