Datorită beneficiilor dovedite de-a lungul timpului, terapia cu ventuze este utilizată nu numai pentru ameliorarea bolilor, ci și ca aliat al frumuseții.
Pe timpuri, ventuzele erau nelipsite din trusa medicului și nu numai atât, ele se găseau aproape în fiecare casă. O bună modalitate de tratare a durerilor reumatismale, a celor de spate care apar în urma unui efort fizic prea mare, dar și a celor articulare este terapia cu ventuze.
În prezent, au apărut noi modele de ventuze din plastic, care pot fi aplicate fără încălzire, având un dispozitiv cu pompă.
Răcelile, junghiurile și tusea sunt doar câteva dintre problemele pe care bunica le trata cu ajutorul ventuzelor. După tratament, rămân niște vânătăi, care dispar în două-trei săptămâni până la o lună de zile, dar metoda nu este dureroasă. De obicei, pacientul simte căldură și o stare de relaxare.
Parte din medicina tradițională, cu rădăcini în cultura chineză, tratamentul cu ventuze este aplicat cu succes încă din cele mai vechi timpuri și are efecte benefice imediate.
Aplicate la locul și momentul potrivit, ventuzele ajută la deblocarea sistemul muscular și a celui energetic. Terapia îmbunătățește circulația sangvină, ameliorează rapid răcelile, nevralgiile, dar ajută și la relaxarea sistemului nervos și întărirea imunități.
După aplicarea ventuzelor, se așteaptă 10-15 minute pentru ca în interiorul lor să se formeze mici echimoze. Se observă că pielea se ridică ușor sub acțiunea presiunii create, își modifică aspectul și umiditatea crește în interiorul ventuzei.
După scoaterea ventuzelor, se aplică pe piele un gel sau o cremă hidratantă și se masează ușor. Potrivit specialiștilor, urmele lăsate (dispar în 3-4 zile) pe piele pot indica intensitatea afecțiunii pentru care s-au aplicat, în funcție de gradul de înroșire (de la roz până la roșu închis).
Tratamentul cu ventuze nu este recomandat femeilor însărcinate și persoanelor care suferă de alcoolism, care sunt diagnosticate cu boli ale sângelui (anemie, hemofilie, leucemie, probleme de coagulare). De asemenea, cel mai bine este ca procedura să fie realizată de către un specialist, cu atât mai mult că există unele zone unde nu trebuie aplicate ventuzele.
Indicaţii:
- contracturi musculare, dureri de spate, oboseală cronică
- afecţiuni pulmonare (bronșite, pneumonii, chiar şi TBC)
- viroze, gripe
Contraindicaţii:
- insuficienţe renale, hepatice
- toate afecţiunile cardiace
- afecţiuni digestive, cancere de stomac şi de intestin
- boli cronice grave sau în stadiul terminal, când pacienţii sunt foarte anemiaţi
- boală de coagulare a sângelui sau o boală cu sângerare mai abundentă
Ce ne spun semnele de sub ventuze?
- Dacă pacientul simte o durere arzătoare, se simte bolnav, simte o senzaţie de slăbiciune, înseamnă că sunt probleme în locurile unde au fost aplicate ventuzele. În acest caz, le scoatem sau le mutăm în altă zonă.
- Dacă pacientul are senzaţia de febră, o căldură care se extinde şi apoi confort, e senzaţie normală.
- Pe locul urmelor au apărut clăbuc de apă, deci, în organism e umezeală ridicată. Dacă în clăbuc e apă cu sânge, aceasta indică existenţa temperaturii, umezelii şi toxinelor.
- Pe partea interioară a ventuzei se formează picături de apă: această porţiune a trupului a fost umedă.
- Semn de culoare alb-cenuşie, rece la pipăit: umezeală patogenică.
- Semn de culoare roşie închisă: hiperlipidemie, temperatură vătămătoare.
- Semn roşu aprins: insuficienţă sanguină, temperatură, starea morbidă.
- Semne mici împrăştiate de culoare violetă de intensităţi diferite: stagnare circulatorie.
- Semne violete cu pete: răceala se răspândeşte şi stază sanguină.
- Semne violet-închise: alimentare sanguină insuficientă şi circulaţie redusă a sângelui, staze sanguine.
Ventuzele erau folosite în tradiţia populară îndeosebi în tratarea răcelilor din timpul iernii, aplicând paharele pe toată suprafaţa spatelui. Ventuza aplicată la momentul potrivit poate fi mai eficientă decât tratamentul cu antibiotice, şi chiar poate înlocui tratamentul obişnuit. Se pot folosi ventuzele la masaj şi la masajul anticelulitic.
Citește și: Masajul cu bețe de bambus, pietre vulcanice, ventuze…
Dacă doriți să vă faceți o programare la Clinica noastră sau doriți să aflați mai multe detalii, ne puteți contacta direct la numerele de telefon disponibile în pagina de Contact.
Câteva poze găsiți aici:
Distribuie pe Facebook acest articol, pentru a putea fi citit şi de prietenii tăi!
1 thought on “Terapia cu ventuze – beneficii și utilizare”