Masajul prenatal (adică masajul pentru gravide) te scapă de disconfortul și durerile apărute în sarcină!
Masajul gravidei, este o activitate care vine cu o sumedenie de beneficii: relaxare, drenaj limfatic, tonifiere. De aceste beneficii au nevoie, fără doar și poate, mai ales femeile gravide.
Masajul prenatal, este cel mai benefic mod de relaxare pentru viitoarea mămică și făt, dar și de ameliorare a unora dintre simptomele asociate cu sarcina: dureri cervicale sau lombare, senzația de picioare grele și umflate, insomnie, depresie, etc.
Beneficiile masajului terapeutic prenatal:
- Previne apariția vergeturilor
- Asigură elasticitatea pielii și combate vergeturile
- Ajută la reducerea edemului gestațional, mai ales în ultimul trimestru de sarcină
- Ameliorarea durerilor de spate și de picioare
- Reduce tensiunea musculară din spate, gât și picioare
- Reduce edemele picioarelor și ale mâinilor
- Îmbunătățește circulația sanguină
- Echilibrează tensiunea arterială
- Combate insomnia
- Previne cârceii
- Reduce stresul
- Relaxează musculatura
- Combate depresia
- Are efect detoxifiant
- Îmbunătățește starea generală psihofizică
- Îmbunătățește postura corporală
- Îmbunătățește funcția placentei
- Mărește transportul de substanțe nutritive și oxigen la făt
- Previne apariția spasmelor musculare
- Relaxează țesuturile moi (mușchi, piele)
- Principii alimentare pentru prevenirea pierderilor de elemente minerale în sarcină
- Reducerea disconfortului cauzat de schimbarea centrului de greutate (dureri de spate, de șold, de genunchi)
- Reducerea efectelor hormonale neplăcute (mâini și picioare umflate din cauza retenției de apă)
Masajul pentru gravide are câteva reguli speciale, iar kinetoterapeutul poate să adapteze tehnicile de masaj pentru fiecare gravidă. Menit să protejeze sănătatea bebelușului, masajul gravidei presupune tehnici speciale. Specialistul, în primul rând, trebuie să țină seama de anatomia gravidei, care nu permite poziționarea ei pe burtă în timpul masajului.
În cazul gravidelor, mișcările de masaj nu se efectuează în forță. În general, gravidele întreabă medicul dacă au voie să facă anumite proceduri, în care intră și masajul. Nu este întotdeauna nevoie de aprobarea doctorului.
Mișcările pe care le poate executa sunt mișcări simple, ușoare, de presiune, urmate de ușoare neteziri sau alunecări ale mâinilor dinspre vârfurile membrelor spre trunchi, adică în sensul întoarcerii venoase care ajută la drenarea fluidelor care stagnează și duc la relaxarea segmentului masat.
Masajul gravidei – recomandări:
Eu le recomand femeilor însărcinate atât masajul cosmetic, cât și cel terapeutic (medical). Există o legătură strânsă între starea fizică și cea psihică. De exemplu, o gravidă poate experimenta diferite dureri. Un masaj medical bine făcut le poate calma. O femeie gravidă luptă cu retenția de apă și cu senzația de multe kilograme în plus. Masajul, vine să ajute corpul să elimine surplusul. Masajul de relaxare devine astfel „pastila” minune, să nu mai vorbim despre somnul prost din timpul sarcinii.
La gravide masajul este efectuat conform recomandărilor medicului curant și de un terapeut experimentat. Trebuie aplicat ușor, de câteva ori pe săptămână și, dacă este sarcina mai mare de trei luni, mare atenție la poziția gravidei. Din trimestrul al doilea de sarcină, poziția indicată este fie într-o parte, fie în șezut pe un scaun special.
În timpul terapiei se acordă o atenție deosebită confortului fizic și psihic al viitoarei mămici, se folosesc perne pentru poziționare laterală, iar manevrele de masaj sunt blânde și relaxante. În plus, terapiile pentru viitoarele mămici asigură elasticitatea pielii și combat apariția vergeturilor.
Numeroase studii arată că masajul reduce hormonii de stres din organism și relaxează mușchii.
Masajul gravidei – contraindicații:
Există, câteva situații în care un masaj, indiferent de tipul lui, este interzis în timpul sarcinii. Chiar dacă această terapie în timpul sarcinii poate fi o adevărată binecuvântare pentru trupul solicitat, nu uităm, însă, și de riscuri. Una dintre contraindicațiile masajului la gravide este zona tendonul lui Ahile. Nu este recomandat dacă aveți următoarele afecțiuni:
- vânătăi
- erupții pe piele
- rană deschisă
- varice
- infecții ale pielii
- hipertensiune și diabet
- afecțiuni cardiace
- predispoziție la vomă
- pierderi de sânge sau apă
Durata unei ședințe de masaj este de aproximativ 25 – 40 de minute.
În ce constă masajul?
Masajul prenatal durează cum scriam mai sus 25 -40 de minute pe parcursul cărora se efectuează masarea întregului corp cu ulei 100% pur de migdale, cocos, din sâmburi de struguri, etc, combinat cu cele mai potrivite unguente pe bază de – venin de viperă și gel Turmeric forte – menite sa reducă principalele discomforturi ale sarcinii, să revigoreze simțurile și să inducă o stare profundă de relaxare. Include manevre ușoare de stretching menite să elibereze încordările musculare și să îmbunătățească flexibilitatea și postura corporală.
Gelurile, cremele, unguentele sau uleiurile recomandate sunt cele 100% naturale, neprocesate, nerafinate, fără parabeni, fără substanțe pe care nu le cunosc sau au o denumire pe care nu o pot pronunța sau substanțe care pot fi absorbite de piele și pot ajunge în circulația sanguină și pot afecta, mai mult sau mai puțin, fătul.
Deoarece gravidele nu au voie să folosească orice tratament sau uleiuri (aromaterapie) implicate în masajele de relaxare/terapeutice/medicale obișnuite, în masajul terapeutic prenatal folosim cele mai bune uleiuri și unguente 100% naturale fără conservanți, coloranți sau substanțe de origine animală, pentru a spori efectele masajului fără a afecta în vreun fel fătul. Programările se fac la telefon.
(CREDIT: RIDO/SHUTTERSTOCK.COM & Photo credit: PeterTG/iStock/360/Getty Images)
Merită și prietenii tăi să știe ASTA. Informează-i acum!
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook. Dacă doriți să vă faceți o programare la Clinica noastră sau doriți să aflați mai multe detalii, ne puteți contacta direct la numerele de telefon disponibile în pagina de Contact sau pe fizioterapiecraiova.ro. Dacă ți-a plăcut, împarte cu prietenii tăi
1 thought on “Masajul la gravide”