Îţi faci griji pentru sănătatea familiei tale din cauza ambroziei? Ai şi de ce, întrucât mii de români suferă în fiecare an din cauza alergiei provocate de ambrozie.
Aceste alimente sunt interzise în timpul alergiei! Lucruri pe care nu le știai despre alergia la ambrozie. Manifestări mai puțin cunoscute
Ambrozia este o plantă care provoacă o alergie puternică. Alergia la ambrozie este declanșată de sensibilitatea la o plantă numită ambrosia artemisiifolia. Aceasta provoacă simptome specifice alergiilor și, de asemenea, poate agrava manifestările unor afecțiuni preexistente, precum astmul bronșic.
Deși majoritatea persoanelor își fac griji numai primăvara, din acest punct de vedere, perioada de polenizare a ambroziei este toamna, până în luna octombrie.
Mai mult, alergia la ambrozie poate declanșa anumite alergii alimentare, un lucru mai puțin cunoscut despre această afecțiune.
Astfel, pentru a evita declanșarea altor alergii, este recomandat să eviți anumite alimente.
Evită aceste alimente dacă ai alergie la ambrozie
Prof. Univ. Dr. Evelina Moraru a explicat, potrivit DC News, cum poate influența alergia la ambrozie declanșarea altor alergii și manifestări digestive.
„Printre manifestările clinice ale alergiei la ambrozie este faptul că pot include şi manifestări digestive. Cum? Pentru că există manifestări clinice încrucişate. Pentru alergia la ambrozie există nişte epitropi comuni, structuri comune ale alergenilor între ambrozia care dă acele manifestări respiratorii şi alte plante sau alimente. De aceea poate apărea alergia alimentară. Pe cei alergici la ambrozie trebuie să îi sensibilizezi şi să le spui, tu, ca specialist, ‘atenţie!’, şi să le faci o educaţie a dietei. E o listă întreagă. Nu au voie să consume produse de floarea-soarelui, castraveţi, dovlecei, pepene verde sau galben, banane, miere de albine, uneori nici mere. E dramatic totuşi ce se întâmplă cu ei. Poţi să îi recomanzi un sirop de tuse după ce el vine la tine, ca medic, pentru tuse. Îi recomanzi să se ferească de ambrozie, dar fără să vrei îi dai un sirop de tuse pe bază de miere de albine. Sunt lucruri extrem de nuanţate şi dificil de înţeles pentru unii. Până la urmă, tratamentul acestei alergii este ca o reţetă din asta complicată în care trebuie să urmezi toţi paşii”, a explicat prof. univ. dr. Evelina Moraru.
Înainte de a vedea cum poţi preveni şi trata alergia la ambrozie, îţi propun să aflăm ce este ambrozia şi care sunt simptomele alergiei la ambrozie.
Simptome
Simptomele alergiei la ambrozie sunt similare cu cele ale alergiei la alte polenuri:
- Senzație de mâncărime în gât, (la nas sau ochi)
- Ochi iritați ( ochi roşii – hiperemie conjunctivală).
- Cefalee
- Rinoree (secreție nazală apoasa) / secreţii nazale abundente
- Congestie nazală (nas înfundat)
- Strănut frecvent
- Tuse seacă
Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia), denumită popular iarba pârloagelor, este o plantă perenă prezentă în grădini, în culturile de cereale şi de floarea-soarelui, în special în zonele lăsate în paragină: pe marginea drumurilor şi a căilor ferate, pe şantierele de construcţii, pe terenurile lipsite de vegetaţie şi neîntreținute.
Ambrozia înfloreşte între sfârşitul lunii iulie şi sfârşitul lui septembrie, aceasta fiind perioada în care apar alergiile cauzate de această plantă.
Alergia la ambrozie – Remedii naturiste
Alergia la ambrozie poate fi ameliorată și prin aplicarea unor tratamente naturiste – Printre cele mai recomandate remedii se numără:
- Sucul de turmeric – puternic antiinflamator, analgezic natural; poate ajuta la atenuarea efectelor alergiilor.
- Vitamina C – stimulează în mod natural sistemul imunitar; are efect ușor antihistaminic, se asimilează mai ușor prin consumul de legume și fructe.
- Eucalipt – sub forma de ceai, unguent, pastile, sirop de tuse, ulei esențial; are proprietăți decongestionante.
- Blue Quercetin – frecvent întâlnit în fructe – mere și struguri roșii, legume – ceapă, și alimente pe bază de plante – ceaiuri; decongestionant natural, antihistaminic, și antioxidant.
- Consum de apă – hidratare intensivă, de la 8 la 10 pahare de apă pe zi, deshidratarea înrăutățește simptomele alergiilor.
Alergia la ambrozie – Concluzie
Alergia la ambrozie este o afecțiune foarte răspândită în rândul populației de toate vârstele. Simptomele afecțiunii pot fi ameliorate prin tratamente medicale, persoanele afectate pot fi desensibilizate prin imunoterapie. Alergia poate fi prevenită prin modificarea stilului de viață și a dietei alimentare. În cazul în care suferiți de alergie la ambrozie, adresați-vă unui medic specialist pentru a urma cea mai potrivită formula de tratament.
Despre mine – blog despre sănătate și stil de viață. Să ne citim cu drag! Dacă v-a plăcut acest articol, alaturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.