Durerea lombară joasă este o situaţie frecventă.
Durerea lombară – Mai mult de 80% din persoane au cel puțin o dată în cursul vieții au o durere lombară joasă.
Sfaturi privind regimul de viață pentru ameliorarea durerii de spate: încă de la trezire pot fi efectuate mișcări sau exerciții fizice ușoare; utilizați încălțăminte confortabilă pentru atenuarea vibrațiilor transmise la nivelul coloanei; exercițiile fizice efectuate vor fi cu o intensitate graduală (de preferat plimbări, bicicletă de interior sau înot);
Folosirea suportului lombar la nivelul scaunelor din mașină și poziționarea ergonomică a lucrurilor la locul de muncă. Întrebați-vă medicul curant despre regulile de viață adaptate dumneavoastră și patologiei de care suferiți!
Și în rândul femeilor însărcinate se întâlnește durerea lombară joasă în mai mult de jumătate din cazuri, aceasta putând să fie datorată modificărilor de la nivelul bazinului sau coloanei lombare.
Cauzele sunt multiple: de la câștigarea în greutate care duce la modificarea posturii corpului până la schimbări la nivelul vaselor de sânge sau musculaturii, specifice sarcinii.
Pentru ameliorarea simptomatologiei gravidele trebuie să își mențină o postură cât mai corectă, să facă exerciții fizice (cu permisiunea medicului obstetrician), să utilizeze suporturi sau perne pentru spate, să evite ridicarea de greutăți.
Este necesară prezentarea la medic în cazul apariției simptomatologiei dureroase semnificative. Trebuie subliniat şi faptul că unele dintre medicamentele utilizate în tratamentul durerii lombare joase nu sunt permise în sarcină, de aceea trebuie discutat cu medicul despre schema de tratament indicată în această situaţie.
În momentul apariției durerii lombare principalele specializări medicale unde trebuie să vă adresați sunt: reumatologie, fizioterapie, kinetoterapie, medicină internă, neurochirugie sau ortopedie.
De asemenea aici veți putea fi urmărit în continuare pentru supravegherea simptomatologiei. În momentul apariției următoarelor simptome trebuie să vă adresați cât mai repede unui medic: durere lombară severă accentuată la modificarea poziției și care nu se ameliorează la poziția culcat pe spate cu șoldurile flexate; durere însoţită de febră, frisoane sau scădere în greutate; durere și redoare matinală (senzația de „amorțire” a articulațiilor) ˃ 30 minute, ameliorată de mișcare la un bărbat cu vârsta ˂40 de ani; durere lombară cu iradiere pe membrele inferioare bilateral, progresivă; afectarea mersului; apariția furnicăturilor la nivelul membrelor inferioare, incontinență urinară sau pierdere de materii fecale.
Spondilita anchilozantă reprezintă un tip de boală inflamatorie cronică, mai puțin frecventă, ce afectează de obicei bărbatul tânăr (dar poate fi întâlnită și la femei), fiind localizată mai ales la nivelul articulaţiilor sacroiliace sau la nivelul coloanei vertebrale.
Tabloul clinic în acest caz cuprinde durere de tip inflamator (ameliorată de efort/mers, mai acentuată în cursul dimineții, uneori cu apariție nocturnă) în regiunea sacroiliacă, fesieră, dureri la nivelul coloanei vertebrale sau altor articulații mari. În cazul în care medicul curant suspicionează această boală, în afara analizelor amintite mai sus vă va recomanda și o analiză pentru evidențierea unui anumit teren genetic – HLA B27.
Tratamentul în acest caz cuprinde antiinflamatoare nesteroidiene pe termen lung, asociate cu anumite medicamente specifice, care influențează evoluția bolii. Nu este recomandată automedicația!
Lombosciatica se caracterizează prin durere lombară ce iradiază pe membrele inferioare, se ameliorează în poziția culcat și se accentuează la mișcare sau la eforturile de tuse.
Ea poate fi primul semn al unei patologii degenerative (spondiloza lombară) și poate apărea în urma unui traumatism sau efort intens. În cazul în care aveți acest tip de durere trebuie să vă prezentați la medic pentru examen clinic și stabilirea planului de investigații ulterior.
Tratamentul constă în repaus, utilizare a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene, antialgicelor și decontracturantelor musculare. După dispariția durerii activitatea fizică va fi reluată progresiv, greutățile vor fi ridicate având genunchii îndoiți și spatele drept. În cazul în care cauza durerii este o hernie de disc importantă ar putea fi luată în calcul și o intervenție chirurgicală.
În afara examenului clinic sunt necesare investigații medicale suplimentare: analize de sânge, radiografii de coloană lombară sau la nivelul articulațiilor sacroiliace, ecografie abdominală pentru excludera unei patologii intraabdominale.
În funcție de contextul apariției durerii, caracteristicile și intensitatea simptomelor mai pot fi necesare: scintigrafie osoasă, tomografie computerizată sau rezonanță magnetică nucleară, biopsie osoasă, studiul conducerii nervoase.
Ţinând cont de particularitățile durerii dumneavoastră, medicul curant este cel care vă va recomanda investigațiile necesare diagnosticului.
Principalele categorii în care se poate încadra durerea lombară sunt: de tip mecanic (spondiloza lombară, în timpul sarcinii); de tip radicular, cu iradiere la nivelul unui traiect nervos (hernia de disc intervertebral, stenoza canalului medular de diferite cauze); de tip inflamator (spondilita anchilozantă); de tip infiltrativ (de exemplu infecții la nivelul coloanei) și nu în cele din urmă durerile referite, iradiate din alte teritorii (datorate unei afectări a organelor intraabdominale).
Conduita de tratament diferă în cazul acestor tipuri de durere, astfel că este important să detaliați medicului dumneavoastră care sunt circumstanțele apariției, intensitatea și modul de evoluție a durerii, orarul, factorii de agravare și de ameliorare, alte bolii de care suferiți, precum și alte semne asociate (febră, scădere ponderală, iradierea către membrele inferioare, apariția furnicăturilor la nivelul membrelor inferioare).
Se consideră că durerea lombară joasă apare mai ales la persoanele cu vârsta cuprinsă între 25-60 de ani, cu anumite antecedente de boală artrozică vertebrală (spondiloză vertebrală), cu obezitate, fumători, cei expuși profesional vibrațiilor, care efectuează efort fizic intens sau mențin aceeași poziție un timp mai îndelungat.
De asemenea se pare că există o relație între starea psihologică, depresie sau anxietate și apariția durerii lombare joase. Printre factorii predispozanți enumerați mai sus se regăsesc și unii modificabili, astfel scăderea ponderală, renunțarea la fumat, evitarea eforturilor fizice intense, ridicarea de greutăți excesive, evitarea mișcărilor solicitante asupra coloanei vertebrale reprezintă metode de prevenire a apariției durerii lombare.
Cauzele durerii lombare joase pot fi multiple, musculo-scheletale în principal, fiind întâlnită frecvent la persoanele cu vârsta peste 20 de ani, afectând atât femeile, cât și bărbații, dar cu o frecvență ușor crescută în rândul genului feminin. sursa: ghidulpacientului.ro
Mai poţi citi pe aceeaşi temă:
Dacă v-a plăcut acest articol, alaturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook. Pentru mai multe informații privind tratamentul medical și pentru programări vă rugăm să ne contactați.
2 thoughts on “Durerea lombară”