Lavanda – planta cu proprietăţi extraordinare!
Masaj în Lavanda Sudului: După cum știți, în week-end, am participat, la un eveniment pe care îl anunțasem și săptămâna trecută pe Facebook. Am ieșit la o plimbare prin Lavanda Sudului unde am făcut un masaj de relaxare.
Luat cu treburile zilnice, am uitat să mai „vizitez” orașul în care trăiesc și nici prin minte nu-mi trecea să merg la LĂCRIȚA MICĂ! Noroc cu prietenii mei! De data aceasta mi-am făcut timp să mă bucur de frumusețea naturii și bine am făcut.
A fost un eveniment organizat în mod spontan. Mulțumirile mele speciale merg către Sorin Netoi Photography & Lavanda Sudului.
Descoperă în acest articol mai multe moduri în care poți folosi lavanda ca remediu relaxant!
Având în vedere proprietățile sale liniștitoare, lavanda este un mare aliat atunci când vine vorba de controlul anxietății, stresului și durerilor de cap.
Lavanda este o plantă medicinală pe care oamenii o folosesc din cele mai vechi timpuri datorită efectelor sale calmante. Având în vedere aroma sa plăcută, este adesea utilizată în aromoterapie pentru a controla stresul, insomnia și alte afecțiuni comune.
Vrei să descoperi câteva remedii pentru relaxare cu lavandă?
În ultima vreme, lavanda a început să fie tot mai folosită în diverse decorațiuni, suveniruri, odorizante de mașină sau chiar mici cadouri.
De ce să nu recunoaștem că, atunci când simțim parfumul de lavandă, primul gând este „Ce bine miroase! Vreau și eu! De unde cumpăr? Cum procedez?”.
Iată câteva sfaturi rapide despre cum să faci loc lavandei în viața ta, pentru a te bucura la maxim de beneficiile acesteia și pentru a duce o viață mai relaxată.
Lavanda a fost utilizată din cele mai vechi timpuri în diverse scopuri cosmetice și medicinale. Lavanda sau levănţica: este o plantă din familia Lamiaceae despre care se cunoaște că a fost utilizată încă din cele mai vechi timpuri.
Cu peste 2500 de ani în urmă, egiptenii, popoarele arabe, romanii foloseau lavanda și extrase de lavandă pentru prepararea de parfumuri și produse cosmetice sau chiar în procesul de mumificare.
Conform DEX lavanda este definită ca o plantă erbacee, cu flori albastre, plăcut mirositoare, folosită în medicină și industria parfumurilor; denumită popular levănțică. De asemenea, cuvântul lavandă face referire și la parfumul extras din această plantă.
Mai multe informații despre specii și varietăți, caractere morfologice și fiziologice ale plantei de lavandă puteți afla și de pe pagina Wikipedia dedicată acesteia.
Speciile de lavandă se cultivă în funcție de utilizarea lor finală, astfel nu aceleași specii se cultivă pentru utilizări terapeutice și pentru industria cosmetica sau a detergenților.
Cum utilizăm lavanda?
Lavanda se folosește în mai multe forme, inclusiv sub formă de ulei. Uleiul esențial de lavandă este inițiatorul revoluției aromoterapiei moderne. Puteți folosi uleiul esențial de levănțică pentru a vă reîntineri și relaxa trupul și mintea, parfumând aerul din încăpere.
Este una dintre cele mai puternice plante de leac din lume, care oferă alinare atât fizică cât și psihică, ameliorând diverse probleme, cum ar fi arsuri, afte bucale, migrene, insomnii, mușcături de insecte, afecțiuni ale pielii, infecții, stres sau tensiune nervoasă. Își datorează acest uimitor spectru de vindecare conținutului său chimic foarte complex.
Uleiul esențial de lavandă are acțiune sedativă, relaxantă, antiinflamatoare, analgezică, cicatrizantă, scade tensiunea sangvină, reduce manifestările stresului.
Beneficiile lavandei asupra altor sisteme:
Mușchi/Articulații
- Reduce durerile musculare, deoarece această plantă calmează durerea și spasmele și reduce inflamațiile.
- Recomandată pentru a combate artrita reumatismul și tensiunea musculară, precum și luxațiile.
Sistemul nervos
- Echilibrează sistemul nervos
- Reduce manifestările stresului la nivel emoțional și anxietatea
- Combate depresia.
- Un remediu excelent pentru migrene, dureri de cap și insomnie
Sistemul respirator
- Revigorează sistemul imunitar și este recomandat pentru protecția pe care o oferă împotriva infecțiilor.
- Eficient în combaterea virusurilor, răcelilor, tusei, gripei, bronșitei, astmului și infecțiilor gâtului.
Piele
- Recomandat pentru îngrijirea tuturor tipurilor de piele, datorită puterii de reîntinerire și proprietăților sale antiseptice, antifun-gice, calmante, curative și echilibrante.
- Adjuvant în vindecarea vânătăilor, arsurilor (și a celor din cauza soarelui), acneei, abcesului, eczemei, micozelor și psoriazisului.
- Eficientă în tratamentul bolilor infecțioase ale pielii, cum ar fi scabia și varicela (vărsatul de vânt).
- Vindecă rănile și ameliorează durerile.
- Tratează înțepăturile de insecte (aplicat în stare pură).
Efecte asupra spiritului
- Calmează și liniștește spiritul.
- Ajută la regăsirea echilibrului existențial.
Sistemul circulator
- Excelent pentru a reduce presiunea sanguină, palpitațiile și toate celelalte boli cardiace provocate de stres.
Sistemul digestiv
- Bun remediu pentru toate bolile digestive, în special cele ale copiilor, cum ar fi colicile și diareea.
- Folositor pentru remedierea digestiei dificile și dureroase, diminuarea flatulenței, indigestiei, stării de greață și a senzației de vomă.
Sistemul urogenital
- Adjuvant în tratamentul cistitei, supurărilor și retenției de lichide.
- Uleiul de levănțică grăbește nașterea, având rolul de a calma pacienta, dar și de a purifica aerul.
- Reduce manifestările sindromului premenstrual, durerea menstruală și problemele specifice menopauzei.
Precauții speciale
- Niciuna. Levănțica este folosită frecvent pentru bebeluși si copii.
Industria care valorifică la maxim potențialul lavandei este industria parfumeriei. Acest lucru nu este întâmplător, având în vedere că lavanda este o plantă ce dispune de calitați olfactive excepționale, putând parfuma orice, de la săpunuri până la detergenți.
Masaj în Lavanda Sudului
De asemenea, nu este întâmplător nici faptul că uleiurile de masaj conțin adesea levănțică. Iar dacă doriți ca Moș Ene să nu se lase prea mult așteptat, se pare că îl puteți atrage cu numai două picături de esență de lavandă (aplicate chiar și pe pernă sau pe pijama). Garantat, veți adormi mai repede, iar somnul va fi unul odihnitor :).
Dacă doriți să fiți la curent cu noutățile de pe blogul de viață sănătoasă, puteți da LIKE paginii de Facebook sau vă puteți abona la Newsletter! Despre mine – blog despre sănătate și stil de viață.
Tu ai amintiri din lanul de lavandă?