Cele mai frecvente: afecțiuni profesionale

afecțiuni profesionale

Cele mai frecvente „afecțiuni profesionale” cu care se comfruntă centrul de recuperare medicală ASKineto din Craiova

Cele mai frecvente afecțiuni profesionale: spondiloza cervicală, scolioza, cifoza, lombosciatica, contracturile musculare sau banalele dureri articulare.

Ceea ce ne surprinde destul de des este faptul că o mare parte ale acestor persoane se obișnuiesc cu durerea și o accepta în viata lor ani de zile, considerând că e cât se poate de normală având în vedere situația lor. Însa acest lucru nu este nicidecum adevărat.

Munca de birou
Munca de birou

Poziția corectă pentru a evita durerile de spate

Din cauza pozițiilor vicioase adoptate la birou pot să apară afecțiuni osteo-musculo-articulare (lombaligii, cervico-scapuloalgii adică dureri la nivelul coloanei vertebrale lombare, la nivelul gatului).

Dintre afecțiunile menționate de literatura de specialitate fac parte:

  • tulburări de statică vertebrală (cele mai frecvente: cifoza, scolioza);
  • hernii de disc mai ales la nivel cervical (cu frecvența mai scăzută);
  • spodiloze cervico-lombare; etc

Chiar dacă locul de muncă ne obligă să stăm la birou sau în mașina zece ore pe zi, există soluții cât se poate de eficiente! Desigur, ar fi cu mult mai bine din punct de vedere terapeutic ca factorul nociv să dispară, însa nu putem renunța cu toții la locurile de muncă.

Poziția corectă pentru a evita durerile de spate
Poziția corectă pentru a evita durerile de spate

Dar dacă factorul nociv rămâne, cel puțin putem încerca să compensăm acest lucru prin introducerea unui factor benefic în viața nostră astfel încat să încercăm o echilibrare a balanței. Cu alte cuvinte, dacă suntem sedentari și nu facem sport constant, cel puțin să avem grija ce mâncăm. Sau dacă nu putem mânca rațional, cel putin să facem un sport.

Alimentația si afecțiunile digestive

Mesele neregulate, mâncarea cu conținut crescut în grăsimi și glucide (de tip „fast food”, produse de patiserie, dulciuri), care sunt consumate de obicei in grabă și în spații care nu sunt corespunzator amenajate pentru astfel de activități, contribuie la declansarea și/sau agravarea unor afecțiuni digestive (gastrite, ulcer), boli metabolice (obezitate, dislipidemii, diabet zaharat) și la transmiterea unor bacterii ce provoacă boli gastroenterologice (tastatura murdară conținând un numar mare de germeni patogeni).

Alimentația si afecțiunile digestive
Alimentația si afecțiunile digestive

Majoritatea persoanelor care lucrează în fața unui monitor în fiecare zi este predispusă la apariția unor tulburări minore de vedere însoțite, de obicei, de dureri de cap (cefalee).

Dureri de spate.

Cauzate de orele multe petrecute pe scaun sau de poziția incorectă adoptată în timpul lucrului. În timp, structura coloanei vertebrale poate fi afectată definitiv, rezultând dureri cronice. Se recomandă punerea unei perne sau a unui prosop făcut rola între baza spatelui și spatarul scaunului. De asemenea, cei care stau mult pe scaun trebuie sa evite să aiba obiecte (precum portofelele) în buzunarele de la spate ale pantalonilor. Acestea creeaza puncte de presiune pe anumite zone ale corpului.

Dureri de spate
Dureri de spate

Bolile reumatice

Sunt o altă problemă pe care o putem lega de activitatea profesională, după cum arată studiile. Reumatismul nu se referă la o singură afecțiune, ci este denumirea generică pentru un număr de peste 100 de tipuri, fiind vorba despre o boală inflamatorie cronică și dureroasă, resimțită la nivelul articulațiilor, oaselor și mușchilor.

Bolile cauzate de stres, cum ar fi depresia, sindromul burnout sau oboseala cronică, sunt poate cele mai frecvente în mediile extrem de competitive, și afectează mai ales persoanele foarte ambițioase, care nu se pot detașa cu ușurință de activitatea pe care o desfășoară peste zi.

afecțiuni profesionale
afecțiuni profesionale

Tratament pentru afecțiunile profesionale

În cazul muncitorilor, tratamentul constituit din kinetoterapie, fizioterapie și masaj, reprezintă o modalitate eficientă de tratare a unor boli profesionale specifice acestora. Tratamentul pentru această categorie de pacienți se adresează bolilor aparatelor osteo-musculo-articular, respirator, cardiovascular, sistemului circulator, nervos, digestiv, etc.
Dacă aveți nelămuriri sau dacă doriți o programare, nu ezitați să ne contactați. Programările pentru tratamente se pot face inclusiv sâmbata și duminica! La cerere, facem evaluări și la domiciliu.

Related Posts

4 thoughts on “Cele mai frecvente: afecțiuni profesionale

    1. Mulţumesc, înţepenirea gâtului este primul simptom de boală. Urmează cefaleea, spasmele musculare, durerea în zona gâtului, umerilor şi braţelor, care se intensifică mai ales seara, după orele petrecute la birou.

Lasă un răspuns