Împotriva fabricii de Bioetanol

Împotriva fabricii de Bioetanol

Împotriva fabricii de Bioetanol – În comuna PODARI pe amplasamentul vechii fabrici de ulei se intentionează construirea unei fabrici de bioetanol de către firma CLARIANT- un gigant elveţian al industriei chimice.

            Activitatea fabricii va începe în 2020 şi va funcţiona cel puţin pentru următorii 30 de ani.

            CE TREBUIE SĂ CUNOAŞTEŢI CU PRIVIRE LA ACTIVITATEA FABRICII CLARIANT DIN COMUNA PODARI:

            -această fabrică este un prototip, este singura fabrică de acest gen din lume;

            -CLARIANT a mai încercat construirea acesti fabrici în Austria şi Germania dar autorităţile nu le-au dat voie din cauza consecinţelor negative asupra mediului;

            -CLARIANT va dispersa în atmosferă  printr-un coş de 42 m înălţime dioxis de carbon, dioxid de sulf, oxizi de azot, amoniac şi alte gaze nocive.

            Pentru a înţelege amploarea activităţii CLARIANT vă facem cunoscut următoarele cifre:

            – Se vor folosi 8 tone pe zi de var (2634 tone/an), 3 tone/zi de nisip (1000 tone/an) precum şi 80 m3 de apă proaspătă pe oră ceea ce înseamnă 695.040 m3 / an de apă proaspătă. Alimentarea cu apă se realizează printr-o conductă al cărei debit este de 33,3 litri/secundă. Apa folosită de CLARIANT intr-un an ar fi echivalentul consumului într-un an al  unui oraş cu 20.000 de locuitori.

            -în producţie va folosi paie colectate de pe aproximativ 100.000 ha (ccca 500.000 tone de paie care au un volum de 3,6 milioane de metri cubi)

            -numai pentru transportul paielor în comuna PODARI vor veni zilnic peste 300 camioane de 40 de tone

            -CLARIANT va emana în aer peste 320.000 tone dioxid de carbon/anual (pentru a conştientiza cat însemanăun autoturism euro 6 emite în medie 100gr CO2/km, ceea ce înseamnă că un astfel de autoturism la un rulaj de 10.000 km/an emite aproximativ 1 tonă Co2/an. Emisiile CLARIANt într-un an echivalează cu emisiile a 320.000 de autoturisme euro 6 care rulează 10.000 km fiecare într-un an calendaristic toate circulând în această perioadă numai pe teritoriul comunei Podari.)

            – într-un an un copac obişnuit absoarbe cca 6 kg dioxid de carbon. Pentru absorbirea cantităţii de dioxid de carbon emanată de activitatea SC GETEC SERVICII ENERGETICE SRL şi a SC CLARIANT PRODUCTS RO SRL(320.000 tone CO2) este nevoie ca în proximitatea acesteia să crească aproximativ 54.000 copaci, (peste 8000 ha pădure)

            – în incinta unităţii va exista tot timpul un rezervor ce conţine 30 tone amoniac. În cazul unui accident, cutremur, inundaţie, etc ce va duce la deteriorarea acestui rezervor trebuie să ştiţi că o concentrație de amoniac de 0,5% în aerul inspirat produce în timp de 30-60 de minute moartea. Amoniacul sub formă de gaz într-un amestec între 15,5 – 30 % cu aerul este exploziv. Amoniacul este substanţa responsabilă de explozia de la Mihăileşti din 24 mai 2004 cand a avut loc o explozie datorată accidentului unui camion care transporta 20 de tone de azotat de amoniu. Bilanțul victimelor arată că au fost 18 morți şi 13 răniţi grav. Un crater cu adâncime de 6,5 metri și un diametru de 21 metri s-a format în jurul locului exploziei, iar bucăți de metal au fost aruncate pe o rază de 200 de metri afectând acoperișurile mai multor case din zonă.

            În activitatea sa CLARIANT va folosi utilaje care va expune populaţia din zonă unui zgomot continuu  cu intensitatea între 110 dB şi 120 dB. Ştiaţi că:

Zgomotul trenului 80 dB
Autocamion 90 dB
Ciocan pneumatic 100 dB
Motocicletă în demaraj Drujbă 110 dB 110 dB
Orchestră de jazz modernă 112 dB
Motorul pornit al avionlui cu reacţie 120 dB
Avion cu reacţie, la decolare 130 dB
Pragul dureros >140 dB

      -Nivelul sonor de la care expunerea prelungita poate cauza pierderea auzului este de  90/95dB iar de la nivelul de 125dB se simte o senzatie de durere în urechi.

            Efecte ale gazelor emise de CLARIANT:

            -Dioxidul de azot:

 este cunoscut ca fiind un gaz foarte toxic atît pentru oameni cît şi pentru animale (gradul de toxicitate al dioxidului de azot este de 4 ori mai mare decît cel al monoxidului de azot). Expunerea la concentraţii ridicate poate fi fatală, iar la concentraţii reduse afectează ţesutul pulmonar. Populaţia expusă la acest tip de poluanţi poate avea dificultăţi respiratorii, iritaţii ale căilor respiratorii, disfuncţii ale plamînilor. Expunerea pe termen lung la o concentraţie redusă poate distruge ţesuturile pulmonare ducînd la emfizem pulmonar. Persoanele cele mai afectate de expunerea la acest poluant sunt copiii.

            – Dioxidul de sulf:

este un gaz incolor, amărui, neinflamabil, cu un miros pătrunzător care irită ochii şi căile respiratorii. Expunerea la o concentraţie mare de dioxid de sulf, pe o perioadă scurta de timp, poate provoca dificultăţi respiratorii severe. Sunt afectate în special persoanele cu astm, copiii, vîrstnicii şi persoanele cu boli cronice ale căilor respiratorii. Expunerea la o concentraţie redusă de dioxid de sulf, pe termen lung poate avea ca efect infecţii ale tractului respirator.

            -Particule de cenuşă zburătoare:

            Particulele sunt pulberi atât de fine încât pot pluti în aer. Unele dintre aceste particule sunt atât de mici (o treizecea parte din a cincea parte a diametrului unui fir de păr uman), încât nu numai că pătrund foarte adânc în plămânii noștri, ci ajung și în sânge, la fel ca oxigenul.

            Unele particule sunt emise direct în atmosferă. Altele sunt rezultatul reacţiilor chimice în care sunt implicate gaze precursoare, precum dioxidul de sulf, oxizii de azot, amoniacul și compușii organici volatili. Expunerea pe termen lung la particulele fine poate cauza ateroscleroză, consecinţe negative asupra sarcinii și boli respiratorii în copilărie. Un studiu recent al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că, există o legătură între particule  cu dezvoltarea neurologică, funcţia cognitivă și diabetul și întărește legătura cauzală dintre PM2.5 și decesele cauzate de afecţiuni cardiovasculare și respiratorii.

            Particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas şi gît şi pătrund în alveolele pulmonare, provocînd inflamaţii şi intoxicări. Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare şi respiratorii, copiii, vîrstnicii şi astmaticii. Copiii cu vîrstă mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer, şi în consecinţă mai mulţi poluanţi. Ei respiră mai repede decît adulţii şi tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămînii lor nu sunt dezvoltaţi, iar ţesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil. Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept şi dificultăţi respiratorii. Expunerea pe termen lung la o concentraţie scăzută de pulberi poate cauza cancer şi moartea prematură.

            Aldehida formică

Provoacă daune a căilor respiratorii (bronhii, plămîni), tumori maligne, mutaţii şi boli cardiovasculare. Sub influenţa aldehidei formice se pot dezvolta modificări degenerative în ficat, rinichi, inimă şi creier. În exces, aldehida formică este cancerigenă.

Dacă şi ţie îţi pasă de viitorul tău şi al copiilor tăi te asteptăm în data de 22 AUGUST 2019 ORA 14:00 LA SEDIUL PRIMĂRIEI PODARI pentru a participa la dezbaterea publică privind autorizaţia de mediu solicitată de clariant şi pentru A SPUNE NU CONSTRUIRII ACESTEI FABRICI ÎN MIJLOCUL COMUNEI PODARI.

Daca nu vrei să fii cobaiul elveţienilor de la CLARIANT

VINO ŞI IMPLICĂ-TE PAREREA TA CONTEAZĂ.!!!

22 AUGUST 2019 ORA 14:00 LA SEDIUL PRIMĂRIEI PODARI

Împotriva fabricii de Bioetanol - Spune nu Clariant
Împotriva fabricii de Bioetanol – Spune nu Clariant

Despre mine Blog despre sănătate și stil de viață. Dacă ți-a plăcut articolul, te aștept și pe pagina de Facebook. Avem și Instagram.

Împotriva fabricii de Bioetanol
Împotriva fabricii de Bioetanol

Related Posts

Lasă un răspuns