O experiență unică ! Să intru în subiect: am făcut o plimbare mai lungă de la Craiova la Galați, Tulcea, Mangalia, și de aici cu velierul Santa Monica pe mare până la Balcic ( Балчик). Iată ce a ieșit!
Balcic se află situat la aproximativ 60 km de localitatea Vama Veche (România) și 80 km de Mangalia. Marea și litoralul sunt fără îndoială locurile unde se nasc cele mai frumoase povești: de prietenie, de beție, de dragoste…
- Prima zi am stat la Mangalia și am dormit în port la bordul velierului Santa Monica.
- A doua zi am dormit tot în port, pe velier, dar de această dată la Balcic.
De la Mangalia la Balcic – Viața petrecută pe mare te schimbă
Da, chiar și acele câteva ore sau zile de la Mangalia la Balcic și retur te schimbă. Sailingul este un sport solicitant și frumos, cu adevărat fascinant, care pune stăpânire pe sufletul și mintea ta, îți umple sufletul de liniște și mintea de peisaje superbe.
Sailingul mai presupune și arta de a ajusta velele corect și eficient, astfel încât să te poți folosi chiar și de cel mai mic vânticel. Santa Monica îmi este o ambarcațiune tare dragă, mi-a fost „o a doua casă departe de casă” dar și mijloc de transport totodată 🙂
Santa Monica are trei dormitoare primitoare, un living, o baie, cabină de duș şi o bucătărie utilată cu tot ce trebuie. Ca idee, pe o astfel de barcă ai tot confortul pe care ni l-ar putea oferi o cameră de hotel doar că, evident, spațiile de „desfășurare” sunt mai limitate.
Velele sau pânzele unei bărci: alcătuiesc mijlocul de propulsie principal al unui velier. Asupra suprafețelor velice va acționa vântul ca forță propulsivă. Pentru a manevra nava te folosești de câteva frânghii, de care tragi strângându-le sau eliberându-le. Dacă nu este vănt, se poate folosi motorul.
Cum este să dormi pe o barcă? Nu ți se face rău de mare când dormi! Nu te leagănă toată noaptea când vasul este ancorat la țărm! Locuitul pe barcă este cu adevărat o experiență foarte interesantă și recomand oricui să încerce măcar o dată dormitul pe apă.
Bărcuța noastră, Santa Monica, ne-a învățat cum acționează vântul, valurile și curentul asupra ei și ne-a ajutat să înțelegem forțele care guvernează mișcarea ghidată de vânt. Am avut ocazia să văd și să experimentez o grămadă de lucruri noi.
Am învățat ce înseamnă să te deplasezi după legile naturii, necesitatea de a gândi matematic și obligativitatea de a reacționa rapid la schimbările de direcție ale vântului, la rafale, la valuri, etc.
Despre Balcic ( Балчик)
Balcicul este aproape de Mangalia, Marea Neagră are un farmec aparte în Bulgaria; recomand pentru că ai ce vedea, ai ce face și este mai ieftin. Este un oraş liniştit, cu o atmosferă cu rezonanţe interbelice.
Balcic e portul de intrare și trebuie facută intrarea bărcii în Bulgaria. Totodată e și stațiune, așa că e de petrecut un timp frumos acolo, o zi maxim două sunt suficiente pentru popas și distracție.
Balcicul este o aşezare pitorească pe malul Mării Negre (cum scriam mai sus), situată într-un cadru natural unic datorat versanţilor de calcar şi teraselor naturale care coboară treptat spre mare.
Balcicul este o destinaţie turistică interesantă şi încântătoare, putând fi o alternativă la staţiunile mari.
La Balcic: spectacolul apusului de soare este o fascinație, de care poți să ai parte numai făcându-ți puțin timp. Bolta cerească e scăldată într-o beție de culori arzânde pe care ochii mei le savurează lacomi și cu plăcere și cu admirație.
Sunt impresionat că sunt atât de multe meduze: misterioasele creaturi de mari dimensiuni s-au înmulţit în mare pentru că temperaturile au rămas ridicate, apa fiind caldă la acest moment.
𝐋𝐚𝐬ă-𝐭𝐞 𝐯𝐫ă𝐣𝐢𝐭 𝐝𝐞 𝐟𝐫𝐮𝐦𝐮𝐬𝐞ț𝐞𝐚 𝐦𝐚𝐫𝐢𝐢. 𝐀𝐬𝐜𝐮𝐥𝐭ă 𝐬𝐮𝐧𝐞𝐭𝐮𝐥 𝐯𝐚𝐥𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 ș𝐢 𝐚𝐥 𝐩𝐞𝐬𝐜ă𝐫𝐮ș𝐢𝐥𝐨𝐫. 𝐏𝐨𝐫𝐧𝐞ș𝐭𝐞 î𝐧𝐭𝐫-𝐨 𝐜ă𝐥ă𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞 𝐦𝐚𝐠𝐧𝐢𝐟𝐢𝐜ă. Înaintăm uşor pe mare. Condiţiile sunt numai bune ca să ne bucurăm de croazieră. Vreme frumoasă, dar valuri suficient de mari încât să ne speriem un pic.
Atracţii turistice în Balcic
Balcic e cunoscut în special datorită Castelului Reginei Maria. Castelul a fost construit la cererea Reginei Maria (soţia Regelui Ferdinand 1914 – 1927) pe vremea când Cadrilaterul aparținea României. Între 1913 și 1940, Balcic a aparţinut de Regatul Romaniei împreună cu restul Dobrogei de Sud. În 1940, Cadrilaterul (inclusiv Balcicul) a trecut la bulgari.
Balcicul a facut parte din România în perioada interbelică. Unii localnicii, mai vorbesc încă limba română.
Ce am mâncat la Balcic: Vă spun sincer, indiferent ce soiuri de pește am mâncat, totul a fost delicios! Prețurile la mâncare nu sunt mari, în general, în Bulgaria. Peștele gătit în Balcic pe care l-am măncat cu legume… totul udat ușor cu puțin vin alb… aș dori și acum încă o porție.
Plimbarea cu barca nu doar că ne-a arătat marea și natura, ci ne-a dat și timp să ne auzim și să ne ascultăm activ. Că e vremea bună sau rea, marea are întotdeauna un farmec aparte. Şi când e calmă şi când e învolburată, tot merită admirată.
Atmosfera a fost minunată pe mare. Cam atât a fost interesant în miniconcediul meu de pe litoralul românesc și bulgăresc al Mării Negre. N-a fost rău deloc.
Să ne citim cu drag, nu uita să ne urmăreşti pagina de Facebook, contul de Instagram şi să dai share articolului, dacă ţi-a plăcut, desigur!