Cauze ale durerii de șold 🦵🦵🏿
Durerea de șold – tot ce trebuie să știi: Atunci când ne referim la orice tip de disconfort care se manifestă la nivelul șoldului pe exterior sau la interior. Durerile pot fi caracterizate prin senzații de arsură, dureri surde sau ascuțite, dar și furnicături ori tensiune.
Uzura și vârsta pot provoca durerile de șold. Cum pot acestea afecta libertatea de mișcare!? Șoldul este una dintre cele mai mari articulații care susține greutatea corpului, motiv pentru care durerea de șold este atât de comună.
Durerea de șold …
Coxalgie – Durere în zona șoldului cauzată de o inflamație a osului coxal (durerea de șold). Pentru alegerea celei mai bune soluții terapeutice – tratamentul acestei forme de durere trebuie să se facă numai după un examen medical amănunțit și investigațiile imagistice prescrise de către specialist.
Coxartroza
…sau artroza la nivelul șoldului 🦵🏿poate să iradieze pe coapsă, spre genunchi. Aceasta se manifestă prin durere apărută în timpul mersului și mai ales la coborâre și urcare. În stadii avansate se poate produce scurtarea membrului inferior, cu poziții statice vicioase și dificultăți de mers, în această suferință, apărând modificări consecutive pe coloana lombară.
Șoldul este una dintre cele mai frecvente articulații afectate. Coxartroza este diagnosticată în principal la pacienții bătrâni și de vârstă mijlocie, ca o patologie degenerativ-distrofică a articulației șoldului. Aceasta este o boală destul de frecventă. Pierderea cartilajului are ca rezultat o rigiditate mărită a articulației.
Durerile apar în timp, în stările de repaus și în timpul nopții, ceea ce duce la o limitare din ce în ce mai mare a intervalului de mers și, în final, la o reducere a calității vieții.
Tratamentul coxartrozei presupune: menajarea șoldului, evitarea traumatismelor, activitate fizică ușoară, scăderea ponderală, folosirea unui baston dacă este nevoie și kinetoterapie sau fizioterapie. În cazul în care un membru este mai scurt decât celălalt, inegalitatea de membre se corectează prin adaptarea încălțămintei la membrul scurtat. Tot în cadrul tratamentului intră și terapia naturistă cu suc de Turmeric ( curcuma ), cure periodice de colagen și masaj local cu unguente pe bază de venin de viperă.
Durerea de șold – Tendinita șoldului
Atunci când unul sau mai multe dintre tendoanele musculare de la nivelul șoldului sunt inflamate, se produce această afecțiune.
Se pot produce leziuni sau accidentări dacă nu are loc o pregătire corespunzătoare, atunci când se crește intensitatea și durata unui exercițiu fizic!
De obicei, primul semn de tendinită la șold este disconfortul la mișcare. Acest lucru poate fi simțit oriunde în zona șoldului și locul exact poate fi dificil de localizat. Disconfortul devine durere atunci când se încearcă o varietate de mișcări, în cazul în care persoana continuă să facă exerciții.
Multe mișcări care implică gambele, coapsele și șoldurile pot provoca dureri, precum coborâtul din pat. Inflamația face că zona să se simtă caldă și uneori chiar se înroșește. Durerea este provocată de inflamația din tendonul sau tendoanele care sunt lezate.
Pacientul trebuie să își găsească o poziție confortabilă atunci când doarme. Uneori acest lucru poate fi extrem de dificil pentru o persoană cu tendinită la șold deoarece oricum ar alege să stea, tot simte durere!
Scopul tratamentului este de a reduce durerea şi de a scăpa de inflamaţie, însă el diferă în funcţie de severitatea tendinitei. Tratamentul constă în repaus, folosirea unei orteze speciale dacă este cazul, asociate cu aplicaţii reci, plus unguent local şi eventual tratament oral. Nu ezitaţi să vă prezentaţi la specialist pentru o evaluare înainte de a reîncepe sportul. Rezultatul tratamentului din stadiile incipiente este unul foarte bun şi rapid.
Durerea de șold – Bursita șoldului
Bursita reprezintă inflamaţia și umflarea unei burse, un sac cu lichid ce se formează sub piele, de obicei în zona articulară de la nivelul genunchiului, umărului sau cotului, și acționează ca o pernă între tendoane și oase. Scopul tratamentului este reducerea inflamației. Deși majoritatea remediilor sunt de aplicat acasă, este bine ca specialistul să confirme cauza înainte de orice tratament. Se pot utiliza local unguente cu Turmeric, sau gel sau crema cu venin de viperă.
Kinetoterapia – Sunt recomandate exerciții de stretching, care pot fi învățate cu kinetoterapeutul și practicate acasă.
Cele mai comune cauze ale bursitei șoldului
- Probleme care afectează biomecanica membrelor inferioare: scolioza sau alte deformări la nivelul coloanei vertebrale, cum ar fi un nerv atins la nivelul spatelui, pot crește riscul de bursită. De asemenea, dacă persoana are un picior mai lung și unul mai scurt, acest factor poate provoca bursita șoldului.
- Guta și artrita reumatoidă – pacienții care suferă de gută, afecțiune în care există o acumulare de cristale de acid uric în articulațiile sinoviale, sunt mai predispuse să o dezvolte. În mod similar, persoanele care suferă de poliartrita reumatoidă sunt mai predispuse să facă bursită.
- Vârsta și sexul – sunt mai predispuse să prezinte dureri pe o parte a șoldului: femeile, comparativ cu bărbații.
- Presiunea repetată asupra șoldului. Bursita este cauzată de traumatismele mici, care pot provoca aceleași probleme pacientului ca și un traumatism unic grav. Sunt mai predispuse la acest tip de bursită persoanele care stau în picioare perioade lungi de timp, care merg pe bicicletă sau cele care aleargă.
- Traume dobândite sau leziuni apărute atunci când persoana cade pe partea exterioară a șoldului sau când se lovește la articulație de orice suprafață tare.
Durerea de șold – Fractura de șold
Femurul este unul dintre cele mai mari și puternice oase din corp care leagă articulația șoldului cu articulația genunchiului. Recuperarea medicală după o fractură de femur vă va ajuta, de asemenea, să vă îmbunătățiți mersul și să căpătaţi independență în activitățile de zi cu zi.
Înainte de operație ar fi indicat să vă consultaţi cu un kinetoterapeut pentru a discuta informațiile despre procedura chirurgicală. Acesta vă poate învăța câteva exerciții simple pe care trebuie să le faceți ca recuperarea să fie mult mai uşoară. Kinetoterapeutul dumneavoastră va dezvolta un program de tratament care să conțină obiective pe termen scurt și lung care să vă ajute, să vă sprijine și să vă ghideze pe parcursul recuperării.
Persoanele de peste 65 de ani prezentând un risc mai mare din cauza osteoporozei, riscul fracturii de șold crește odată cu vârsta, riscând complicații care pot pune viața în pericol. O fractură de șold este o vătămare gravă!
Una dintre cele mai frecvente cauze ale fracturii șoldului este predispoziția la căzături a persoanelor în vârstă, aceasta având numeroase cauze, cum ar fi: problemele de echilibru, vederea slabă, diverse medicamente. Aceste fracturi sunt des întâlnite la pacienții vârstnici.
Având în vedere particularitățile impuse de starea de sănătate a persoanelor vârstnice și complicațiile care pot apărea, consultul medical se impune în cel mai scurt timp după evenimentul traumatic.
Ameliorează durerea cu unguentele pe bază de venin de viperă și gelul Turmeic forte.
Merită și prietenii tăi să știe ASTA. Informează-i acum!
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook. Dacă doriți să vă faceți o programare la Clinica noastră sau doriți să aflați mai multe detalii, ne puteți contacta direct la numerele de telefon disponibile în pagina de Contact sau pe fizioterapiecraiova.ro. Dacă ți-a plăcut, împarte cu prietenii tăi