Un stil de viață sănătos

Un stil de viață sănătos

Plan pentru toată săptămâna. Cum să te organizezi pentru a avea un stil de viață mai sănătos?

În zilele noastre, poate fi o adevărată provocare să susții un stil de viață echilibrat. Un stil de viață sănătos are la bază 4 elemente esențiale: alimentația, odihna, sportul și suplimentele naturale.  Cu toate acestea, anumite strategii te pot ajuta să te adaptezi cât mai bine.

Pentru că este mai bine să prevenim decât să tratăm, este indicat să adopți cât mai repede un stil de viață care să satisfacă nevoile organismului tău. Sănătatea generală depinde de modul în care trăim. Organizarea și disciplina sunt elemente cheie în menținerea unui stil de viață sănătos.

Iată ce măsuri poți lua pentru a reduce riscul bolilor și pentru a obține cât mai multe beneficii din cum trăiești.

Organizează-ți toată săptămâna din timp

Câteva metode prin care poți adopta mai ușor un stil de viață sănătos. Iată cum să te organizezi mai bine pentru toată săptămâna!

Ca să reușești să duci la bun sfârșit toate task-urile (sarcinile), să ai timp să mănânci echilibrat și corect, să ai timp de familie, de relaxare și tot ce corpul tău are nevoie – trebuie să înveți să te ORGANIZEZI.

Eu de cele mai multe ori: încep organizarea în weekend. A fost greu la început, chiar a fost efort. Dar pentru că știi că scopul acesteia este să-ți facă viața mai ușoară, merită.

Aşadar, te invit ca sâmbăta sau duminica să iei agenda în mână şi să îţi faci o listă pentru zilele ce urmează, în care să acoperi următoarele aspecte:

Alimentaţia, sursă de energie, este un indicator al unui stil de viaţă sănătos.

ALIMENTAȚIE:

  • Ce vei consuma la micul dejun?
  • Ce mănânci în fiecare zi?
  • Ce vei mânca la prânz şi ce ai nevoie pentru asta?
  • Bei sucuri/smoothies proaspete? Dacă da, ce ai nevoie pentru suc?
  • Ce gustări vei avea săptămâna viitoare?
  • Ce tipuri de grăsimi sănătoase vei consuma?

Având această listă vei știi concret ce alimente trebuie să cumperi. Alege clar, pe zile şi pe mese, ce vei consuma.

Vei vedea că e mult mai uşor să ajungi la țelul dorit (optimizarea greutății, deoxifiere, regenerare, vindecare) când ai deja totul în casă pregătit şi ştii clar ce ai de făcut în fiecare zi. Altfel, vei fi nevoit să te descurci cu ce ai, iar improvizatul se lasă mai mereu cu “mi-a fost foame şi am mâncat prostii, asta e”.

RELAXARE (fizică și mentală):

Noi comandăm corpului dacă stocăm sau eliberăm grăsimile şi toxinele, de la nivel hormonal. Hotărâşte şi prioritizează din weekend momentele de respiro, de introspecție, timpul tău cu tine, căci de acesta depind ceilalți factori (de mai jos și sus) în proporție uriașă. Cât timp îţi poţi aloca pentru relaxare? 15 minute azi? Poate 30 minute mâine seară la culcare?

MIȘCARE = Fără mişcare nu există sănătate!

Nu putem vorbi despre sănătate în lipsa mişcării fizice. Putem opta pentru orice fel de mişcare: alergarea în parc, sala de fitness, urcatul scărilor, mersul pe jos cât mai mult, plimbări sau grădinărit.

Gândește-te cum va arăta săptămâna ta în materie de task-uri (sarcini) zilnice, și programează-ți și timpul de sport.

Dacă îți va apărea în agendă, șansele să te și misti (o plimbare prin frunzele colorate, fie Kinetoterapie/yoga în living, dans în duș, orice) sunt clar mai mari. Eu aș spune minim câte 30 min tot a doua zi, dar poate ești chiar mai harnic/ă.

Modul de viaţă ne influenţează direct sănătatea. Somnul, o componentă importantă pentru sănătate „Orele de somn, de exemplu au o importanţă majoră pentru sănătatea noastră. ”De asemenea, cel mai bun interval pentru orele de somn este între 22.30 şi 06.30, însă orele de somn pierdute nu pot fi recuperate din ele din timpul zilei.

Suplimente naturale

Suplimentele naturale au început să facă parte din reţeta actuală pentru un stil de viaţă sănătos. Suplimentele, prin definiție, aduc în organism un aport de vitamine, minerale sau fitonutrienţi (extracte din plante) pentru a completa ceea ce organismul nu a asimilat din hrana zilnică sau ceea ce a consumat accelerat.

În egală măsură, suplimentele reprezintă o opţiune la îndemână şi sănătoasă pentru a susţine efortul organismului în lupta sa cu diverse boli sau chiar tratamentul unic în afecțiuni minore, precum răceală şi gripă, alergii, tuse, scăderea imunității, covid 19 etc.

În prezent, avem la îndemână o multitudine de forme de utilizare şi o varietate de alegeri în ceea ce priveşte suplimentele alimentare. Ele se regăsesc deopotrivă sub formă de capsule, tablete, pilule, pulberi, siropuri în toate farmaciile şi magazinele naturiste şi sunt recomandate ori de câte ori corpul nostru dă semne de oboseală, de boală, dezechilibru sau când avem de înfruntat o perioadă de suprasolicitare fizică şi intelectuală.

* Informațiile prezentate pe blog au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor.  Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării specialistului /medicului.

Citiți și: Tratamentele naturiste întăresc sistemul imunitar! și: Metode prin care vă întăriţi sistemul imunitar

Image credit
Un stil de viață sănătos – Image credit

Related Posts

Lasă un răspuns