Cifoza: cauze, simptome, recuperare medicală

Cifoza – cocoașa

Una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale coloanei vertebrale este cifoza

Cifoza – cocoașa 👉 este o curbură anormală apărută în partea superioară a coloanei vertebrale, ”cocoaşa” cum este cunoscută popular, cauzată în principal de postura incorectă, dar şi de anumite afecţiuni apărute odată cu înaintarea în vârstă.

Cifoza – ce simptome dezvoltă?

În cele mai multe cazuri există simptome și, ca și cum nu ar fi de ajuns că este inestetică: un spate “rotunjit”, apar și contracturi puternice, dureri de spate, rigiditate în partea superioară a toracelui. Uneori cifoza apare fără simptome.

Simptomele mai severe includ: durere atunci când vă culcați, pot face dificil privitul în sus, probleme de respirație din cauza presiunii asupra plămânilor, funcții fizice limitate, etc.

Cifoza – provocând probleme precum refluxul acid și dificultăți la înghițire, poate genera probleme digestive prin comprimarea tubului digestiv.

Cea mai frecventă formă de ”cocoașă” se datorează fracturilor vertebrale cauzate de osteoporoză. Acest lucru poate apărea atât la femei, cât și la bărbați, dar este mai frecvent întâlnită la femei.  Cea mai frecventă formă de cifoză este cea posturală şi apare cu precădere la adolescenţii şi adulţii care lucrează ore în șir la birou.

Cifoza și tratamentul cifozei: specialistul vă poate da îndrumările corecte și vă poate sugera tipul de tratament potrivit.

 

Cifoza – cocoașa

Cifoza – cocoașa: Program de recuperare kinetoterapeutic :

 • Kinetoterapia se referă așadar la recuperarea anumitor funcții ale organismului, iar kinetoprofilaxia ajută la prevenirea afecțiunilor, indiferent de natura lor sau chiar la prevenirea recidivelor și complicațiilor unor afecțiuni ce s-au instalat anterior.
 • Kinetoterapia reprezintă ramura terapeutică ce foloseşte ca mijloc specific mişcarea, în scopul recuperării somato-funcţionale, motrice şi psihomotrice sau al reeducării funcţiilor compensatorii, în cazul deficienţelor parţial reversibile sau ireversibile. Ea este indispensabilă recuperării medicale, readaptării psihice, reeducării profesionale şi readaptării sociale.
 • Kinetoterapia ocupă cel mai important loc în tratamentul deviațiilor cifotice ale coloanei vertebrale.
Cifoza - Scolioza - Lordoza
Cifoza – Scolioza – Lordoza

Recomandări: 

 • Sporturi indicate: înotul, patinajul, călăria;
 • Sporturi contraindicate: boxul și canotajul
 • De evitat munca în poziția șezând sau în poziții care necesită îndoirea înainte a trunchiului ;
 • Controlul poziției șezând pe scaun, cu șezuta trasă bine înapoi și spatele lipit de spătar ;
 • Dormitul pe pat tare și evitarea poziției de șezlong ;

Cifoza – cocoașa: Cum poate fi prevenită?

Poate fi prevenită prin: evitarea statului în poziţie cocoşată la birou, exerciţii fizice regulate, este nevoie de un program constant de exerciții fizice și îmbunătățirea posturii în viața de zi cu zi.

Tratament pentru cifoză: Kinetoterapiegimnastică medicală (exerciții), fizioterapie, masaj terapeutic al spatelui, reflexoterapie.

 • Unguent cu venin de viperă și turmeric aplicat dimineața și seara în zona dureroasă,
 • Faceți exerciții ușoare și regulate pentru întărirea mușchilor trunchiului,
 • Păstrați-vă spatele drept și umerii aliniați, în special, atunci când stați jos perioade lungi de timp
 • Mențineți o greutate sănătoasă – greutatea în exces pune mai multă presiune asupra coloanei vertebrale și a discurilor, ceea ce le face mai sensibile la hernie

Citește și Cifoza: semne, cauze, simptome și tratament

Vă confruntați cu dureri de spate? Doriți un consult de specialitate la kinetoterapeut pentru a vă asigura de sănătatea dvs? Dacă aveți nevoie de o evaluare posturală personalizată, sunați la telefon 0751 157 304 sau 0761 911 697  pentru a vorbi cu un specialist (credit Kyphosis istock).

 

Cifoza – cocoașa
Cifoza – cocoașa

 

Related Posts

1 thought on “Cifoza: cauze, simptome, recuperare medicală

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: