Tetrapareză spastică

Tetrapareză spastică

Diagnosticul: Tetrapareză spastică predominant crurală, spondiloză cervico – dorso – lombară, tetanie latentă, hipercolesterolemie

O să vă prezint cazul unei paciente care a venit la mine la cabinet: în vârstă de 52 ani, a fost internată pentru deficit motor sever al membrelor inferioare, rahialgii cervico-dorso-lombare mixte.

Examen clinic general:

Pacienta normoponderală, tegumente și mucoase normal colorate, torace normal conformat, murmur vezicular prezent, fără raluri bronsice supraadăugate, echilibrat cardiovascular pe durata internării, TA =140/70 mmHg, AV=60 bmp, zgomote cardiace ritmice, artere periferice pulsatile, vene permeabile, abdomen suplu, mobil cu respirația, nedureros spontan și la palparea profundă, ficat în limite normale, splina nepalpabilă, manevra Giordano negativă bilaterală, mictiuni fiziologice, reflexe osteotendinoase prezente simetric.

Examen clinic local:

Mers dificil, cu sprijin în baston, cu dificultatea abducției soldului, pași mici, Cv cu rectitudine cervicală și lombară. Contractură musculară pv C+L. IMSD 3 cm, ITA 6 cm bilateral, I Ott 3 cm, I Scober 3 cm, membrele superioare: mișcări active posibile, cu dificultate de coordonare. Membrele inferioare cu spasticitate importantă, mișcări active prezente, diminuate distal. Lasseque – bilateral.

Pacienta a urmat un plan de recuperare recomandat : CIF, Imp parafină, masaj și kinetoterapie, plus tratament medicamentos cu Gluconat de calciu ( 94 mg/ml 10 ml ro,) cu evoluție favorabilă.

Recomandări:

  1. Va evita efortul fizic, frigul, umezeala, curenții de aer, ortostatismul prelungit, mersul pe teren accidentat și distanțe lungi, ridicarea și purtarea de greutăți peste 2 Kg, poziții vicioase ale mb inf și rahisului.
  2. Dieta hipolipidică, normoglucidică, cu hidratare corespunzătoare (1.5-2 l/zi) și bogat în legume, fructe.
  3. Continuă Kinetoterapie la domiciliu conform programului învățat.
  4. Purtatea bastonului și a Ortezei lombo-sacrale în ortostatism și în mers.
  5. Consult în ambulator Neurologie peste 3 luni
  6. Tratament conform scrisorii medicale : 6 luni
  7. Cura balneară B Herculane, Olănești, Căciulata
  8. Revine pentru tratament recuperare Medicală peste 6 luni sau la nevoie.

Un adult sau un copil cu dizabilități are nevoie de Kineto/terapeuți care au capacitatea să înțeleagă problemele cu care se confruntă această persoană, fizice, psihice sau în relațiile cu cei din jur.

Comunicând cu kineto/terapeutul prinzi încredere, te simți o persoană egală cu ceilalţi și începi să crezi că ceea ce îți spune specialistul poate fi adevărat.

Despre mine – blog despre sănătate și stil de viață. Dacă v-a plăcut acest articol, alaturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook. Dacă doriți să vă faceți o programare la Clinica noastră sau doriți să aflați mai multe detalii, ne puteți contacta direct la numerele de telefon disponibile în pagina de Contact sau pe binecuvântareaplantelor. Foto: google.com / Credit: Halfpoint/Shutterstock.com

Related Posts

Lasă un răspuns