Semnale de alarmă că nu bei suficientă apă

Câtă apă trebuie să bem

Te-ai întrebat vreodată câtă apă trebuie să bem zilnic? Eu da. De aceea am vrut să scriu acest articol pentru a răspunde unor întrebări comune legate de consumul de apă

Câtă apă trebuie să bem? 💦  Apa constituie 70% din corpul nostru. Aceasta este o cantitate imensă și un exemplu foarte bun de ce avem nevoie de apă pentru a supraviețui și funcționa corect.

Apa este cea care sprijină reacțiile metabolice, ajută la transportul nutrienților și hormonilor în organism și asigură eliminarea „deșeurilor”.  Specialiștii – medicii ne sfătuiesc să ținem cont de sex, înălțime, greutate când vine vorba de necesarul de apă. Dacă este bine hidratat, organismul poate lupta eficient cu bolile. Însă, prea multă apă nu e indicată.

Necesarul de apă zilnic depinde de sex, înălțime, greutate, temperatură ambiantă, stare de sănătate, nivel de activitate și de dietă (una bazată pe fructe și legume va necesita un aport mai mic de apă).

Semne prin care organismul te avertizează că nu ai băut destulă apă:

 Culoarea urinei

Cel mai simplu și corect mod de a verifica dacă suntem corect hidratați este prin verificarea culorii urinei. Dacă este de culoare galben deschis este bine. Dacă este galben închis, ca un ceai de tei foarte concentrat, asta înseamnă că s-a instalat deshidratarea. În acest caz, trebuie corectat imediat aportul de lichide. Dacă urina este incoloră, înseamnă că ai consumat prea multă apă.

Îţi e foame

Când eşti deshidratat, corpul tău crede că ai nevoie de mâncare. Acest lucru se întâmplă pe parcursul zilei, dar şi noaptea când simţi nevoia unei gustări. Totuşi, dacă mănânci, dai mai mult de lucru organismului, în timp ce dacă bei apă, îl purifici şi îi dai combustibil.

Te simţi obosit

Dacă organismul ia apă din sânge, nici oxigenul din sânge nu mai circulă bine prin corp. O lipsă de oxigen duce la oboseală şi stare de somnolenţă.

Eşti bolnav mai mult timp

Dacă bei apă, organele tale pot elimina mai repede toxinele. Organele private de apă o iau din alte locuri, precum din sânge, ceea ce poate duce la alte probleme de sănătate.

Îţi scade masa musculară

Având în vedere că şi muşchii sunt făcuţi din apă, e normal ca atunci când nu te hidratezi suficient să pierzi masă musculară. Dacă bei apă după ce ai făcut exerciţii fizice, nu doar te menţii hidratat, ci te și asiguri că apa va ajunge în locurile potrivite din corpul tău şi va reduce riscul unor inflamaţii şi dureri.

Ai dureri articulare

Cartilajele şi discurile vertebrale sunt făcute 80% din apă. Sunt necesare pentru ca oasele să nu se frece între ele. Dacă nu consumi destulă apă, ele vor fi afectate şi încheieturile tale nu vor mai absorbi şocul unor mişcări bruşte. Vezi și : Colagenul : învinge neajunsurile înaintării în vârstă!

 Ai ochii uscaţi

Lipsa apei din organism duce la ochi înroşiţi, iar canalele lacrimale se usucă, ceea ce poate afecta serios ochii.

Ai pielea uscată

Pielea e cel mai mare organ al corpului, aşa că are nevoie de hidratare. Pielea uscată e unul dintre primele semne ale deshidratării. Lipsa apei înseamă lipsa transpiraţiei, care duce la incapacitatea corpului de a elimina excesul de toxine acumulat pe parcursul zilei. Dacă vrei să eviţi coşurile, cel mai bine e să bei multă apă.

Ai gura uscată

Poate părea evident: îţi e sete, deci ai gura uscată. Însă sucurile nu sunt o soluţie pentru această problemă. Apa lubrifiază membranele din gură şi gât, iar asta generează mai multă salivă.

Iată câteva sfaturi utile pentru a rămâne hidratat:

  • Beți apă chiar și atunci când mergeți la restaurant.
  • Programați-vă să beți apă dacă nu sunteți obișnuiți cu asta – de exemplu, atunci când vă treziți, la micul dejun, la prânz sau când mergeți la culcare, sau beți un pahar mic cu apă la sfârșitul fiecărei ore.
  • Când vă este foame, beți apă. Senzația de sete este adesea confundată cu cea de foame. Foamea adevărată nu va fi potolită cu apă.
  •  Începeți și încheiați ziua cu un pahar de apă.
  • Când faceți exerciții fizice, consumați apă înainte, în timpul și după antrenament.
  • În cazul în care doriți o alternativă la apa plată, încercați să-i schimbați gustul adăugând o felie de lămâie în băutură.
  •  Este important să aveți tot timpul la îndemână o sticlă cu apă.

    Câtă apă trebuie să bem 💦  Mai poţi citi pe aceeaşi temă:

Despre mine – blog despre sănătate și stil de viață. Să ne citim cu drag, nu uita să ne urmăreşti pagina de Facebook.

 Câtă apă trebuie să bem - Photo Credit: FreeImages.com/ZsuzsaNK
Câtă apă trebuie să bem – Photo Credit: FreeImages.com/ZsuzsaNK

Related Posts

Lasă un răspuns