Cum îți dai seama dacă ai arterele înfundate și ce alimente trebuie să consumi pentru a le menține sănătoase!
Arterele înfundate – Funcția arterelor dvs. este de a furniza sânge bogat în oxigen la toate țesuturile corpului, de la inimă. Arterele sănătoase sunt puternice, flexibile și elastice și își îndeplinesc funcția impecabil.
Cu toate acestea, dieta nesănătoasă, activitatea fizică precară și alți factori, cum ar fi hipertensiunea arterială și nivelurile ridicate ale colesterolului, pot duce la diverse probleme cu sănătatea arterială.
Una dintre cele mai frecvente tulburări arteriale este ateroscleroza sau înfundarea arterială progresivă.
Multe probleme de sănătate pot apărea din această stare, inclusiv boli de inimă, accidente vasculare cerebrale, atacuri de cord și boli vasculare periferice. Diagnosticarea bolilor cardiovasculare este aproape imposibilă, deoarece adesea nu prezintă simptome.
Datorită acestui fapt, din păcate, boala cardiacă afecteaza mai mult de 600.000 de americani pe an, ceea ce o face principala cauză a decesului în S.U.A.
Cum să vă dați seama dacă aveți artere înfundate?
Ateroscleroza se poate manifesta distinct in diferite artere, in timp ce in unele cazuri aceasta nu are semne sau simptome.
Arterele carotide – Simptomele obișnuite ale arterelor înfundate în creier, o afecțiune cunoscută sub numele de boala arterială carotidă, includ dureri de cap severe, slăbiciune bruscă, probleme cu respirația, probleme cu vorbirea, vedere încețoșată, confuzie, pierderea echilibrului sau coordonării, căderi inexplicabile, ameţeală.
Arterele coronare – Arterele înfundate din inimă duc la boala coronariană, împiedicând aprovizionarea cu sânge a inimii.
Simptomele comune ale acestei afecțiuni includ dureri în piept, dificultăți de respirație, bătăi neregulate ale inimii și senzație de strângere în maxilar, brațe, gât, umeri și spate.
Arterele renale – O cauză majoră a bolii renale cronice este prezența arterelor înfundate în rinichi. Această afecțiune rareori se manifestă devreme, însă progresia sa este frecvent caracterizată prin greață, pierderea apetitului, amorțeală, oboseală, probleme de concentrare și umflături la nivelul mâinilor sau picioarelor.
Arterele periferice – Boala arterială periferică este cauzată de acumularea de placă arterială și de îngustarea arterelor care transporta sânge la nivelul membrelor. Simptomele frecvente includ dureri la nivelul picioare atunci când mergeți mult pe jos și amorțeală în picioare.
De ce se blochează arterele?
Îngroșarea sau întărirea arterelor, denumită medical ateroscleroză, se întâmplă atunci când materialul gras, colesterolul și alte substanțe se formează în pereții arterelor. Când se întâmplă acest lucru, aportul de sânge la țesuturile din organism este inhibat, crescând astfel riscul unor complicații cardiovasculare grave.
Fluxul sanguin constant în corp este permis de stratul subțire de celule endoteliale care căptușesc arterele. Cu toate acestea, aceste celule pot suferi daune de la anumiți factori, cum ar fi lipsa de vitamina C, radicalii liberi, trombocitele și nivelurile ridicate de homocisteină.
Placa dăunătoare se acumulează în pereții arteriali atunci când substanțele se blochează în leziunea aterosclerotică.
Acestea includ colesterolul, grăsimile, calciul, deșeurile celulare și metalele toxice.
Exact ceea ce cauzează ateroscleroza și modul în care aceasta se dezvoltă este încă necunoscut, totuși, dovezile în creștere indică faptul că semnele timpurii ale acestei stări complexe pot să apară în timpul adolescenței și să se dezvolte pe măsură ce cineva crește. Factorii de risc obișnuiți includ hipertensiunea, diabetul de tip 1 și 2, rezistența la insulină și fumatul.
Top 10 alimente pentru artere curate
Persoanelor care au arterele înfundate le sunt de obicei prescrise medicamente care scad colesterolul sau beta-blocante pentru a trata această afecțiune. Cu toate acestea, aceste medicamente sunt cunoscute ca având diferite efecte secundare și ar putea chiar provoca mai mult rău decât bine.
Deci, de ce ar trebui să le ia cineva atunci când există atât de multe alimente pentru a ajuta la menținerea arterelor curate și sănătoase într-un mod complet natural? Iată o listă cu 10 alimente care sunt dovedite științific pentru a vă ajuta să curățați arterele și să le păstrați sănătoase:
Ardei cayenne
Conform unui studiu din 2009, capsaicina găsită în ardeiul cayenne ajută la prevenirea complicațiilor pulmonare și vasculare asociate cu utilizarea medicamentelor HAART. În plus, acest compus puternic ajută la scăderea colesterolului LDL dăunător, înfundarea arterelor și la scăderea riscului de accident vascular cerebral și infarct miocardic, stimulând în același timp circulația sângelui.
Seminte de in
Semintele de in sunt bogate in fibre, care ajută la deblocarea arterelor. În plus, acidul omega-3 conținut în ele ajută la ameliorarea inflamației și tratarea hipertensiunii. În plus, un studiu efectuat în 1997 a arătat că semintele de in au capacitatea de a reduce dezvoltarea aterosclerozei aortice cu 46% la iepuri.
Lămâie
Bogate în vitamina C, lămâile s-au dovedit de ajutor la îmbunătățirea rezistenței și elasticității arteriale, prevenirea agregării plachetare, scăderea nivelului total de colesterol și reducerea inflamației în organism. În afară de reducerea nivelului de colesterol din sânge, lămâile contribuie, de asemenea, la protejarea împotriva daunelor oxidante și la susținerea sănătății arteriale.
Seminte de susan
Un număr tot mai mare de studii sugerează că alimentatia ce include semințe de susan în mod regulat ajută la inhibarea progresului aterosclerozei. De fapt, un studiu publicat în Journal of Medicinal Food, din 2006, a constatat că acizii grași din uleiul de semințe de susan previne formarea de leziuni de ateroscleroză, niveluri de colesterol LDL, colesterol din sânge și trigliceride la șoareci.
Curcumă
Curcumina găsită în turmeric este un compus activ care are proprietăți puternice de protecție a inimii. În plus, extractul de curcumă are capacitatea de a reduce nivelurile de colesterol LDL, precum și de a preveni acumularea plăcii arteriale.
Într-un studiu publicat în revista Molecular Nutrition & Food Research, s-a demonstrat că acest condiment puternic este mai eficient în reducerea nivelului de colesterol și inhibarea leziunilor aterosclerotice precoce decât lovastatina, un medicament prescris în mod obișnuit pentru reducerea colesterolului.
Usturoi
Usturoiul este cunoscut ca unul dintre cele mai puternice medicamente naturale. Multe studii au confirmat capacitatea sa de a inhiba afecțiunile cardiace, de a întârzia ateroscleroza și de a reduce nivelul tensiunii arteriale. Conform unui studiu din 1999 publicat în revista Atherosclerosis, usturoiul prezintă o eficacitate excelentă în protejarea împotriva acumulării plăcii în artere.
Mai mult, un alt studiu din 1999 a arătat că usturoiul scade riscul de accident vascular cerebral și atacuri de inimă cu mai mult de 50%. Mai mult, un articol din 1997 publicată în jurnalul Nutriție, a indicat că usturoiul poate servi ca un excelent preparat preventiv și tratament pentru ateroscleroză.
Scorţişoară
Acest condiment aromat ajută la reducerea unei game largi de factori de risc asociati cu dezvoltarea bolilor de inimă și aterosclerozei. Un studiu din 2003, publicat în revista Diabetes Care, a sugerat ca atunci cand includem zilnic unul, trei sau șase grame de scorțișoară putem ajuta la reducerea colesterolului rău, a colesterolului total și a trigliceridelor, precum și a glucozei la diabetici.
Suc de rodie
Rodiile sunt bogate in acid punicic, de asemenea cunoscut sub numele de acid trichosanic, care are capacitatea de a desfunda in mod natural arterele si de a lupta cu ateroscleroza. În plus, acest fruct abundă cu substanțe nutritive protectoare ale inimii, inclusiv magneziu și seleniu. Sugerat de un studiu din 2009, consumul zilnic de 240 ml de suc de rodie pentru o perioadă de 18 luni poate în mod semnificativ să amâne progresia bolii arterei carotide.
Ghimbir
Ghimbirul a fost folosit de mult timp atât ca un condiment cât și ca un medicament popular, datorită proprietăților sale puternice medicinale. Are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante excelente, în timp ce gingerolul și shogaolul conținute în acesta reprezintă compuși puternici pentru inimă. Conform unui studiu din 2000 publicat în Journal of Nutrition, extractul de ghimbir contribuie la scăderea nivelului colesterolului și trigliceridelor în sânge, agregarea LDL, peroxizii de grăsimi legați de LDL, precum și zonele leziunilor aterosclerotice aortice.
Varză fermentată
Într-un studiu din 2007, s-a demonstrat că kimchi (o rețetă probiotică preparată cu varză fermentată și ardei iuți) posedă compuși puternici care ajută la protejarea împotriva dezvoltării aterosclerozei aortice la iepurii hrăniți cu colesterol ridicat. Mai mult, cercetarea a arătat, de asemenea, că varza fermentată are capacitatea de a degrada substanțele chimice cum ar fi insecticidul clorpirifos și bisfenolul A.
Remedii interne suplimentare pentru arterele înfundate
Alimente sănătoase pentru consumul dvs.: avocado, broccoli, sparanghel, semințe de schinduf, semințe de chia și ulei de nucă de cocos;
Suplimentele dietetice: acid folic, extract de semințe de struguri, vitamina B6, antioxidanți cum ar fi vitaminele C și E, luteina și extractul de scoarță de pin;
Activitate fizică și exerciții fizice regulate – România Populară.
Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!
Dacă v-a plăcut acest articol, alaturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook. Dacă doriți să vă faceți o programare la Clinica noastră sau doriți să aflați mai multe detalii, ne puteți contacta direct la numerele de telefon disponibile în pagina de Contact sau pe binecuvântareaplantelor.