Recuperarea medicală: importanță și beneficii

Recuperarea medicală

Rolul programelor de recuperare medicală și procedurile specifice

Recuperarea medicală – Opt din 10 persoane au cel puţin o dată în viaţă dureri de spate, arată statisticile. Majoritatea oamenilor au joburi care presupun statul pe scaun cel puţin 8 ore pe zi. Nici nu e de mirare. În plus, iarna durerile se accentuează, pentru că nu mai facem nici măcar puţina mişcare pe care o făceam vara.

Este foarte important să facem activitate fizică și iarna, pentru că mișcarea înseamnă sănătate. Prin sport sau prin activitate fizică susținută în mod regulat, îi dăm organismului mai mult oxigen, stimulăm circulația sanguină și astfel îmbunătățim și circulația periferică. Practic, mișcarea înseamnă sănătate și ne ajută să putem să ne adaptăm mai bine la climatul rece.

Prin mișcare ameliorăm inclusiv metabolismul, care ajută la eliminarea toxinelor și a deșeurilor metabolice din organism.  În anotimpul rece, circulația periferică este foarte afectată de temperaturile scăzute.

    Recuperarea medicală  –  Când trebuie să merg la fizio-kinetoterapeut?

Pentru a îmbunătăți starea pacientului, fizio-kinetoterapeutul prescrie tratament specific. De regulă, acesta constă în exerciții fizice, precum și în aplicarea de diverse tehnici. În unele cazuri, se utilizează și masajul terapeutic.

Ajutorul unui fizio-kinetoterapeut este necesar în majoritatea situațiilor amintite. Fizio- kinetoterapeutul este capabil să înțeleagă cauza bolii, deși în unele cazuri imaginea este cât se poate de clară.  În funcție de starea pacientului și de problema lui de sănătate, este prescris un program de exerciții fizice, precum și un masaj sau un tratament naturist ori alopat.

Înainte de a căuta ajutor de la un fizio-kinetoterapeut, nu trebuie să faceți niciun test. De regulă, fizio-kinetoterapeutul folosește mai multe metode de diagnosticare a problemei.

Fizio-Kinetoterapeutul este specialistul cu pregătire medicală care te ajută și este alături de tine pe tot parcursul procesului de vindecare și recuperare medicală.

             Proceduri practicate în cabinetul de recuperare medicală

Fizio – Kinetoterapeutul evaluează gradul de mobilitate a articulațiilor tale, tonusul muscular și multe alte detalii, precum poziția coloanei vertebrale, postura întregului corp, mersul, gradul de durere, modul în care efectuezi mișcările și ce deficit prezinți în momentul în care ajungi în clinica de recuperare medicală.

Terapia prin mișcare: Kinetoterapia presupune programe de exerciții fizice specifice problemei tale de sănătate. Un program blând – gimnastică ușoară, mers pe jos – îți este recomandat pentru refacere generală sau readaptare la efort.

Reflexoterapia,  masajul terapeutic sau medical – presupun manipularea și tratarea țesuturilor moi ale corpului cu ajutorul mâinilor și, uneori, a unor instrumente ajutătoare.

Electroterapie – terapia ce folosește diferite tipuri de energie, așa cum sunt curenții interferențiali, ultrasunete, laser, magnetoterapie (magnetodiaflux), impulsuri de electrostimulare, etc, ce ajută la reducerea importantă a durerii și contribuie în mod semnificativ la ușurarea și urgentarea vindecării.

Când ai nevoie să apelezi la proceduri de recuperare medicală?

Câteva situații: ca persoană sănătoasă și activă, ai putea avea nevoie fie de relaxare, fie de completarea unui program medical de slăbire, exerciții pe timpul sarcinii și după naștere, sau pregătire corectă pentru un concurs sportiv.

Într-o astfel de situație, kinetoterapia și fizioterapia te ajută pentru reducerea durerii și mobilizare cât mai normală, pentru susținerea vieții active și independente atât acasă cât și la serviciu.

Iată câteva tipuri de afecțiuni pentru care te poți adresa cu cea mai mare încredere specialiștilor de la centrul de recuperare medicală ASKineto:

  •  Pregătirea nașterii și recuperare după naștere, îmbunătățirea calității vieții și a mobilizării persoanelor în vârstă, programe la domiciliu.
  •  Insomnie, stres, afecțiuni ale pielii, cicatrici, recuperare sportivă;
  •  Probleme respiratorii – astm, boli pulmonare obstructive cronice (BPOC), fibroză chistică;
  •  Afecțiuni cardiovasculare și respiratorii – boli cronice de inimă, reabilitare după atac de cord, insuficiența venoasă cronică;
  • Traume neuro-musculo-scheletale – dureri și tulburări determinate de poziții defectuoase ale coloanei – scolioze, cifoze, cifo-scolioze – leziuni sportive, artrită, artroze, leziuni ale ligamentelor și capsulelor articulare, ale mușchilor, apariția de osteofite, ciocuri, pinteni calcaneeni, monturi, dureri determinate de platfus, recuperare după fracturi, protezare de șold sau genunchi, etc;
  • Patologii de ordin neurologic – accident vascular cerebral (AVC), scleroză multiplă, Parkinson, nevralgii, pareze;

Top 2 produse de sănătate folosite în masaj și recuperare

 Recuperarea medicală - Adrian Sora

Clinica ASKineto oferă pacienţilor săi atât programe de kineto-profilaxie, cât şi de kinetoterapie într-o gamă extrem de variată şi perfect adaptată fiecărui pacient. Dacă aveți nevoie de o evaluare posturală personalizată, sunați la telefon 0751 157 304 sau 0761 911 697 pentru a vorbi cu un specialist.

Recuperarea medicală - Adrian Sora
Recuperarea medicală – Adrian Sora

Related Posts

Lasă un răspuns