Cum să reduci riscul unui AVC

Cum să reduci riscul unui AVC

Accident vascular cerebral: incapacitatea de a înghiți alimente și alte simptome pe care trebuie să le știi…

Cum să reduci riscul unui AVC:  Vă puteți imagina cum ar fi ca într-o zi să nu mai puteți merge? Să nu puteți mânca singuri ori să nu puteți articula cuvintele de care aveți nevoie pentru a comunica cu cei din jur? Vă puteți imagina cum ar arăta viața voastră dacă brusc ați ajunge în imposibilitatea de a face chiar și cele mai simple lucruri, pentru că nu v-ați putea folosi mâna dreaptă sau stângă? Vă puteți imagina cum e să nu te poți spăla singur sau să te îmbraci?

Nu, nu ne imaginăm și nici nu ne punem aceste probleme decât, cel mult, după o anumită vârstă. Dar chiar și atunci nu ne gândim că ni s-ar putea întâmpla nouă.

E o vorbă de-a lui Voltaire pe care cu toții am auzit-o de atâtea ori, dar de fiecare dată am considerat că ea se referă la ceilalți: “Jumătate din viață ne cheltuim sănătatea pentru avere, iar cealaltă jumătate ne cheltuim averea pentru sănătate”.

Uităm să mâncăm corect, uităm să trăim, uităm să ne oferim plăceri și bucurii, uităm de cele mai multe ori că avem un corp care ne este aliat doar dacă îl îngrijim cu atenție. El, corpul nostru, ne dă semnale, ne „vorbește” din timp, ne „roagă” să îi dăm atenție, să îi oferim repaus, să îl hrănim corespunzător.

Ce facem noi? Trecem din când în când pe la un medic de familie, care ne dă o rețetă în 3-5 minute cu câteva pastile pe care le oferă tuturor pacienților aflați în aceeași categorie de vârstă sau în situații oarecum asemănătoare: mediul de muncă, nivelul de stres, numărul de ore de somn etc.  Sau, chiar și mai rău de atât, mergem la farmacie și luăm niște pilule pe care le-am văzut într-o reclamă la televizor, fie ele contra stresului sau vitamine pentru ridicarea imunității ori pastile de răceală.

Este important să începeți tratamentele imediat după primele simptome pentru ca terapia să dea randament maxim. Este și mai important ca, din când în când, să vă verificați starea de sănătate și echilibrul organismului pentru a putea preveni asemenea manifestări. Medicina integrată poate vedea semnele îmbolnăvirii chiar înainte ca primele simptome să apară la nivel fizic.

Care sunt simptomele unui accident vascular cerebral? & Cum să reduci riscul de AVC? 

Accidentul vascular cerebral – când alimentarea cu sânge și oxigen a creierului este întreruptă din cauza unei artere blocate – poate duce la leziuni ireversibile dacă nu se acordă imediat asistență medicală.

Și – conform Asociației Stroke – în afară de consecințe precum afectarea organelor sau paralizia, pacienții pot dezvolta și disfagie, o tulburare de înghițire în care alimentele intră în căile respiratorii sau plămâni. Dacă nu este diagnosticată sau tratată în timp util, această tulburare poate provoca pneumonie, dizabilități și o alimentație deficitară.

Care sunt simptomele unui accident vascular cerebral?

Când vine vorba de semnele acestei afecțiuni, modificările feței sunt cele mai frecvente – fața poate cădea pe o parte și pacientul își poate pierde capacitatea de a zâmbi.

De asemenea, cineva poate avea ochii sau gura căzuți/căzute.

Alte semne includ:

1. Vorbire neclară sau confuză

2. Incapacitatea de a ridica ambele brațe din cauza slăbiciunii sau amorțelii în oricare dintre ele

3. Dificultate în înțelegerea lucrurilor

4. Amețeli

5. Confuzie

6. Vedere încețoșată

7. Probleme de echilibru si coordonare

8. Cefalee severă care duce la orbire

Unele dintre aceste simptome pot apărea chiar înainte de a-și pierde cunoștința.

Cum să reduci riscul unui AVC   

Potrivit Serviciului Național de Sănătate din Anglia (NHS), se poate reduce riscul de accident vascular cerebral făcând câteva schimbări în stilul de viață, cum ar fi:

1. Abstinența de la fumat

2. Adoptarea unei diete echilibrate

3. Consumul de alimente bogate în fibre

4. Exerciții fizice regulate

5. Consumul de grăsimi sănătoase

6. Consumul de fructe și legume

7. Consumul de cereale integrale

Menținerea unei greutăți corporale sănătoase împreună cu tensiunea arterială și nivelul colesterolului ar putea, de asemenea, să scadă riscul de accident vascular cerebral.

Hipertensiunea sau hipertensiunea arterială este unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru un accident vascular cerebral atât la bărbați, cât și la femei. Prin urmare, se recomandă să fiți cu ochii pe monitor și să verificați în mod regulat pentru a proteja sănătatea inimii și a creierului.

Femeile sunt mai predispuse decât bărbații să simtă oboseală, slăbiciune, confuzie și schimbări în starea mentală bruscă în timpul unui accident vascular cerebral.

Prevenirea accidentului vascular cerebral

Până la 80% din cazurile de accident vascular cerebral pot fi prevenite.

Pentru a reduce drastic riscul de accident vascular cerebral, luați în considerare aceste opțiuni de viață:

Mențineți tensiunea arterială ușor de administrat. Mențineți tensiunea arterială mai mică de 120/80.

Sucul de turmeric reduce colesterolul și previne coagularea sângelui. De asemenea, poți utiliza suplimente naturiste precum colagenul, care ajută la regenerarea celulară, sau Memory X Change, care protejează și întărește sistemul nervos.
Mențineti o greutate sănătoasa. Un indice de masă corporală de 25 sau mai puțin este de dorit. Institutul Național de Sănătate oferă un calculator online pentru IMC.

Faceți exerciții fizice în mod regulat, la cel puțin 30 de minute de intensitate moderată, cel puțin 5 zile pe săptămână.

Limitați alcoolul la cel mult un pahar pe zi.

Riscul de accident vascular cerebral este semnificativ mai mare pentru persoanele cu diabet zaharat.

Așadar, la ASKineto, fiecare pacient are parte de un plan de tratament personalizat în funcție de necesități, fiecare dintre specialiști îndeplinind, astfel, un rol semnificativ în cadrul procesului de recuperare după un AVC.

Citește și:  Primul ajutor în caz de AVC

AVC ISCHEMIC, REGIM ALIMENTAR ÎN DIABET ȘI PROGRAM DE KINETOTERAPIE

Accident Vascular Cerebral – AVC

Image Credit: SpeedKingz / Shutterstock
Image Credit: SpeedKingz / Shutterstock

Informațiile prezentate pe blog au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Cum să reduci riscul unui AVC
Cum să reduci riscul unui AVC/ Pic Credit :news.psu.edu

Related Posts

Lasă un răspuns