Staţiunea Săcelu

Băile Săcelu

Staţiunea Săcelu se află în judeţul Gorj, la est de oraşul Tg-Jiu, în culoarul de vale pe care l-a creat râul Blahniţa la traversarea dealurilor subcarpatice.

În staţiune se poate ajunge din Tg-Jiu pe DN 67 Tg-Jiu Rm.Vâlcea şi apoi pe DJ 661, parcurgându-se 32 de km., sau venind dinspre Rm.Vâlcea ( 80 km ) şi Tg Cărbuneşti ( 18 km ).

La Săcelu se tratează afecţiuni ale aparatului locomotor; afecţiuni neurologice periferice; afecţiuni ale sistemului nervos central; ale aparatului respirator;  afecțiuni ORL; afecțiuni digestive, hepato-biliare şi renale.

Pentru cura internă se foloseşte izvorul „Căciulata“, iar în afecţiunile oftalmologice „Izvorul de Ochi“. Ele sunt situate în albia râului Blahniţa.

Staţiunea Săcelu
Staţiunea Săcelu – taxa de intrare

Taxa de intrare este de 13 lei în weekend şi de 10 lei în timpul săptămânii. Pensionarii intră la plajă şi la bazilele cu nămol contra unei taxe de 9 lei. Elevii şi studenţii au, de asemenea, reducere.

Staţiunea Săcelu

Bazinele cu apă minerală au valoare terapeutică prin conţinutul bogat în sulf, clor, brom şi iod.

Staţiunea balneo-climaterică Săcelu
Staţiunea balneo-climaterică Săcelu

Bazinul nr. 1, deşi mic prin suprafaţă, este important prin stratul gros de nămol terapeutic ce se foloseşte la tratarea bolilor reumatismale; debitul izvoarelor ce ies prin fisurile conglomeratelor este de numai 2,6 m3 /zi.

Bazinul nr. 2 are un debit al izvoarelor de 15 m3 /zi, o suprafaţă de 550 m2 ; mineralizaţia totală a apei este cuprinsă între 34950-53560 mg/l. Şi la acest bazin este important nămolul terapeutic ce se formează anual.

Bazinul nr. 3, cu o suprafaţă de 800 m2 şi un debit al izvoarelor de 9 m3 /zi, beneficiază de un aport de apă minerală de la un foraj alăturat. Mineralizaţia totală este în jurul valorii de 44520 mg/l.

Bazinul nr. 4, cu suprafaţă de 3000 m2 , are adâncimi de 2-2,5 m, un debit al izvoarelor de 17 m 3 /zi şi mineralizaţie totală de 44500 mg/l. Prin pompare din acest bazin se asigură şi apa minerală necesară băilor la cadă. În trecut bolnavii care se vindecau de afecţiuni reumatice l-au numit “ Izvorul tămăduirii”.

Izvoarele minerale, înafara celor de pe fundul celor 4 bazine, au proprietăţi curative distincte:

Staţiunea Săcelu
Staţiunea Săcelu

Izvorul de ochi, numit şi Sadoveanu, se află în albia minoră a râului Blahniţa, apa lui cu o mineralizaţie totală de 47090 mg/l este folosită de multe decenii la vindecarea unor boli ale ochilor.

Izvorul Săcelata (Sfânta Treime) situat pe versantul stâng al râului Blahniţa în partea de sud-est astaţiun ii, apare pe o falie ce separă conglomeratele de Săcelu cu şisturile argilo-bituminoase.

Analizele chimice 287 făcute din 1954 până în prezent, arată o mineralizaţie totală între 2248-3282 mg/l. Datorită efectelor hidrogenului sulfurat asupra organismului, apa izvorului este utilizată pentru tratarea gastritei hipotone, colitei, diabetului zaharat, intoxicaţiei cu metale grele.

Primele foraje, în anii 1952-1953, s-au făcut în zonă pentru prospectarea hidrocarburilor. În perioada 1963-1964, Institutul de Balneologie şi Fizioterapie (IFB) a recondiţionat 5 foraje existente la nord de centrul staţiunii pe malul drept şi stâng al Blahniţei.

În anii 1964-1965 în partea sudică a staţiunii a fost săpat un foraj de 3212 m adâncime pentru prospectarea hidrocarburilor. În anul 1971, lângă bazinul nr. 3 s-a executat un foraj de cercetare hidrogeologică (1990 m. adâncime) ce asigură un debit de 2,7 l/s de apă minerală (mineralizaţie totală de 44500 mg/l).

Apa forajului alimentează bazinele nr. 3 şi 4. Tot cu scop hidrogeologic în partea de sud a staţiunii a fost executat un foraj cu adâncimea de 570 m. Toate forajele, săpate în conglomerate şi gresii, au pus în evidenţă existenţa apei minerale.

Potenţialul terapeutic al staţiunii Săcelu

Apele minerale de zăcământ, nămolul terapeutic şi climatul zonei au constituit factorii determinanţi ai apariţiei şi dezvoltării staţiunii.

Principalele afecţiuni care pot fi tratate la Băile Săcelu sunt:

  • – afecţiuni ale aparatului locomotor (afecţiuni reumatismale, inflamatorii, degenerative,
    abarticulare, osteoporoză).
  • – afecţiuni neurologice periferice (pareze uşoare, paralizii)
  • – afecţiuni ale sistemului nervos central
  • – afecţiuni ginecologice
  • – afecţiuni ale aparatului respirator
  • – afecţiuni digestive, hepato-biliare şi renale;

Vă las cu mai multe imagini aici.

 Băile Săcelu
Băile Săcelu

Citește și …

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!

Dacă v-a plăcut acest articol, alaturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook. Dacă doriți să vă faceți o programare la Clinica noastră sau doriți să aflați mai multe detalii, ne puteți contacta direct la numerele de telefon disponibile în pagina de Contact sau pe binecuvântareaplantelor.

Related Posts

1 thought on “Staţiunea Săcelu

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: