Crama Vinaltus a fost gazda celei mai recente ediții a evenimentului nostru Brânzeturi cum se cuVin cu numărul #62. Evenimentul a fost organizat de Asociația Bloggerilor Olteni și DicționarCulinar.ro. La Crama Vinaltus, vinul are suflet oltenesc …
Vinul din Crama Vinaltus s-a născut dintr-o pasiune nemărginită pentru tot ceea ce înseamnă vinul – de la plantarea viţei de vie până la îmbuteliere. Aflată în localitatea Almăj, foarte aproape de Craiova, la doar 15 minute, crama produce vinuri premium și superpremium din struguri culeşi din viile amplasate pe o parte din vechea moșie care a aparţinut odinioară boierului Barbu Poenaru.
Pe dl. Iustin a început să îl intereseze ale cui sunt terenurile fostelor vii şi a aflat că unele dintre ele erau acolo încă de pe timpul boierului Barbu Poenaru, iar altele de pe timpul comunismului. Având meseria de oenolog, a decis să cumpere aici terenuri.
https://www.youtube.com/watch?v=reanPbntBc0&t=17s
Iustin Urucu este omul care a visat să readucă la viaţă viile de pe dealurile Almăjului. Cu multă voinţă, pricepere şi o experienţă enormă în industria vinului, a reuşit să făurească întreaga poveste Vinaltus.
Despre Crama Vinaltus și pasiunea lui Iustin
Iustin Urucu şi-a construit o casă în Almăj şi a început să colinde, alături de copii, dealurile din apropiere. A văzut viile în paragină şi i-a încolţit în minte ideea de a le repune pe picioare şi de a reuşi să producă un vin oltenesc, din soiuri româneşti de cea mai bună calitate.
Vinartus în primul rând este Vinartus și este foarte puternic ca brand și ca tot ce presupune acest fapt, de-a lungul a celor 20 și ceva de ani.
A plantat: Fetească albă, Feteasca regală, Tămâioasă românească, Fetească neagră și Negru de Drăgășani, dintre cele internaționale a ales: Sauvignon Blanc, Merlot și Cabernet Sauvignon, dar pe o suprafață mult mai mică.
Iustin Urucu are acum o cramă modernă, unde etalează cu mare mândrie cele mai noi game de vinuri pe care le-a creat singur, un Strop din Soare așa cum stă scris și pe logo-ul Vinaltus.
Noi am avut plăcerea de a degusta 5 vinuri din gamele Corvus și Demeter care au fost asociate cu brânzeturi de la Delaco. Brânzeturile că de fiecare dată, ne-au fost oferite de cei de la Delaco.
Prezentatorii noștri la degustare au fost: Iustin Urucu, oenologul ce și-a pus (la propriu și la figurat) semnătura pe tot ce înseamnă Vinartus; și Daniel Botea, președintele ASBO și absolvent de master în expertizare Viti-Vinicola și degustător autorizat de brânzeturi.
Vinurile și brânzeturile – Asocierile serii
- Corvus, Crâmpoșie Selecționată, vin alb sec + Aperifrais Ile de France,
- Corvus rose + Brie au bleu Ile de France,
- Demeter Sauvignon Blanc + Emmentaler Delaco,
- Corvus, (Feteasca Neagra și Negru de Drafasani) + Cascaval Sofia Delaco,
- Demeter, Negru de Dragasani și Cabernet Sauvignon + Grana Padano Delaco D’Exceptie.
Un vin foarte plăcut, mai ales în combinație cu Emmentaler-ul. Originară din valea Emmental din Elveția, această brânză este cunoscută pentru gluma că se obține amestecând în proporție de 1/1 brânza cu găurile. În realitate, Emmentaler se numără printre brânzeturile cele mai greu de produs, datorită procesului complex de maturare care trebuie să asigure formarea simultană a gustului și a găurilor specifice din structura acesteia.
Aceste game de vinuri sunt super premium. Este vorba despre DEMETER şi CORVUS, urmate de PICOTE şi GALLA.
Daniel Botea, președintele ASBO, ne-a dat detalii despre sortimentele de brânză.
Vinaltus SRL Adresa: STRADA PRINCIPALĂ, NR 15, ALMĂJ SAT ȘITOAIA,
Dacă ți-a plăcut articolul, te așteptăm și pe pagina de Facebook. Avem și Instagram. Despre mine – blog despre sănătate și stil de viață.
Hai noroc! 😊