Glicemia reprezintă nivelul zahărului din sânge.
Glicemia poate fi determinată în momente diferite ale zilei (dimineaţa, prânz, seara sau în cursul nopţii) precum şi în raport diferit faţă de masă – înainte sau după consumarea mâncării.
Pentru o persoană sănătoasă, care nu este bolnavă de diabet, glicemia normală este de 70-100 mg/dl, măsurată dimineaţa, pe stomacul gol.
În mod normal, după o masă, glicemia creşte până la cel mult 140 mg/dl, iar după aproximativ 2 ore va scădea din nou sub 100 mg/dl.
O valoare a glicemiei care nu scade sub 125 mg/dl este considerată hiperglicemie, iar o valoare care ajunge sub 70 mg/dl reprezintă hipoglicemie.
Cu glicemia nu e de joacă!
Nivelul ridicat al zahărului din sânge poate duce la apariţia a numeroase probleme de sănătate, între care infarctul, diabetul de tip 2, accidentul vascular cerebral, disfuncţia erectilă sau chiar orbirea permanentă.
Veştile bune? Există posibilitatea să previi toate aceste boli cronice păstrând un regim alimentar în care să incluzi următoarele alimente, care au capacitatea de a regla în mod natural nivelul de zahăr din organism.
Cât priveşte alimentaţia care creşte excesiv nivelul glicemiei, specialiştii recomandă să ne ferim de alimentele care au indice glicemic mare, adică produse rafinate bogate în amidon, carbohidraţi, zahăr, miere bogată în fructoză sintetică, sirop de arţar, bomboane, prăjituri.
De asemenea, bolnavii trebuie să consume cu mare prudenţă şi sucurile naturale din fructe chiar dacă sunt neîndulcite, cât despre alimentele de tip fast-food, acestea trebuie scoase complet din alimentaţie întrucât conţin substanţe nocive şi zaharuri, chiar şi atunci când sunt sărate.
Cum iți poți măsura glicemia?
În afară de analizele medicale realizate la medic, îți poți verifica / glicemia acasă cu ajutorul unui dispozitiv electronic numit glucometru.
Cum păstrezi glicemia în limite normale
Dacă suferi de diabet atunci în afara de tratamentul medicamentos necesar, medicul îţi va recomanda şi un regim de viaţă cât mai sănătos, respectiv un regim alimentar echilibrat, dar cu anumite restricţii şi mişcare zilnică.
Pentru bolnavii de diabet, monitorizarea și controlul glicemiei sunt esențiale pentru a ține sub control afecțiunea și a preveni complicațiile cauzate de aceasta.
Dacă nu suferi de diabet, un stil de viată sănătos şi o dietă echilibrată sunt benefice pentru sănătatea ta generală.
Respectă programul/orarul meselor, adică măcar cele trei mese principale ale zilei, fără a omite vreuna şi pe cât posibil la aceleaşi ore. Ideal ar fi să ne stabilim un program de 3 mese pe zi şi două gustări şi să-l respectăm ca la carte. Între mese optează pentru gustări sănătoase şi în cantităţi limitate.
Dacă mâncăm la interval regulate de timp, secreţia de insulină din corp este în limite normale, iar senzaţia de foame exagerată nu se mai instalează.
Hidratează-te corect şi evită sucurile prea dulci sau nenaturale.
Mişcarea zilnică este foarte necesară, nu trebuie să mergi neapărat la sală, dar chiar si 15-20 de minute de exerciţii zilnice alături de alte 15-20 de minute de mers pe jos ajută în menţinerea unui nivel optim al glicemiei şi pentru sănătatea ta în general.
Glicemia mare – Simptome
- o stare generală foarte proastă, aparent fără un motiv anume
- migrene şi dificultăţi de concentrare pe parcusul întregii zile
- apetit exagerat
- senzaţia inexplicabilă de foame chiar şi imediat după o masă copioasă
- tulburări de vedere (cel mai adesea fiind semnalată vederea înceţoşată, neclară)
- oboseală accentuată, slăbiciune, somnolenţă
- dureri în capul pieptului
- arsuri stomacale
- stări de greaţă şi chiar vomă
- urinări frecvente, chiar şi în timpul nopţii (de cel puţin 2-3 ori)
- senzaţia de sete
- gura uscată în permanenţă
- pierederea rapidă şi nejustificată a kilogramelor în plus
Glicemia mare – Cauze
- excesul de hormoni hiperglicemianţi
- excesele alimentare
- aportul insuficient de insulină
- stresul, agitaţia şi supărările
- stilul de viaţă sedentar
- lipsa sportului în viaţa de zi cu zi
Schimbarea stilului de viaţă şi a regimului alimentar reprezintă un pas foarte important pentru a echilibra nivelul glucozei din sânge. Este esenţială efectuarea unor exerciţii fizice în fiecare zi, indiferent că este vorba despre plimbări cu bicicleta, alergări uşoare în aer liber, fitness, aerobic sau, pur şi simplu, mersul de jos. Acest obicei ajută organismul să se menţină în condiţii normale şi ajută la reglarea glicemiei.
De asemenea, se recomandă consumul a cel puţin doi litri de apă pe zi pentru o hidratare corectă a organismului şi eliminarea surplusului de zahăr din urină. În plus, este bine ca pacienţii care au glicemia mare să renunţe la fumat, să elimine din alimentaţie produsele şi mâncărurile bogate în calorii.
În cazurile în care este vorba despre o hiperglicemie avansată, care nu poate fi vindecată în mod natural, medicul specialist prescrie anumite suplimente alimentare sau un tratament medicamentos, ori administrarea unor injecţii cu insulină.
Dacă v-a plăcut acest articol, alaturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook. Pentru mai multe informații privind tratamentul medical și pentru programări vă rugăm să ne contactați.
1 thought on “Glicemie crescută – simptome, cauze, metode de tratament”