Lombosciatica, lombosacralgia, (low back pain, durere de mijloc sau dureri de spate )
Lombosacralgia, lomobosciatica este o durere lombară inferioară de cauza mecanică și poate fi generată atât de suferința țesuturilor moi lombare, cât și de afectarea structurilor vertebrale (disc, ligamente, pediculi vertebrali, articulații vertebrale posterioare).
Lombosacralgia poate fi acută sau cronică și cuprinde:
- durere localizată în regiunea lombară (sau lombosacrată) numită lombalgie (respectiv lombosacralgie);
- durere iradiată de-a lungul membrelor inferioare pe traiectul nervului sciatic, numita lombosciatică.
Tratamentul acestor afectiuni poate fi medicamentos, de posturare, fizioterapie și kinetoterapie.
Kinetoterapia este orientată: atat ca obiectiv, cât și ca mijloace tehnice, de starea clinică a pacientului. Diferențiem astfel patru perioade:
Fazele durerilor lombosacrale:
- Perioada acută, caracterizată prin dureri intense lombosacrale, cu sau fară iradiere; bolnavul (pacientul) nu-și poate calma durerile nici în decubit, prezintă contractură musculară lombară.
- Perioada subacută, în care durerile din decubit au disparut sau au mai cedat, bolnavul se poate mișca în pat fară dureri, se poate deplasa prin camera, poate să stea pe un scaun un timp mai mult sau mai puțin limitat, durerea fiind suportabilă dacă nu-și mobilizează coloana.
- Perioada cronică permite pacientului să-și mobilizeze coloana, durerile fiind moderate, astfel încat nu-l mai forțează să adopte autoblocarea lombară; în ortostatism și mers durerile pot aparea după o perioadă mai lungă de timp; pot persista contracturi paravertebrale.
- Perioada de remisiune completă, între perioadele de boală evidențiate clinic, considerând cauza lombosacralgiei mecanice ca «nevindecabilă», potențial putându-se deci repeta oricând puseul dureros.
Fiecare dintre aceste perioade are schemele ei proprii de kinetoterapie.
Pentru reușita programului recuperator pe o perioada cât mai lungă de timp vom ține cont de urmatoarele obiective terapeutice: combaterea durerii prin tehnici și exerciții de relaxare musculară; decontracturarea musculaturii paravertebrale și asuplizarea trunchiului inferior; creșterea mobilitații coloanei vertebrale; tonifierea musculaturii abdominale, paravertebrale și fesiere; prevenirea recidivelor; reducerea complicațiilor sindromului lombosciatic; educarea pacientului în vederea utilizarii posturilor și pozițiilor corecte nedureroase.
Tratament pentru recuperarea lombosciaticii
Pacienților li se recomandă repausul la pat (în poziția culcat pe spate sau într-o parte, cu genunchii ușor îndoiți) și administrarea de antialgice, antiiflamatoare nesteroidine și decontracturate, pentru eliminarea durerilor și diminuarea inflamației.
Apoi, tratamentul constă în exercitii fizice de decontracturare, relaxare, tonifiere; electroterapie; laserterapie și masaj terapeutic. Toate aceste informații concrete și altele vi se vor da de către un fizioterapeut, tot el va concepe un program de recuperare individualizat.
Se vor stabili și obiectivele terapeutice pentru începerea tratamentului și veți primi și informații în legătura cu durata acestuia. Noi abordăm recuperarea lombosciaticii prin metoda terapiei combinate. Aceasta constă în electroterapie, laserterapie, kinetoterapie și masaj terapeutic. Astfel abordam recuperarea prin mai multe modalitati și efectele obținute sunt mai bune și de durata.
Elaboram programe de recuperare medicală (kinetoterapie, fizioterapie și masaj terapeutic pentru pacienți diagnosticați cu lombosciatică lombară, hernie de disc toracală, hernie cervicală, dureri de spate, entorsă, fractură, luxație, ruptura ligamentară sau musculară etc.
Lombosciatica (sau nevralgia sciatica cum mai este uneori definită) este un sindrom dureros ce se localizează la nivelul nervului sciatic, implicând regiunea lombară inferioară, fetele posterioare ale gambei și coapsei, fesa și glezna.
Afecțiunea apare cel mai frecvent în cazul persoanelor cu vârste cuprinse între 35 și 65 de ani, barbații fiind mai predispuși la lombosciatică (cât și femeile). De cele mai multe ori durerea generată de lombosciatică radiază pe membrul inferior, urmând traiectul nervului sciatic, pacientul resimtind și diverse tulburări de mers sau chiar parestezii.
Diagnosticarea lombosciaticii este destul de ușoară, ea făcându-se pe baza semnelor clinice și paraclinice, prin intermediul examenului radiologic, dar și prin RMN (care evidențiază gradul de afectare al discului intervertebral si a rădacinii nervoase).
Nu uitați că recuperarea medicală trebuie realizată din timp și corect ! Dacă simptomele lombosciaticii nu dispar după trei luni, medicul poate decide necesitatea efectuării unei intervenții chirurgicale !
Pentru mai multe informații privind tratamentul medical și pentru programări vă rugăm să ne contactați.
Buna dimineata! Ma confrunt de doua saptamani cu o problema la care nu mai gasesc rezolvare. Mama mea are lombosciatica. Are 82 de ani, cardiopatie ischemica, osteoporoza si anemie. Aproape ca a ramas imobilizata la pat. Ne trebuie aproape o ora sa reusesc sa o ridic pr ca are dureri permanente. Am reusit cu greu sa o duc la un spital particular din Craiova unde se face fizioterapie. Mi s-a spus ca in cazul ei, este interzisa. Mi s-a dat milgama si tador. Nu au nici un efect. Ce pot sa mai fac si unde sa ma mai duc sa o pot ajuta?
intrati pe arta vietii sanatoase am postat o reteta de ulei de oase , ff buna , acolo sunt ff multe retete , dna cris si ena sunt fff bune !!!!!
Bună dimineața! Vă las numărul meu de telefon 0751 157 304. În cazul în care doriţi informaţii suplimentare vă rog să nu ezitaţi să mă contactaţi.