Alunițele: un motiv de îngrijorare?

Alunițele:

Ce se întâmplă când ai o aluniță zgâriată sau care îți sângerează?

O aluniță poate sângera dacă se prinde de ceva și se zgârie sau chiar se rupe. O poți răni chiar tu dacă „te mănâncă”. Chiar dacă acest lucru îți poate provoca o durere și poate cauza o rană, de obicei nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Doar cazurile rare în care o aluniță sângerează fără un motiv aparent sunt alarmante, deoarece poate fi vorba despre o problemă de luat în serios sau cancer de piele.În mod obișnuit, adulții au între 10 și 30 de alunițe pe tot corpul, persoanele cu pielea mai deschisă la culoare având mai multe decât cele cu pielea mai închisă. Alunițele se pot schimba pe măsură ce o persoană îmbătrânește. Unele devin mai întunecate sau mai deschise, iar unele pot crește în volum. Alunițele pot apărea oriunde pe piele, de la scalp până la tălpile picioarelor și chiar sub unghii.Majoritatea sunt inofensive, dar oamenii ar trebui să le verifice în mod regulat, ca să vadă dacă există modificări de formă sau de culoare sau dacă sângerează.

Alunițele. Ce sunt, de ce apar, care sunt cele periculoase

Fie că ne naştem cu ele, fie că apar pe parcursul vieţii, aluniţele nu ridică mari probleme. Însă, trebuie să le acorzi puţină atenţie şi să le verifici din când în când, iar în cazul în care remarci ceva suspect la forma unei aluniţe, nu ezita să mergi la un consult dermatologic. Nu doare, nu este incomod, trebuie doar să permiţi medicului inspectarea lor cu ajutorul dermatoscopului, un instrument care are o sursă de lumină integrată şi o putere de mărire de 10 ori. Astfel că examinarea dermatoscopică îmbunătăţeşte acurateţea diagnosticului cu 5-30% faţă de examenul cu ochiul liber.

Când se recomandă îndepărtarea aluniţelor?

În urma consultului dermatologic, medicul va decide dacă este indicat să recurgi la îndepărtarea unei aluniţe.

Ce trebuie să faci când se rupe o aluniță?

 • Dezinfectează alunița și țesuturile din jur cu Betadine;
 • Aplică presiune pentru a opri sângerarea, atunci când este cazul;
 • Acoperă zona afectată cu un bandaj pentru a limita riscul de infecții în primele zile;
 • Programează un consult dermatologic dacă sângerarea continuă sau caracteristicile aluniței se modifică și așteaptă răspunsul dat de medic.

Aluniță zgâriată sau celule canceroase?

Alunițele crescute se pot prinde de lucruri, cum ar fi, de exemplu, hainele sau bijuteriile. În acel moment, espe posibil ca alunițele să sângereze. De asemenea, o persoană poate simți o mâncărime în zona aluniței și, dacă se scarpină prea tare, poate rupe pielea din jurul acesteia sau chiar aluna. O aluniță care sângerează este dureroasă, dar de obicei aceste răni sunt minore și pot fi tratate acasă, fără să ajungi la spital.Totuși, dacă observi vreo aluniță care sângerează fără un motiv aparent, atunci ar trebui să te adresezi unui medic specialist. Alunițele care sângerează sau care arată ca niște răni deschise pot fi semne de melanom. Melanomul este un cancer de piele care debutează în celulele pielii care produc pigment. Celulele canceroase pot apărea ca niște alunițe sau se pot dezvolta din alunițe. Când este depistat și tratat la timp, melanomul este aproape întotdeauna vindecabil.

Cum poți monitoriza evoluția alunițelor

Metoda „ABCDE” este cea mai bună cale de monitorizare a alunițelor. Iată care sunt semnele ce ar trebui să te îngrijoreze:Asimetria aluniței: cele două jumătăți ale aluniței nu se potrivesc.„Bordurile” (marginile) aluniței: alunița are un chenar neregulat, zgâriat sau prost definit.Culoarea aluniței: alunița are nuanțe variate de bronz, maro, negru, alb, roșu sau albastru.Diametrul aluniței: cu cât alunițele sunt mai mari, cu atât riscul de cancer de piele este mai mare. De cele mai multe ori, alunițele cu un diametru de peste 6 mm presupun existența melanomului.Evoluția aluniței: dacă o aluniță arată diferit de celelalte sau s-a modificat în mod vizibil ca mărime, formă ori culoare, poate indica un melanom.Pe lângă aceste caracteristici, mai pot apărea alte simptome, care includ:

 • răni care nu se vindecă
 • roșeață sau inflamație
 • mâncărime, sensibilitate sau durere
 • modificări în textura unei alunițe

Cum se îndepărtează alunițele

Dacă ai agățat o aluniță din greșeală sau ai rupt-o cum a fost în cazul meu, probabil aceasta va începe să sângereze. În acest caz, primul lucru pe care poți să-l faci este să acoperi zona cu un pansament steril cu Betadine și să aplici puțină presiune pentru a opri sângerarea. Dacă alunița continuă să sângereze, este necesar să te prezinți la un consult de specialitate pentru a vedea dacă există vreun motiv de îngrijorare.Dermatologul poate recomanda îndepărtarea aluniței printr-o procedură ambulatorie la cabinetul medical.Medicul îți recomandă consult de specialitate către Chirurgie plastică și reparatorie. El poate elimina alunița prin două metode: excizia chirurgicală sau raderea aluniței. Pentru ambele proceduri este nevoie de anestezie locală.În timpul intervenției chirurgicale, medicul vă taie integral alunița. Pentru raderea unei alunițe mici, medicul folosește o lamă mică pentru a îndepărta partea din aluniță care este ridicată deasupra pielii.După îndepărtarea aluniței, aceasta va fi analizată pentru a detecta existența celulelor canceroase. De obicei, după ce o aluniță este îndepărtată, nu ar mai trebui să reapară. În cazul în care se întâmplă acest lucru, adresează-te imediat medicului.

IMPORTANT! Dacă vrei să îndepărtezi o aluniță care te deranjează, apelează la un medic specialist, nu face acest lucru singur/ă acasă!Riscurile pe care ți le asumi dacă îndepărtezi singur/ă o aluniță sunt:

 1. Dacă alunița este cancerigenă, unele dintre celulele canceroase pot rămâne în piele și se pot răspândi.
 2. Rasul sau tăierea unei alunițe poate răni pielea și poate provoca cicatrici.
 3. Îndepărtarea unei alunițe fără echipamente sterile și în condiții nechirurgicale poate duce la infecție.

Metode de prevenție a cancerului de piele

În cele mai multe cazuri, alunițele nu reprezintă motiv de îngrijorare. În cazurile rare de cancer de piele, e important ca acesta să fie depistat din timp, deoarece melanomul poate fi tratat. Pentru a reduce riscul de cancer de piele, iată câteva metode de prevenție:

 • În zilele de vară, evită expunerea prelungită la soare și stai la umbră la orele de vârf
 • Folosește cremă de protecție solară cu SPF 30 sau chiar mai mult
 • Aplică pe corp crema la fiecare 2 ore și imediat după ce ai înotat

Ține minte că o aluniță zgâriată sau ruptă nu trebuie să te sperie. Monitorizeaz-o cu atenție și consultă un specialist de îndată ce apar motive de îngrijorare.Informațiile prezentate pe blog au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Despre mine – blog despre sănătate și stil de viață. Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook

Alunițele:
Alunițele:

Related Posts

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: