Leacuri de la bunica

Leacuri de la bunica

Leacuri de la bunica – împotriva răcelii, tusei, durerii în gât, durerii de spate, a cistitei, dar și pentru tratarea conjuctivitei, alinarea durerii, tăieturi, furia laptelui, arsuri …

Câţi dintre voi mai folosiţi astăzi leacuri de la bunica? Este uşor să le dăm uitării cu atâtea medicamente la îndemână, însă acestea sunt cu adevărat eficiente, deoarece izvorăsc din experienţa şi cunoştinţele bunicilor noştri, cei care ştiu cel mai bine tainele plantelor şi cele mai surprinzătoare leacuri pentru răceală, lovituri şi alte probleme de sănătate.

Mai jos îţi aştern cu drag o parte din aşa-numitele leacuri băbeşti pe care cititorii şi clienţii/ pacienții noştri ni le-au împărtăşit, şi pe care unii dintre ei chiar le folosesc în continuare:

1. Împotriva răcelii: În două-trei seri la rând, se bea un ceai fierbinte din coada-şoricelului, pătlagină şi un fir de mentă, ţinându-se picioarele în apă fierbinte. Se stă între 5-10 minute. Dacă apa dă să se răcească, se mai adaugă apă clocotită.

După aceea se intră în pat. Efectul este foarte rapid. Indiferent cât de puternică este răceala, trece ca luată cu mâna. De obicei sunt suficiente două seri. Cine nu poate bea ceaiul amar, să adauge o linguriță de miere. Nu uitaţi! Când vă prinde răceală, băgaţi-vă picioarele în apă fierbinte!

2. Contra tusei: Ceai din ceapă, plus apă fierbinte la picioare. Ceai de pătlagină + apă fierbinte la picioare. Ridiche neagră cu miere. “Ştiu că răceam şi tuşeam în copilărie, iar mama îmi dădea un fel de ceai din coji de ceapă, care dădea rezultate clare. Şi pentru tuse, ţin minte cum mama scobea o ridiche neagră şi punea miere şi lăsa să se formeze un lichid, care apoi se lua de câte ori aveai nevoie.”

Pentru tuse, pune sare grunjoasă într-un săculeţ de bumbac, leagă săculeţul şi pune-l la încălzit în cuptor. Aplică săculeţul astfel încălzit pe piept şi lasă-l acolo până se răceşte.”

3. Împotriva durerii în gât: Se bea lapte fierbinte, în care s-au topit o linguriţă de unt şi o linguriţă de miere, cu înghiţituri mici, ţinând picioarele în apă fierbinte. Gălbenuşul unui ou proaspăt din acea zi se freacă cu zahăr la care se adăuga o cană cu lapte dulce fierbinte.

4. Pentru durere de spate: Compresă formată din hrean ras stropită cu alcool sanitar şi stați aşa 3 ore; după 2 zile veți vedea diferența. “Un leac ce-l ştiu de la mama mă ajută mereu când mă doare spatele: pun o compresă formată din hrean ras stropită cu alcool sanitar şi stau aşa 3 ore, după 2 zile nu mai doare spatele.”

5. Împotriva cistitei: Muşeţelul este cel mai serios inamic al cistitei. Două-trei seri la rând, se face un ceai concentrat de mușețel, cu care se fac băi de şezut în lighean. Ceaiul trebuie să fie cald, dar să nu frigă. Se ţin apoi picioarele în apă fierbinte şi se intră în pat. Pe lângă faptul că rezolvă problema pe loc, boala nu va mai reveni ani la rând.

6. Pentru tratarea conjunctivitei: O lingură de lemn uşor încălzită şi ţinută la locul dureros. “De la mama ştiu că pentru tratarea conjunctivitei, se pune o lingură de lemn uşor încălzită şi ţinută la locul dureros. Mie mi-a trecut cu acest leac.

7. Pentru alinare durere, tăietură: Faceți o pastă din făină albă de grâu şi smântână. “Mă tăiam foarte des la degetele mâinii, iar mama îmi făcea o pastă din făină albă de grâu şi smântână. Nu ştiu dacă vindeca, dar ţin minte că alina durerea!”

“Mama mea mă punea să rup o plantă rostopască. Are o sevă gălbuie şi cu ea să mă dau pe negul pe care îl aveam pe deget. Bun sau nu leacul, ideea este că astăzi nu mai am acel neg.”

“O foiţă albă de ceapă puţin pusă pe plită, se aşază peste furuncul şi într-un timp scurt colectează şi nu mai doare atât de rău, plus că se grăbeşte vindecarea.”

8. Pentru furia laptelui: “Tărâţe stropite cu apă, puse pe o faşă şi legată strâns peste sâni pentru “furia laptelui,” şi pentru entorse!”

9. Pentru arsuri: Albuş crud de ou. Seva de aloe vera. “M-am ars la mână când puneam bulion fierbinte în sticle şi imediat am dat cu albuş crud de ou şi am lăsat să facă o crustă; nu am mai avut nimic, nici măcar un pic de piele iritată!”

“Când eram mic, pe timp de vară mai mereu mă înţepau viespile. Mama mea îmi dădea mereu o frunză de pătlagină spălată şi mă frecăm în locul respectiv, îmi trecea imediat mâncărimea, durerea şi nici locul nu mi se umfla!”

“Mama ne dădea, prune uscate, sau zeamă de la prunele uscate lăsate în apă atunci când aveam probleme cu constipaţia.”

Cartofii daţi pe răzătoare (sau cartofii tăiaţi felii) şi înveliţi într-un batic (sau eșarfă) pentru amigdalită şi celebrele şosete în oţet pentru febră sunt 2 leacuri de la bunica pe care mama mereu le punea în aplicare atunci când răceam în copilărie. Deşi simple, şi uneori chiar neplăcute (mă refer la şosetele în oţet care se simţeau foarte reci pe ale mele picioare superîncalzite), aceste remedii aparent banale îşi făceau întotdeauna efectul.

Tu ce leacuri de la bunica/ mama ştii? Pentru anumite probleme de sănătate, acestea se dovedesc a fi cea mai simplă şi cea mai eficientă rezolvare!

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, vă recomandam să consultați și sfatul unui medic specialist.

Despre mine – blog despre sănătate și stil de viață. Să ne citim cu drag! Dacă v-a plăcut acest articol, alaturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Leacuri de la bunica
Leacuri de la bunica – Credit: zms/Getty Images

Related Posts

Lasă un răspuns