
Datorită rolului important pe care membrele inferioare le au în locomoție și datorită forțelor mari care acționează asupra lor în diverse situații, acestea sunt expuse deseori la accidentări, cum ar fi fracturile, luxațiile.
Tratamentul constă în masaj, fizioterapie și kinetoterapie (fractură de glezna în cazul nostru). Fracturile membrelor inferioare: cele mai frecvente sunt ale femurului, rotulei, gleznei. Tratamentul kinetic are scopul de a combate contracturile musculare și redorile articulare dureroase.
Obiectivele fizioterapiei sunt combaterea durerii și a inflamației. Kinetoterapia urmărește recuperarea mobilității articulare și retonifierea musculaturii. Masajul are rolul de-a pregăti articulația pentru programul de kinetoterapie, numărul și durata ședințelor se stabilesc în funcție de nevoile fiecărui pacient.
Fractură de glezna
Fracturile de gleznă – fractură a maleolei laterale fiind o fractură a fibulei a unui pacient în vârstă de 49 de ani, internat în clinica de ortopedie cu diagnostic de fractură cu deplasare maleola peronieră dreapta cu diastazis tibiperonieră. Fiind investigat clinic și paraclinic, caz chirurgical și se practică reducerea sângerândă și osteosinteză cu placă și șuruburi peroneu drept. Post-operator evoluția este favorabilă motiv pentru care a fost externat cu recomandările: monitorizarea zilnică a temperaturii, pansament steril la 2 zile, suprimarea firelor de sutura la 14 zile, menține aparat ghipsat 30 zile, reconsult ortopedie la nevoie.

Articulația gleznei permite mișcarea sus și jos a piciorului . Pentru a avea o imagine de ansamblu trebuie precizat că: maleola laterală face parte din baza peroneului și se poate observa la exterior.
Kinetoterapeutul va începe examinarea prin efectuarea anamnezei și apoi examenul local. Anamneza pacienților cu fracturi va preciza circumstanțele în care s-a produs accidentul și ora producerii traumatismului.
Examenul local se poate efectua în picioare ( ortostatism) sau culcat (decubit dorsal sau heterolateral)
Investigații pentru a stabili programul kinetic: radiografia standard .
Simpotomele durere acută, indispoziție generală, însoțită de o ușoară neliniște, deformarea regiunii, scurtarea membrului afectat, echimoza tardivă, mobilitate anormală,
Fracturile sunt leziuni traumatice ale oaselor, soldate cu întreruperea continuității acestora. Fracturile pot interes orice os, dar cele mai frecvente sunt fracturile membrelor inferioare. Există mai multe categorii de clasificare a fracturilor: directe sau indirecte .
Fracturile se produc pe neașteptate, fără a ocoli pe nimeni iar frecvența lor crește mai ales iarna. Alegeți-vă încălțămintea potrivită anotimpului. Aveți grijă la aporul de calciu plus supervitamina C 1200 și minerale pentru a avea oase puternice. Primul ajutor în cazul unei fracturi este foarte important și trebuie acordat corect.
Cauzele fracturilor : Fracturi ale oaselor bolnave care apar datorită scăderii rezistenței osului. Fracturi ale oaselor sănătoase care apar în urma unui traumatism. Fracturi de oboseală care apar atunci când osul este supus unor încărcături mecanice încărcate. Fractura de maleola afectează persoane de toate vârstele. Sucirea sau rotirea peste limita a articulației gleznei, împiedicarea și căderea cu aterizare greșită de la înălțime, sau accidente auto sunt cele mai întâlnite cauze la cabinetul nostru.
Fracturile produc leziuni osoase, leziuni ale părților moi, răspuns inflamator local. Alt mod a fracturilor poate fi cu deplasare sau fără deplasare.
Tipuri de fracturi de maleolă:
Pot fi de mai multe tipuri în funcție de locul traumatismului. Exemplu dat: fractura extremității inferioare a peroneului este denumită și fractură de maleolă laterală. Mai putem avea fracturile localizate la baza tibiei ce poartă denumirea de fractură de maleolă mediană și respectiv fractura de maleola posterioară.
În cazul în care cele trei maleole ale gleznei se fracturează diagnosticul dat este fractură bimaleolară respectiv fractură trimaleolară de gleznă.
Fracturile mai pot fi
- deschise: lezarea importantă a părților moi, un fragment osos proiemină la exterior,
- instabile fracturile oblic lungi , bifocale, cominutive, spiroide
- stabile oblic scurte, fracturile transversale.
Primul ajutor : administrarea unui calmant ,
Riscuri și complicații : dacă sunt fumători, diabetici sau au vârstă înaintată, mai există întârzierea în vindecare, dezvoltarea artritei, dureri datorită plăgilor și șuruburilor cum este și cazul de mai sus.
În cabinetul nostru elaborăm programe de recuperare medicală :fizioterapie, kinetoterapie, masaj pentru pacienți diagnosticați cu fractura de maleolă tibială fără deplasare, fractură de maleolă peronieră cu deplasare, întindere musculară, entorsă de gleznă, întindere ligamentară, luxație de sold , etc
Kinetoterapia este importantă pentru întărirea mușchilor din jurul gleznei, reluarea activităților zilnice, ședințele de masaj cu creme sau gel să alină durerea, efect imediat util în nevralgii, dureri articulare, dureri musculare și post-traumatice, antiinflamatori, antalgice, pentru creșterea tonusului muscular.
Pentru mai multe informații privind tratamentul medical și programării vă rugăm să ne contactați la tel. 0761 911 697
Am dat din întâmplare de blogul tau, dar nu regret. Gleznele sunt destul de importante pentru mobilitate și astfel de fracturi trebuiesc tratate cu atenție, altfel la bătrânețe sau când iei ceva kilograme în plus te cam lasă balamalele!
În primul rând vă felicit că ați citit acest articol! Nu la întâmplare a fost…, aveți dreptate ne lasă gleznele uneori. Dacă aveți întrebări , nu ezitați să ne scrieți.
Accident stupid, 22 martie ac, alunecare pe gheata si 3 trepte Efect rasucire 90grade exterior, glezna stanga
Am procedat imediat, pe loc, i-am rasucit piciorul la loc( sotului meu, 70 ani, solid, inalt) si am plecat la spital Diagnostic fractura bimaleolara si marginala posterioara sub 1pe 3 cu deplasare si diastazis tibioperonier stang ORERATIE! prin reducerea deschisa a fracturii cu fixare interna a diastazei, peroneului sau maleolei Dupa 3 saptamani de la operatie i-au fost scoase firele, urmand dupa alte 3 saptamani scoaterea surubului Intrebare este normala tumefierea instantanee a piciorului in pozitie verticala, pare inca usor umflat, mai punem rece, masaj Nu mai are aparat gipsat! Ce proceduri ati recomanda pana la scoaterea surubului si dupa aceea! Cu stima, Valeria
Trebuie cazul văzut mai întâi. Și apoi se poate face programul kinetic. Reluarea mersului se va face treptat.