
Cele 10 Porunci pentru o viață frumoasă și un creier sănătos!
10 Obiceiuri care te mențin sănătos: Pe lângă alimentaţie sănătoasă şi mişcare, mai este nevoie şi de alte „ingrediente” pentru a putea trăi fericiţi şi sănătoşi până la adânci bătrâneţi. Odihna şi zâmbetul sunt doar două dintre ele. Reputatul neurochirurg Alexandru Vlad Ciurea face chiar acum un „decalog” al unei zile sănătoase.
10 Obiceiuri care te mențin sănătos. De ţinut minte!
Prima „poruncă”: Cine se trezeşte de dimineaţă, sănătos ajunge
Prima poruncă este să ne trezim cât mai de dimineaţă! În popor ţăranul se culcă o dată cu găinile şi se scoală la cântatul cocoşului. Trezirea trebuie să fie dimineaţa, nu la ora 10:00. Dacă ne-am trezit la 9:00 sau la 10:00, sigur suntem obosiţi.
A doua „poruncă”: Aerul curat, sănătate pentru creier
Al doilea lucru: nu răspundem direct la chemarea frigiderului. Când ne trezim, nu mergem direct să mâncăm. Mai întâi ieşim afară, să respirăm aer curat! Aerul acesta se duce nu în plămâni, cum crede toată lumea, ci exact în creier. Se deschid toate ferestrele ca să iasă toate „duhurile rele”.
A treia „poruncă”: Te mişti, deci exişti
După ce „s-au deschis ferestrele” şi începe creierul să funcţioneze, facem câţiva paşi. De ce facem paşi? Nu că aşa spune Guvernul, ci ca să punem în mișcare circulaţia, inima, care imediat ne ajută şi mergând, am făcut motilitate. Te mişti şi exişti, a spus un japonez.
A patra „poruncă”: Ziua bună se cunoaşte după duşul de dimineaţă
După mișcarea de dimineață, ne întoarcem şi există această igienă şi toaletă perfectă a organismului în care aruncăm toate elementele toxice din noi, pentru că mişcările pe care le facem dimineaţa la duş sunt chiar mişcări din yoga, doar că mulți dintre noi nu ştim lucrul acesta.
A cincea „poruncă”: Micul dejun, luat în linişte
După aceea se mănâncă. Masa trebuie să fie liniştită, fără telefoane, fără o serie întreagă de bombardamente, fără o agitaţie în jurul mesei.
A şasea „poruncă”: Sănătatea din ceaşcă
Am ajuns la un element esenţial. Ceaiuri sau cafea. Este bine să se bea în genereal o ceaşcă încet, liniştit, şi ca plăcere şi ca digestie.
A şaptea „poruncă”: Zâmbet pentru o sănătate mai bună
Încă un secret, al 7-lea: zâmbetul. Cel mai bun prieten al omului, mai ales al creierului, nu este calculatorul, ci este zâmbetul. Modifici psihicul tău şi capacitatea ta funcţională, iar pentru cei din jur care probabil sunt încordaţi, un zâmbet relaxează totul!
A opta „poruncă”: Alimentele uşoare, ideale pentru masa de prânz
Alimentaţia la prânz: celula nervoasă nu doreşte multă mâncare la prânz. Dacă am mâncat ca şi căpcăunii, facem aşa o burtă mare şi cădem jos şi sângele tot se duce în burtă, iar sus la creier nu mai rămâne nimic.
A noua „poruncă”: Masa de seară, cât mai uşoară
Masa de seară trebuie să fie cât mai uşoară posibil, fără o încărcare cu multe produse de carne şi grase şi fără o suprasolicitare, că nu soliciţi numai creierul. Soliciţi pancreasul, soliciţi tubul digestiv, soliciţi inima. Concentrarea resurselor organismului către digestie împiedică regenerarea pe timpul nopții.
Din nefericire, un obicei extrem de prost – încărcarea cu alcool seara, care nu duce în mod deosebit la ceva bun. De aici urmează o serie întreagă de afecţiuni.
A zecea „poruncă”: Somnul dulce mult aduce
Am ajuns la punctul cel mai important – somnul. Somnul de care ne batem joc cu toţii. Lumea a uitat: când trebuie să ne culcăm? Odată cu găinile. De ce? S-a dovedit pe o serie întreagă de aparate, inclusiv electroencefalografie, că cel mai bun somn este între ora 10:00 și 12:00 seara.
Opriţi televizoarele, opriţi telefoanele, opriţi toate aceste lucruri şi odihniţi-vă! Ce credeţi că se întâmplă în organismul nostru? Are loc curăţarea creierului și regenerarea tuturor organelor.
Partea superioară a creierului doarme, partea inferioară este viaţa noastră vegetativă, în care toate organele funcţionează şi ne curăţă cu ocazia asta creierul, întreg organismul se linişteşte şi a doua zi pornim de la capăt.
Dacă ți-a plăcut acest articol, nu uita să dai Like paginii noastre de Facebook si să-l Distribui mai departe! Despre mine – blog despre sănătate și stil de viață. Să ne citim cu drag!
Pe curând, Adrian.

1 thought on “Lucruri zilnice care ne țin sănătoși”