Ți se întâmplă să ai des un cârcel?

Cârceii cauze și remedii

De ce facem cârcei şi cum scăpăm de ei… Iată ce probleme de sănătate poate ascunde…

Cârceii cauze și remedii:   Crampele musculare, numite în popor cârcei, sunt contractări ale muşchilor care provoacă, uneori, dureri inimaginabile. Cârceii apar după exerciţii fizice epuizante sau în cazul unor schimbări bruşte de temperatură, iar deshidratarea creşte riscul apariţiei lor.

Cârceii sunt contracții musculare apărute spontan, involuntar, care fac imposibilă relaxarea mușchiului sau mușchilor afectați. Aceste crampe musculare pot să afecteze orice mușchi, dar cel mai frecvent se localizează la mușchii membrelor inferioare, și anume la gambă și coapsă, afectând  gastrocnemianul și cvadricepsul.  Mușchii tălpii pot și ei să fie afectați de cârcei, mai ales în timpul somnului.

De ce apare un cârcel?

În activitatea cotidiană, punerea în mişcare a muşchilor timp de 10 minute după fiecare 1-2 ore de repaus şi urmarea unui program zilnic de mişcare intensă de peste 30 de minute pot să prevină atât spasmele musculaturii scheletale, cât şi accidentările survenite în practicarea sporturilor. Se pare că spasmele se manifestă cu predilecţie la persoanele care greşesc fie prin sedentarism, fie prin eforturi care le depăşesc capacitatea musculară.

Profilaxie crampe musculare

Pentru a evita apariția ulterioară a cârceilor, trebuie să vă mențineți o condiție fizică adecvată. De asemenea nu uitați să vă hidratați corespunzător. Doctorortoped.ro ne recomandă următoarele exerciții pentru a elimina un cârcel.

Încălzire

Se recomandă exercițiile de încălzire înainte de cele de întindere (stretching). Un exemplu de activitate de încălzire îl constituie alergarea ușoară pe loc sau mersul rapid timp de câteva minute.

Întinderea mușchilor gambei

Prevenire crampe musculare 1.

În mod normal trebuie să simțiți această întindere în gambă și în jos până la călcâi.

Aplecați-vă în față spre un perete, punând un picior în fața celuilalt. Îndreptați piciorul din spate și apăsați călcâiul în podea. Genunchiul piciorului din față este îndoit. Mențineți poziția timp de 15 – 30 de secunde. Țineți ambele călcâie pe podea. Îndreptați vârful piciorului din spate către călcâiul piciorului din față.

Întinderea mușchilor ischiogambieri

Prevenire crampe musculare 2.

În mod normal trebuie să simtiți această întindere în spatele coapselor și în spatele genunchilor.

Așezați-vă pe jos, ca în figură, cu ambele picioare întinse drept în față. Așezați palmele pe podea și faceți mâinile să alunece ușor înspre glezne. Mențineți poziția timp de 30 de secunde. Țineți pieptul în față și spatele drept. Începeți din dreptul coapselor. Opriți alunecarea mâinilor atunci când simțiți că mușchii se întind.

Nu arcuiți spatele și nu încercați să coborâți fața spre genunchi. Nu vă blocați genunchii.

Întinderea mușchilor cvadricepși

Prevenire crampe musculare 3.

În mod normal, ar trebui să simțiți această întindere în partea anterioară a coapsei.

Păstrați-vă echilibrul prin sprijinirea de un perete sau de spătarul unui scaun. Ridicați un picior și trageți de călcâi înspre fese. Apucați glezna cu mâna și trageți cât puteți de mult de călcâi înspre corp. Mențineți poziția timp de 30 de secunde. Țineți genunchii apropiați. Încetați să mai trageți de călcâi în momentul în care simțiți întinderea.

Nu arcuiți și nu răsuciți spatele. Nu forțați întinderea până la punctul în care simțiți durere.

 Cârceii cauze și remedii – Ce probleme de sănătate poate ascunde un cârcel?

  • Afecțiunile glandei tiroide (hipo și hipertiroidismul) pot de asemenea crește riscul de afectare musculară.
  • Stenoza canalului spinal lombar poate avea ca simptome cârceii localizați la nivelul membrelor inferioare.
  • Diabetul zaharat complicat cu neuropatie periferică poate favoriza apariția crampelor musculare prin afectarea nervilor ce deservesc musculatura membrelor inferioare. De asemenea, în cadrul episoadelor de hipoglicemie pot să apară cârcei.
  • Deficitul de vitamine din grupul B poate afecta funcția musculară, crescând riscul de cârcei.
  • Deficitul de calciu poate fi cauzat de malabsorbție, deficit de vitamina D, afectarea glandelor paratiroide, insuficiența renală, sau unele medicamente.
  • Deficitul de magneziu.
  • Deficitul de electroliți (calciu, magneziu, potasiu) este cunoscut ca fiind un factor important de risc pentru apariția cârceilor, aceștia având un rol esențial în contracția și relaxarea musculară.

Până la noi descoperiri medicale care să aducă mai multă lumină în cazul crampelor musculare, nu strică, totuşi, să ne hidratăm corespunzător şi să avem grijă în cazul exerciţiilor fizice epuizante să ne menţinem echilibrul mineralelor din organism.

Crampe, cârcei, frisoane, spasme… De obicei, sunt simple neplăceri de moment, dar aceste simptome aparent bizare înseamnă că organismul încearcă să ne transmită mesaje privind starea noastră de sănătate.

Cârceii cauze și remedii – Cum scapi de cârcei sau crampe musculare?

Există o serie de metode prin care poți grăbi dispariția unei crampe musculare, însă trebuie să o găsești pe cea care funcționează pentru tine. Iată ce metode sunt eficiente în tratarea crampelor musculare:

  • Geluri și Creme cu venin de viperă ori suplimente antiinflamatoare, luate la recomandarea  specialistului.
  • Masarea zonei cu Gel Turmeric Forte, care are proprietăți antiinflamatoare.
  • Masarea mușchilor cu probleme și întinderea ușoară a acestora.
  • Un duș sau o baie fierbinte pentru relaxarea musculară și pentru stimularea circulației sanguine. Poți adăuga sare Epsom în cada înainte de baie pentru echilibrarea nivelului de magneziu din organism.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!

Cârceii cauze și remedii
Cârceii cauze și remedii

Dacă v-a plăcut acest articol, alaturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook. Dacă doriți să vă faceți o programare la Clinica noastră sau doriți să aflați mai multe detalii, ne puteți contacta direct la numerele de telefon disponibile în pagina de Contact sau pe binecuvântareaplantelor, ( Credit: Getty – Contributor). Citește și: Terapia transdermică cu magneziu

Related Posts

Lasă un răspuns