Scolioza Tratament kinetoterapeutic – De la cuvântul latinesc „Scoliosis” ce înseamnă “o îndoire”, Scolioza este o afecțiune în care Coloana Vertebrală prezintă o deviere laterală importantă față de linia vertical normal, deviere ce ia forma de S Sau C si evoluează de-a lungul timpului.
Scolioza este în principal o curbură a coloanei vertebrale în plan frontal, dar, de cele mai multe ori este asociată cu cifoza. Cu cât scolioza este diagnosticată și tratată mai repede, cu atât pacientului îi va fi mai bine. Însă te sfătuiesc să consulți un specialist dacă simptomele experimentate sunt severe.
Dacă suferi de scolioză, trebuie să fii conștient de corpul tău, în special de coloana vertebrală. Astfel, îți vei putea corecta postura în timp ce-ți îndeplinești sarcinile zilnice.
- Fă mișcare în mod regulat. Exercițiile de întindere și antrenamentele de forță constituie opțiuni benefice.
- Monitorizează-ți nivelul de stres și protejează-ți sănătatea. Factori ca stresul pot agrava scolioza.
- Ai mare grijă atunci când te implici în orice activitate fizică sau faci sport.
- Monitorizează-ți atent postura corporală în timp ce execuți activitățile de zi cu zi (de pildă, când stai jos, când ești la serviciu sau când vrei să apuci un obiect).
- Înoată. Acesta este unul dintre cele mai bune sporturi pentru a preveni și trata scolioza. Înotul produce tracțiunea axială a întregii coloane vertebrale.
Program de recuperare kinetoterapeutic
Obiectivele tratamentului de recuperare în scolioză
- Îmbunătățirea aspectului estetic;
- Îmbunătăţirea stării psihice;
- Prevenirea proceselor degenerative ale diferitelor segmente (muşchi, articulaţii, zone intervertebrale);
- Ameliorarea durerii;
- Creşterea capacităţii cardio-pulmonare;
- Dezvoltarea și stabilizarea senzaţiei de postură corectivă;
- Reducerea gradului de scolioză, respectiv încetinirea sau stoparea progresării acestuia până la maturitatea osoasă;
Scolioza Tratament kinetoterapeutic
Tratamentul care se efectuează prin mijloacele kinetoterapiei este de lungă durată şi se întinde în general pe mai multe luni sau ani, în raport cu vârsta şi deformaţiile prezente. Va fi reluat chiar şi în caz de reuşită. Evaluarea copiilor se va face până la sfârşitul perioadei de creştere.
Se recomandă:
- pentru adulți: electroterapie și utilizarea curenților cu efect antialgic, antiinflamator, miorelaxant pe musculatura paravertebrală;
- masajul medical / terapeutic;
- gimnastica medicală în funcție de forma scoliozei, pentru cele cu o singură curbură se va lucra asimetric iar pentru cele duble simetric;
- purtarea unui corset special, mai ales în cazul copiilor aflați în perioada de creștere;
- antiinflamatoare pentru calmarea durerii;
- Fizioterapie, Kinetoterapie și exerciții fizice pentru adulți și seniori pentru a atenua înrăutățirea simptomelor.
Tratamentul este individualizat și se realizează sub stricta îndrumare a specialistului. Tratamentul care se efectuează prin kinetoterapie este de lungă durată și se întinde în general pe mai multe luni sau ani. Tratamentele de kinetoterapie sunt individualizate și se execută doar sub stricta supraveghere și îndrumare a unui specialist kinetoterapeut.
Simptome:
- Mobilitate redusă
- În cazuri severe, afecțiuni cardiace și respiratorii
- Durere la nivelul spatelui, umerilor, gâtului
Semne:
- Omoplatul proeminent, cauza a rotației cutiei toracice
- Depozite de calciu pe cartilagii
- Brațe, solduri inegale
- Musculatura inegală într-o parte a coloanei vertebrale
Tipuri de scolioza
- Sindromică, apare la persoanele ce suferă de anumite sindroame
- Degenerativă, se dezvoltă foarte încet în timp și este determinate de îmbătrânirea articulațiilor și a discurilor coloanei vertebrale
- Neuromusculară, ce se dezvoltă în urma unor afecțiuni neurologice
- Congenitală, apărută la naștere
- Idiopatică, unde cauzele sunt necunoscute
În cazul copiilor de vârste mici, exercițiile medicale pot opri avansarea scoliozei și dezvoltarea acestora în condiții normale, iar pentru adulți kinetoterapia ameliorează simptomele scoliozei și îmbunătătește starea fizică și psihică. Indiferent de cauzele apariției scoliozei, atât la copii cât și la adulți sau vârstnici, este necesar sa recurgem la kinetoterapie.
Citește și: Scolioza – cauze, simptome și tratament.
Dacă v-a plăcut acest articol, alaturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook. Pentru mai multe informații privind tratamentul medical și pentru programări vă rugăm să ne contactați. (Photo credit: Getty Images)