Monoglutamatul de sodiu

Monoglutamatul de sodiu

Monoglutamatul de sodiu, cel mai periculos ingredient din mâncarea ta zilnică

Monoglutamatul de sodiu : Știai că o substanță adaugată în alimentele pe care le consumi probabil zilnic a fost asociată cu o multitudine de afecțiuni, de la obezitate până la Alzheimer? Și iată partea cea mai rea: deși industria alimentară cunoaște acest lucru de decenii, continuă să o folosească. Ingredientul problemă este monoglutamatul (E-621).

Citește în continuare despre această otravă ascunsă care ar putea sta la pândă chiar în următorul tău meniu.

☯ Ce este monoglutamatul de sodiu?

Monoglutamatul (E-621), o formă de sare a unui aminoacid ne-esențial, este un potentator de aromă și un aditiv alimentar comun. Deși mulți oameni asociază monoglutamatul doar cu mâncarea fast-food chinezească și produsele procesate din carne, adevărul este că monoglutamatul este prezent în alimentele procesate pe care le mâncam zi de zi, inclusiv sosul de salată, sosul de pizza, concentratele de roșii, supele și legume la plic. Este un aditiv prezent în multe formule de lapte praf pentru sugari și alimente pentru copii și bebelusi.

Pe scurt, monoglutamatul (E-621) de sodiu păcalește papilele gustative și creierul făcându-le să creada că mâncarea are un gust delicios. Fiind o excitotoxina, monoglutamatul de sodiu stimulează creierul să producă cantități suplimentare de dopamină, drogul senzației de bine. Acest lucru permite producatorilor din industria alimentară să scadă calitatea și să-și marească profiturile.

Din pacate, senzațiile provocate de monoglutamatul de sodiu nu durează, însă efectele acestuia da. Monoglutamatul de sodiu nu ne prinde însă doar pentru ca face mâncarea să aiba gust bun. Acesta creeaza efectiv o dependență fizică, determinand consumatorii să se întoarca și să cumpere iar și iar. Acest lucru nu numai că determină un consum de alimente în exces, dar provoacă un adevărat dezastru în întreg corpul.

☯ Efectele secundare explicate

Am auzit cu toții de dureri de cap și greață de la monoglutamatul de sodiu; acest lucru se atribuie deseori “sensibilității la monoglutamat”. Din pacate, problemele merg chiar mai departe.

Monoglutamatul (E-621) a fost asociat de cercetatori cu creșterea în greutate și chiar obezitatea. Și nu doar pentru că monoglutamatul îi face pe oameni să-și dorească mai multă mâncare. De fapt, s-a observat în cadrul unui studiu unde grupuri de participanți au consumat alimente cu același conținut caloric, ca cei care au consumat alimente cu monoglutamat erau de trei ori mai predispuși la îngrasare decât cei care nu consumaseră alimente cu monoglutamat.

Cercetatorii mai asociază prezența monoglutamatului și cu deteriorarea ficatului și a rinichilor, precum și cu creșterea presiunii arteriale.  Mai mult decât atât, excitotoxinele au fost asociate cu deteriorarea creierului, ducând la o serie de boli neurologice precum Parkinson, Alzheimer, demența, scleroza laterală amiotrofica, scleroza multiplă, lupus și multe altele.

Otrava zilnică – monoglutamatul de sodiu E-621 (Cancer la supermarket)

☯ Cum sa eviți monoglutamatul de sodiu

Dacă te iei după etichetele „Fără monoglutamat” de pe alimente, nu înseamnă că nu consumi alimente cu monoglutamat. Cum? Acest lucru se întamplă deoarece normele instituțiilor responsabile prevăd menționarea monoglutamatului doar dacă este adăugat ca ingredient separat. Cu alte cuvinte, dacă monoglutamatul este adăugat de sine stătător trebuie trecut pe etichetă. Dacă nu, atunci poate sta ascuns sub multe alte denumiri aparent nevinovate. Astfel, urmatoarele produse pot conține cu precadere monoglutamat:

  • Alimente cu drojdie, drojdie autolizata sau hidrolizata, extract de drojdie, proteina texturata (inclusiv proteina vegetală texturată)
  • Proteina hidrolizata, proteina vegetală hidrolizata, extract de proteină din plante, proteina din plante hidrolizata
  • proteina de soia (concentrata și izolata)
  • enzime
  • aditivi pentru aluat
  • malt (aroma și extract)
  • malt de orz
  • caseinat de sodiu
  • caseinat de calciu
  • gelatina
  • arome, condimente
  • arome de orice fel (pot fi trecute ca “arome naturale” sau „aromat natural”)
  • caragenani
  • concentrat de proteina de zer
  • faină de ovaz hidrolizat
  • bulion, concentrate, supa de carne

Și nu trebuie să crezi ca un produs e sigur doar pentru ca vine de la alimentara din zona. Multe produse “naturale” și “organice” conțin monoglutamat.

O metodă simplă pentru evitarea consumului de monoglutamat este să cumparați alimente de bază și să preparați singuri mâncarea. Deși nu este mereu posibil. Cea mai bună aparare împotriva monoglutamatului este informarea. Dacă citești cu atentie etichetele produselor alimentare, știi ce să cauți și pui întrebările potrivite, poți evita consumul involuntar al acestei toxine și te poți bucura de o viață mai sănătoasă.

Citeste mai multe despre unde se mai scunde monoglutamatul de sodiu in articolul: Știați că monoglutamatul de sodiu se ascunde sub 25 de denumiri?

Surse utilizate pentru acest articol:
http://www.sciencedaily.com/releases/2008/08/080813164638.htm
http://americannutritionassociation.org/newsletter/review-excitotoxins-taste-kills
http://www.westonaprice.org/health-topics/msg-in-infant-formula/
http://www.naturalnews.com/045811_MSG_side_effects_excitotoxins.html – monoglutamatul de sodiu

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!

Dacă v-a plăcut acest articol, alaturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook. Dacă doriți să vă faceți o programare la Clinica noastră sau doriți să aflați mai multe detalii, ne puteți contacta direct la numerele de telefon disponibile în pagina de Contact sau pe binecuvântareaplantelor.

Monoglutamatul de sodiu
Monoglutamatul de sodiu

Related Posts

Lasă un răspuns