
BUCATE OLTENEȘTI & VINURI ROMÂNEȘTI / DEGUSTĂRI ȘI CONFERINȚE GASTRONOMICE
31 MAI – 1 IUNIE 2025 – RAMADA PLAZA CRAIOVA
31 MAI – 1 IUNIE 2025 – RAMADA PLAZA CRAIOVA
“Zilele Craiovei” la Ramada Plaza din localitate constituie prilejul unei noi întâlniri a publicului generalist și a profesioniștilor cu bucatele oltenești și cu vinurile românești, în 31 mai – 1 iunie 2025, în cadrul mai larg al proiectului “Craiova, capitală gastronomică est-europeană”. Ca întregul proiect, și această reuniune este organizată de Liceul de Industrie Alimentară din localitate cu sprijinul Primăriei Craiova și cu implicarea platformei de gândire și acțiune We Are Romania / YOU ARE WELCOME.
31 mai – Prima zi a evenimentului, între orele 12:00 și 19:00, este rezervată degustărilor: o expoziție de bucate realizate în atelierele Liceului de Industrie Alimentară (LIA) și un Masterclass de praz & vinuri din soiuri românești susținut de Chef Ciprian Nicolescu (Ellipse City Restaurant by Ramada Plaza) și Cezar Ioan (vinul.ro).
Tot în 31 mai – în același interval orar, oaspeții se vor întâlni cu mai multe crame din Oltenia și din țară: au confirmat până în prezent Avincis, Banul Mărăcine, Budureasca, Cramele Recaș, Crama de Piatră, Crama Oprișor, Domeniile Panciu, Domeniile Vînju Mare, Domeniul Drăgași, Domeniile Vinarte, Olterra, Vinaltus. În expoziția cu degustare vor fi prezentate și uleiurile de măsline multimedaliate internațional Eliada – inițiativă a antreprenorului craiovean Cătălin Adam.
În aceași după-amiază de sâmbătă va avea loc conferința “Turismul enogastronomic și cultural și dezvoltarea locală” – unde cei prezenți vor asista la studii de caz din Bulgaria (Anelia Hristova & Iulia Bahovski, “North East Wine Tours Bulgaria”) și din România (Florin Opriș, “Descoperă vinurile Olteniei”; David Sandu, “Crama de Piatră” din Dealu Mare; Alina Podiuc, “Domeniul Drăgași” din Drăgășani).
Duminică, 1 iunie, de la orele 11:00, va avea loc cea de-a 10-a ediție a conferințelor naționale “Gastronomia – cu bune, cu rele”, dedicate brandului de țară al României izvorât din patrimoniul culinar și cultural românesc – tema de etapă fiind “brandul regional oltenesc și oportunitățile în HoReCa și în retailul internațional”.
Cu participarea cadrelor didactice și a elevilor de la Liceul de Industrie Alimentară (LIA) Craiova, pe 1 iunie va avea loc și o consfătuire cu privire la modurile în care instituția poate pregăti cât mai bine absolvenții de care ospitalitatea și industria de profil au atâta nevoie în momentul de față.