O degustare ASBO plină de eleganță la Casa Universitarilor din Craiova

Degustare Vînju Mare Delaco

Delaco și Domeniile Vînju Mare

Vineri, 19 aprilie 2024, pasionații de vin și brânză s-au adunat la Casa Universitarilor din Craiova pentru o nouă experiență culinară, în cadrul evenimentului „Brânzeturi cum se cuVin”. Organizată de Asociația Bloggerilor Olteni, degustarea a fost un adevărat festin pentru simțuri, oferind o paletă largă de arome și gusturi care au încântat fiecare participant. Pentru a potența aromele vinurilor oferite de Crama Domeniile Vînju Mare, au fost alese cu grijă câteva brânzeturi fine de la Delaco, unul dintre cei mai mari producători de brânzeturi din România. Meniul serii, pe lângă asocierile de vinuri și brânzeturi, a fost completat cu platouri preparate la Casa Romanescu și cu apă de izvor de la Dolce Vita. Casa Universitarilor din Craiova a fost locul perfect pentru această întâlnire deosebită, într-o atmosferă elegantă și rafinată.

Delaco și Domeniile Vînju Mare: Produsele propuse spre analiză în perechi au fost următoarele:

  1. Vinul Principelui Tămâioasă Românească si Chardonnay + Aperifrais Île de France,
  2. Prince Vlad Chardonnay + Havarti Castello,
  3. Vinul Principelul Rose + British Cheddar Delaco D’Exceptie,
  4. Prince Vlad Feteasca Neagra + Grana Padano Delaco D’Exceptie.
Aperifrais Île de France - Havarti - British Cheddar - Grana Padano
Aperifrais Île de France – Havarti – British Cheddar – Grana Padano

1. Vinul Principelui Tămâioasă Românească și Chardonnay, alături de brânza Aperifrais Île de France

Prima asociere a fost reprezentată de o combinație subtilă între două soiuri, Tămâioasă Românească și Chardonnay. Aromele de fructe galbene, trandafiri și mere verzi au deschis dansul gusturilor, completate de o notă ușor florală și proaspătă. Cu o alcoolemie moderată de 12,5%, acest vin alb sec a fost echilibrul perfect între dulceață și aciditate, fiind ideal pentru a însoți o varietate de mâncăruri, de la carne albă și pește, până la deserturi cu fructe. Aperifrais, o brânză proaspătă și cremoasă, a fost alegerea perfectă pentru a începe această călătorie gustativă. Cu topping de legume și ierburi aromate, a fost combinația perfectă pentru vinul asociat.

Vinul Principelui Tămâioasă românească și Chardonnay Sec
Vinul Principelui Tămâioasă românească și Chardonnay Sec

2. Vinul Prince Vlad Chardonnay, alături de brânza Havarti Castello

Următorul vin în degustare a fost un Chardonnay sec, cu arome neutre și note subtile de vanilie, completate de un gust plin și corpolent. Cu o alcoolemie similară, acest vin a surprins prin eleganța sa și compoziția armonioasă, fiind partenerul perfect pentru orice tip de mâncare, de la pește și fructe de mare, până la carne albă și deserturi cu brânză sau fructe. Havarti, o brânză daneză aromată și cremoasă, a fost o descoperire plăcută pentru papilele gustative. Cu gustul său untos și dulceag, și textura moale și suplă, a fost partenerul ideal pentru o degustare rafinată.

Prince Vlad Chardonnay Sec
Prince Vlad Chardonnay Sec

3. Vinul Principelui Rosé, alături de brânza ritish Cheddar

A treia opțiune a fost un vin rosé sec, proaspăt și fructuos, cu arome delicate de fructe roșii de pădure, care au învăluit palatul într-o senzație reconfortantă. Cu o tentă ușor nehotărâtă între vinurile alb și roșu, acest rosé a fost însoțitorul perfect pentru o varietate de preparate, de la fructe de mare până la brânzeturi. British Cheddar, o brânză clasică din Marea Britanie, a fost un veritabil deliciu pentru iubitorii de brânzeturi. Cu gustul său specific și textura faramicioasă, a adus un plus de autenticitate și savoare întregii experiențe.

Vinul Principelui Rosé sec
Vinul Principelui Rosé sec

4. Prince Vlad Fetească Neagră, alături de brânza Grana Padano

Ultima experiență vinicolă a fost oferită de un vin robust, Prince Vlad Fetească Neagră, cu arome intense de fructe de pădure și nuanțe de condimente. Cu o alcoolemie puțin mai ridicată, acest vin m-a impresionat prin corpul său elegant și postgustul persistent, fiind partenerul ideal pentru brânzeturi fine și fripturi de vânat sau miel. Grana Padano, o brânză italiană cu o istorie îndelungată, a fost coroana acestei experiențe culinare. Cu gustul său fin și granulat, și aromă de nuci, a adus un strop de eleganță și rafinament fiecărui moment.

Asocierea mea preferată

Asocierea vinului Prince Vlad Fetească Neagră cu brânza Grana Padano este o experiență culinară ce reunește două produse deosebite, fiecare aducând cu sine o bogată istorie și o paletă complexă de arome și texturi. Vinul Prince Vlad Fetească Neagră se distinge prin culoarea sa roșu rubiniu intens și aromele puternice de prune negre și fructe de pădure bine coapte, echilibrate de taninurile fine și corpolența sa catifelată. Este un vin elegant și complex, care se dezvoltă frumos odată cu învechirea în sticlă, oferind o experiență gustativă memorabilă. Pe de altă parte, brânza Grana Padano, cu gustul său fin, dulceag și ușor sărat, completat de arome subtile de alune și nuci, aduce o notă de autenticitate și tradiție în această asociere. Textura granulată și duritatea sa tare completează perfect caracterul catifelat al vinului, oferind o experiență gustativă complexă și plină de satisfacții.

Împreună, aceste două elemente se completează armonios, creând o simfonie de arome și texturi care încântă simțurile. Complementaritatea lor este evidențiată prin contrastul dintre taninurile vinului și gustul fin al brânzei, iar sinergia lor culturală adaugă o dimensiune emoțională și intelectuală în plus la experiența gustativă.

Prince Vlad Fetească Neagră Sec
Prince Vlad Fetească Neagră Sec

10 ani de cultură poloneză la Craiova

La degustarea din 19 aprilie ne-am bucurat de prezența unor oaspeți de seamă din comunitatea oltenească și din comunitatea poloneză, pentru a celebra împreună 10 ani de la înființarea Centrului de Limbă și Cultură Poloneză din cadrul Universității din Craiova, condus cu pasiune de director Magdalena Filary care a și tradus prezentările de vinuri și brânzeturi pentru oaspeții polonezi.

Ca de fiecare dată, și această ediție a proiectului Brânzeturi cum se cuVin a fost una remarcabilă. Atmosfera elegantă oferită de Casa Universitarilor, participanții distinși și calitatea produselor au fost la înălțime. Până la următorul articol, vă salut cu mult respect, dragi prieteni !

Casa Universitarilor
Casa Universitarilor

Dacă ți-a plăcut articolul, te așteptăm și pe pagina de Facebook. Avem și Instagram.  Despre mine – blog despre sănătate și stil de viață. 🍷

Related Posts

Lasă un răspuns