Terapia prin mișcare – Kinetoterapie

Kinetoterapia (kinesiologia) se traduce ca fiind terapia prin mișcare, dar este cunoscută popular ca și gimnastică medicală sau gimnastică de recuperare și este executată de către un kinetoterapeut

Terapia prin mișcare – Kinetoterapie:   Binecunoscute pentru rolul lor în cadrul unei vieți sănătoase, exercițiile fizice – kinetice sunt asociate cu un tonus ridicat și o condiție fizică de invidiat. Însă mișcarea este și o formă terapeutică. Ea este de fapt o specialitate medicală care, prin tehnici și metode specifice, asigură recuperarea și refacerea funcțiilor și structurilor organismului uman compromise de anumite boli sau traumatisme.

Ea poate avea rolul de a menține starea de sănătate și prevenire a bolii sau de a vindeca, ameliora unele boli. Prin tratamentul programului se poate preveni agravarea unor afecțiuni deja existente și este recunoscut pentru refacerea rapidă post operatorie, după traumatisme, postpartum sau după activitatea sportivă.

Există o multitudine de afecțiuni care pot fi tratate prin exerciții de kinetoterapie, afecțiuni precum recuperarea după fracturi, entorse sau luxații, hernia de disc, discopatie, durerea lombară, rupturi de ligamente, deformări ale coloanei vertebrale, etc.

Terapia prin mișcare – Kinetoterapie / Ce cuprinde un program kinetoterapeutic?

După ce doctorul specialist a stabilit diagnosticul și a constatat necesitatea tratamentului prin kinetoterapie în recuperare, intervine kinetoterapeutul. Acesta este cel care stabilește un program adecvat de exerciții de kinetoterapie. Kinetoterapeutul este cel care evaluează pacientul din punct de vedere motric și muscular și alege programul de exerciții potrivit pentru stimularea mușchilor acestuia, în cazul în care abilitățile sale motorii au fost afectate de o boală sau de un accident.

Kinetoterapeutul îi va pune pacientului o serie de întrebări legate de simptomele resimțite (unde sunt localizate, intensitatea lor, momentul apariției), stilul de viață, tipul de activitate zilnică și eventualii factori favorizanți. De asemenea, se vor lua în considerare, înainte de a propune exerciții de kinetoterapie, vârsta pacientului și constituția sa fizică.

În funcție de aceste informații, kinetoterapeutul va concepe un program de exerciții de kinetoterapie personalizat pentru pacient. Astfel, aceste exerciții vor urmări o serie de obiective bine stabilite încă de la început, în funcție de care se va urmări progresul.

Principalele obiective ale kinetoterapiei

Exercițiile de kinetoterapie au următoarele obiective generale, conform specialiștilor:

Inducerea unei stări de relaxare – este necesară pentru îmbunătățirea controlului asupra funcțiilor organismului și diminuarea mișcărilor individuale. Relaxarea musculară este esențială pentru a îmbunătăți controlul asupra funcțiilor organismului și pentru a corecta mișcările involuntare (apărute ca un simptom al unei boli sau ca urmare a unui traumatism). Cu timpul, durerea se va reduce, la fel și contracțiile musculare, și vei reuși să te relaxezi în timpul ședințelor de kinetoterapie.

Recuperarea mobilității – se urmărește optimizarea capacității de mișcare, în general după anumite accidente dureroase acute la nivelul articulațiilor, care face dificilă mobilitatea pe deplin.

Reeducare respiratorie – exercițiile de kinetoterapie urmăresc și formarea unor deprinderi corecte de respirație, cu scopul de a relaxa musculatura, a o tonifica și a reduce durerea.

Reeducarea sensibilității – vizează îmbunătățirea reacțiilor la stimuli și a sensibilităților umane, precum simțul spațio-temporal, cât și a capacității de a face diferența între anumite tipuri de senzații. Este reprezentativă și funcțiilor faciale, sfincteriene, genitale, celei de menținere a echilibrului, în sensul reeducării și recuperării lor.

Educarea și reeducarea coordonării, controlului și echilibrului – în acest caz, terapeutului poate ajuta pacientul să redobândească controlul asupra mișcărilor musculare. Astfel, sunt îmbunătățite reflexele, coordonarea și capacitatea de contracție. Se urmărește și îmbunătățirea echilibrului static și dinamic, prin diverse strategii.

Corectarea posturii corporale – exercițiile de kinetoterapie contribuie la dezvoltarea armonioasă a corpului, prin corectarea posturilor vicioase și efectele produse de acestea. În acest fel, se poate forma reflexul de a adopta o postură corectă, atât în timpul mișcării, cât și în condiții statice. Se poate interveni asupra dezechilibrelor, prin tonifierea musculaturii, a tonifierii acesteia și a reducerii durerii.

Îmbunătățirea rezistenței la efort și a forței musculare – este un obiectiv care îi privește mai ales pe sportivi, dar care se poate adresa și persoanelor supraponderale care își doresc să slăbească, ori persoanelor de vârsta a treia care doresc să le crească capacitatea de a rezista la exerciții fizice. Senzațiile de oboseală și durere, capacitățile cardiovasculare și respiratorii, nivelul glicemiei și consumul energetic sunt monitorizate.

Un program care cuprinde exerciții de kinetoterapie are în medie zece ședințe, care se desfășoară numai sub supravegherea și indicațiile kinetoterapeutului. Atunci când există o perseverență pe termen lung, programul este considerat mai eficient.

Programul de kinetoterapie se va opri când scopurile propuse au fost atinse. Încheierea programului se va face cu evaluarea finală, concluziile și indicațiile pentru viitor!

După cum puteți vedea, kinetoterapia este o parte importantă a procesului de recuperare medicală constantă. Aceasta vă crește mobilitatea și reduce durerea prin restabilirea forței musculare și a integrității țesuturilor. De fapt, s-a constatat că este la fel de eficientă în reducerea durerii lombare cronice ca și acupunctura sau chirurgia spinării!
Dacă sunteți în căutarea unor profesioniști care să înțeleagă modul în care diverse tratamente funcționează împreună pentru a vă ajuta organismul să se vindece mai repede, vă așteptăm în cabinetul AS-Kineto. Vom elabora un plan personalizat de tratament care vă va menține în mișcare fără dureri.
Credit: ESB Professional/Shutterstock.com
Credit: ESB Professional/Shutterstock.com

Merită și prietenii tăi să știe ASTA. Informează-i acum!

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook. Dacă doriți să vă faceți o programare la Clinica noastră sau doriți să aflați mai multe detalii, ne puteți contacta direct la numerele de telefon disponibile în pagina de Contact sau pe fizioterapiecraiova.ro.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Informațiile prezentate pe blog au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Terapia prin mișcare – Kinetoterapie - Credit: Getty Images
Terapia prin mișcare – Kinetoterapie – Credit: Getty Images

Related Posts

Lasă un răspuns