Pisicuța mea iubită s-a accidentat și acum facem recuperare

Pisicuța mea iubită

Pisicuța mea iubită  😺  Mi-am pus în minte ca, de fiecare dată când intri pe blog să citești lucruri care să te bucure, să te motiveze, dar și despre probleme cu care m-am confruntat eu sau pacienții mei, astfel încât la nevoie să te ajute sau chiar să te inspire. Ei bine, de data asta vreau să-ți povestesc despre pisicuța mea, care a apărut din senin sub mașina mea, apoi la mine în curte cu ceva timp în urmă. M-am dus mai aproape de ea și mi-am dat seama că e pierdută deoarece se ghemuise lângă capacul de canalizare.  Am încercat să îi dau de mâncare, i-am lăsat niște apă și niște bobițe în curte. Pe pisica mea, Olgy, am adoptat-o de pe stradă.

Cum să îngrijești o pisică după o intervenție chirurgicală 

Uneori, o pisică necesită intervenție chirurgicalăAcest lucru se poate datora unei răniri grave sau operației de sterilizare… Intervențiile chirurgicale de orice fel care apar pe corpul unei pisicuțe vor avea nevoie de îngrijire specială după procedură și este important ca un proprietar de pisică să știe la ce să se aștepte, să evite și să fie atent la următoarele aspecte… 

 Repararea rănilor:

Dacă o pisică are o rană/ tăietură/ operație urâtă în piele – pe picior în cazul nostru, va fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a închide rana.   Se spune că pisicile au 9 viețiRecuperarea poate dura mai multe săptămâni!

Pisicuța mea a fost operată recent: Dg. Ruptură la nivelul mușchiului femural și alte probleme pe articulația genunchiului… abia mai merge sărăcuța.  Acum mai mult ca oricând trebuie să-i fiu aproape. Singura metodă eficientă este să o ajut cu tot ce pot.

Plăgile deschise necesită o atenție sporită din cauza riscului mare de infectare. De aceea trebuie să vă adresați urgent unui medic specialist în chirurgie veterinară care să dezinfecteze și să sutureze plaga.

În caz de tratament chirurgical: nu lipsesc, medicamentele pentru durere și antibioticele. Vindecarea survine în 2-3 săptămâni, însă recuperarea este posibil să dureze ceva mai mult.

Diferite tipuri de intervenții chirurgicale pot avea cerințe specifice de îngrijire postoperatorie. Medicul veterinar vă va recomanda ce tip de îngrijire post-op este cel mai potrivit pentru pisica dvs. și tipul de intervenție chirurgicală efectuată.

Restricția activității

O parte importantă a îngrijirii unui animal operat este aceea de a-i permite să se odihnească. Astfel, animalul trebuie ținut la interior și ferit de agitația din casă cel puțin în primele zile după operație. În prima zi este mai bine să fie ținut în cușca de transport, pe un scutec absorbant, timp de 10-12 ore până se termină efectul anesteziei. Altfel, animăluțul va începe să umble amețit și se poate răni sau își poate agrava starea. De asemenea, este bine să nu-i dați să mănânce timp de 10-12 ore după anestezie pentru a evita amețelile și chiar voma. Se recomandă o hrană ușoară sau bobițe speciale, astfel încât digestia, încetinită din cauza anesteziei, să-și reia activitatea treptat.

Restricția de activitate poate fi dificilă pentru proprietarii de animal de companie, mai ales dacă pisica lor este în mod normal foarte activă și jucăușă. Însă împiedicarea unui pisic care a avut o intervenție chirurgicală să sară și să alerge poate ajuta la prevenirea apariției unor traume suplimentare la locul chirurgical. Restricția de activitate poate include, de asemenea, blocarea oricărei scări, împiedicarea pisicuței să meargă și să se deplaseze pe sub mobilier. Este mai bine să se izoleze pisica într-o cameră și să se descurajeze jocul care necesită activitate excesivă.

Activitatea nu trebuie prevenită în întregime, însă, deoarece se va produce prea multă atrofie musculară dacă o pisică nu folosește piciorul pe care îl are chirurgical deloc.  Unele intervenții chirurgicale solicită ca un proprietar de pisică să-și ajute pisicuța la mers.

Este nevoie de multă răbdare și dragoste pentru a îngriji un animăluț operat. Nu uitați să îi asigurați nevoile de bază, respectiv hrana, apa și folosirea regulată a litierei. În primele 24 de ore după operație, animalul doar va urina. Abia după 48 de ore va merge la toaletă normal.

Menținerea piciorului/ membrului curat

Poate părea evident, dar păstrarea cusăturii unui picior/ membru care tocmai a avut o intervenție chirurgicală este foarte importantă pentru a ajuta la prevenirea infecției. Pot fi recomandate: un spray dezinfectant pe bază de antibiotic, apă oxigenată, comprese sterile pentru a șterge și a păstra zona curată de cel puțin două ori pe zi. Aceasta va trebui să rămână uscată și curată și trebuie dezifectată cu mișcări ușoare gen netezire în sensul creșterii firului de păr, ca și cum animalul s-ar linge pe zona respectivă. Atenție, lingerea rănii de către animal este absolut interzisă, deoarece germenii din salivă pot suprainfecta plaga și în același timp animalul poate avea tendința de a-și smulge firele suturii, automutilându-se și încetinind semnificativ procesul de vindecare.

Medicamente și suplimente naturiste

Medicamentele pentru durere administrate pe cale orală, sedative, antibiotice, antiinflamatoare, suplimente naturiste, vitamine, minerale și alte articole pot fi prescrise de specialist pentru a ajuta la vindecarea și recuperarea animalului.

Suplimentele naturiste ajută organismul în lupta cu infecțiile și contribuie la accelerarea vindecării. Sucurile 100% naturale de Noni Tahiti și/sau Graviola vor fi plăcute la gust pisicii și totodată o vor ajuta să se refacă mai repede. Îi puteți administra pe cale orală cu o seringă fără ac câte 2 ml de suc de Noni Tahiti de 2-3 ori pe zi și chiar câte 2 ml de suc de Graviola o dată sau de două ori pe zi. Noni se administrează înainte de mâncare, iar Graviola după ce a mâncat. Aceste sucuri terapeutice folosite cu succes în terapia complementară umană, pe lângă conținutul bogat în vitamine și substanțe nutritive, au și rol de antibiotice naturale, dezinfectante, analgezice și antiinflamatoare. În plus, sucul de Graviola este și anti-tumoral, anti-parazitar și reglator al funcțiilor organismului, în timp ce sucul de Noni Tahiti ajută la refacerea țesuturilor afectate și mai ales la starea de bine a animalului.

 Pisicuța mea iubită –  Exerciții de reabilitare

Dacă o pisică nu-și folosește corect piciorul după operație, este posibil să fie necesare exerciții de reabilitare care să-o ajute să-și recapete funcția normală. Pot fi utile gama pasivă de exerciții de mișcare și alte terapii recomandate de specialist.

Terapia cu laser și MagnetoterapiaLaserul poate fi benefic în scăderea inflamației, a durerii și a timpului de vindecare. Despre mine – blog despre sănătate și stil de viață. Să ne citim cu drag, nu uita să ne urmăreşti pagina de Facebook, contul de Instagram şi să dai share articolului, dacă ţi-a plăcut, desigur! 

Pisicuța mea iubită
Pisicuța mea iubită
Pisicuța mea iubită
Pisicuța mea iubită

 

Related Posts

2 thoughts on “Pisicuța mea iubită s-a accidentat și acum facem recuperare

Lasă un răspuns