
Rânca este o stațiune turistică în curs de dezvoltare, situată la 1.600 de metri altitudine, pe șoseaua Transalpina
Rânca – Auzisem de Stâna Ștefanu și am avut prilejul să ajungem și noi acolo, cei din Asociația Bloggerilor Olteni. Am dat o fugă la munte, împreună cu o parte dintre colegii mei din Blogosfera oltenească, fugă despre care vreau să vă povestesc și vouă. Stâna Ștefanu e obiectivul numărul unu dacă te găsești pe Transalpina și dorești să vezi ceva veritabil românesc și păstoresc.
Stâna Ștefanu de pe Transalpina, oază de relaxare pentru mii de turişti
Transalpina a devenit loc de relaxare pentru foarte multe persoane, sfârşitul de săptămână fiind perioada când se atinge pragul maxim de vizitatori.
Cei care ajung în zonă nu au cum să rateze Stâna Ştefanu, acolo unde gazdele îşi aşteaptă musafirii cu „tocan”, preparate din brânză de oaie şi cu un program specific oieritului. Ospățul a fost în toi, ceaunele erau pe foc pline cu berbecuț, vițel proaspăt și purceluș, crescuți ECO pe crestele vârfului Ștefanu.
Mâncărurile tradiţionale pregătite de Mărioara şi Dede Babu, ospitalitatea gazdelor, frumuseţea peisajului, cojoacele ciobăneşti din lână, câinii mioritici, măgăruşii şi odaia amenajată conform tradiţiilor, toate acestea dau farmec stânei şi le aduc turiştilor momente unice de relaxare în sânul naturii.
Mărioara Babu şi soţul ei se ocupă de preparatele pe care le oferă turiştilor. Mâncarea aburindă este servită în vase de lut, cu linguri din lemn, tocmai pentru ca farmecul locului să fie bine pus în lumină. Felicitări acestor oameni minunați care au avut ideea de a face dintr-o stână un popas superb unde te simți excelent!
Stâna Ştefanu este situată la aproximativ 18-20 km de Rânca şi la 10 km de Obârşia Lotrului. Pentru a-şi mulţumi musafirii, şi cojoacele ciobăneşti pe care turiştii le vor putea îmbrăca pentru a se fotografia sunt mai multe la număr…
Muzeu cu obiecte tradiţionale: turiştii pot admira costume populare vechi de mai bine de o sută de ani, obiecte tradiţionale ciobăneşti, toate frumos aranjate în cadrul unui muzeu amenajat cu mare drag de membrii familiei Babu. De asemenea, au amenajat muzeul pentru că este important ca oamenii să cunoască un pic din tradiţiile zonei. În muzeu au strâns multe obiecte vechi: costume populare, costum de ginere şi de mireasă, un război de ţesut vechi de o sută de ani și altele… Slavă lui Dumnezeu pentru așa zonă frumoasă, munți pitorești, locuri perfecte și oameni extraordinari! Și-am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea cu stâna!
Parcul Aventura de la Rânca
În sezonul acesta fiind cald, turiștii pot face drumeții pe munte, pe traseele turistice marcate, sau pot merge în parcul de aventură, pentru experiențe inedite. Parcul de aventură Rânca este situat la intrarea în staţiunea Rânca (dinspre Novaci), în pădurea de lânga Muzeul Civilizaţiei Montane. Lângă parc există și o mini – terasă amenajată cu mese și scaune unde am servit apă, sucuri, bere și ceva dulce.
Acesta cuprinde 5 trasee:
Traseul Aventura 1, cuprinde 9 ateliere și o tiroliană de 70 m (nivel mediu);
Traseul Aventura 2, cuprinde 10 ateliere și două tiroliene, în lungime totală de 50 m (nivel avansat);
Traseul Tiroliana, cuprinde 6 tiroliene în lungime totală de 240 m (nivel mediu);
Traseul Prichindeilor, cuprinde 9 ateliere și două tiroliene, în lungime totală de 20 m (nivel ușor).
Parcul include o serie de elemente suspendate la diferite înălțimi, elemente care se parcurg folosind echipamentul corespunzător, prin traversare sau cațărare. Tot la Parc Aventura am avut un concurs de tir în poligonul de airsoft.

Noi, bloggerii din Craiova, ne vom întoarce cu siguranță luna viitoare, în septembrie, nu de alta, dar data viitoare vreau să mă cațăr și mai mult 🙂

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook. Urmărește și filmul de mai jos, dacă vrei să vezi cu ochii tăi pe unde am călătorit de data aceasta!