Brânzeturi cum se cuVin – Crama Histria și Delaco

Nikolaos Alb

Brânzeturi cum se cuVin – Ieri, 1 august, Membrii Asociațiației – ASBO au avut din nou ocazia unei degustări, și anume prezența pentru a doua oară a Cramei Histria la Casa Zamfirescu. Organizatorii evenimentului au un plan îndrăzneţ, promovarea vinurilor romaneşti şi a asocierilor culinare dintre brânzeturi şi vin.

Îmi plac întâlinirile, Brânzeturi cum se cuVin este un proiect inițiat de Daniel Botea și Alin Sintimbrean, respectiv de Asbo.ro și DictionarCulinar.ro.

Povestea vinurilor, dar și a cramei și a locurilor a fost dezvăluită, într-o manieră cuceritoare, de către proprietarul și „sufletul” acestora, Paul Fulea.

Au fost împărtășite informații despre vinuri și recomandări privind asocierile potrivite cu mâncarea. De asemenea, celor prezenți le-au fost oferite explicații despre parametri de calitate pe categorii; claritate, grade, target de adresabilitate, temperaturi de servire etc.

Au fost degustate următoarele asocieri culinare:

  • Nikolaos Alb – Sauvignon Blanc + Mozzarella Delaco,
  • Ammos Alb – Riesling & Sauvignon Blanc + Brie Ile de France,
  • Nikolaos Rose – Merlot Rose + Delaco Brânza pentru grătar,
  • Ammos Rose – Cabernet Sauvignon & Merlot Rose + Havarti Castello,
  • Ammos Rosu – Cabernet Sauvignon & Merlot + Grana Padano Delaco D’Exceptie.
Brânzeturi cum se cuVin
Brânzeturi cum se cuVin

Degustarea de vin « Crama Histria » : Povestea începe cu o bucată de pământ, cu raze de soare și valurile mării, cu mâini bătătorite de trudă, de vreme rea sau bună, de vânt sau ploaie. Noi doar o continuăm. Adaugăm filă cu filă, bob cu bob, picătură cu picătură.

„Vin din ce în ce mai bun, vin care trebuie arătat consumatorului”, mărturisește Paul Fulea, antreprenorul care conduce Crama Histria. Din soiurile de struguri româneşti se obţin vinuri extraordinare care necesită o promovare corspunzătoare.

Când ne-am întâlnit la restaurant, Paul ne-a prezentat un Sauvignon Blanc minunat. Vinurile sale au crescut calitativ, s-au maturat ușor în butoaiele Transilvania Bois, au trecut în sticle purtând etichete și nume inspirate și au simțit nevoia să iasă din nou în lume. În lumea degustătorilor de la Craiova.

Vinul bun se bea simplu. Apa, în alt pahar! Noi românii, avem cultura de dinainte de ‘89 a vinului prost dres cu sifon.

Așa se face că ieri am organizat o nouă degustare, de data aceasta cu cinci vinuri. Am putut observa că mai toate vinurile au fost apreciate, fiecare având propriii fani.

Nikolaos Alb – Sauvignon Blanc + Mozzarella Delaco
Nikolaos Alb – Sauvignon Blanc + Mozzarella Delaco

În ce mă privește, mă declar îndrăgostit de Nikolaos Alb (bună aciditate, arome ușor estompate, gust cu vino-ncoace). Pot să pariez de pe acum pe aceste vinuri și mai ales pe succesul Cramei Histria, dat fiind că am aflat filosofia de marketing a lui Paul Fulea. Un om încăpățânat dar stilat, perseverent și franc, care a preluat la Cogealac moștenirea viticolă a tatălui și a dus-o mai departe, închizând-o o dată cu vinul premium în sticle care poartă două autografe de marcă în lumea vinului românesc: Ammos și Nikolaos.

 Brânzeturi cum se cuVin - Nikolaos Alb
Brânzeturi cum se cuVin – Nikolaos Alb

Pentru Paul, „Terroir de Dobrogea” a devenit o marcă pe care încearcă să o impună în lume. Este foarte mândru de drojdiile sălbatice cu care își elaborează vinurile, de faptul că acestea au cu adevărat gustul și aromele autohtone. Și, savurându-i vinurile, poți înțelege că această mândrie este pe deplin justificată.

Din paharul meu s-a răspândit aroma ușoară de soc a unui Sauvignon Blanc, tânăr, care s-a metamorfozat după ce a luat aer într-o aromă de lămâie ușor fructată .

Un vin este declarat vin și încadrat în categorie după ce i se măsoară cantitatea de zahăr, intensitatea culorii, aromei etc.

Acest vin a fost asociat cu Mozzarella Fresca Delaco. Termenul mozzarella apare pentru prima dată într-un document scris de unul din bucătarii Curții Papale în secolul 16. Este originară din regiunea italiană Campania, se spune că a fost descoperită accidental la o fabricuță de brânzeturi, undeva pe lângă Neapole. Este fabricată din lapte de vacă, prin procedeul „pasta filata”.
Am degustat o brânză de vacă cu textura moale, puțin sărată.

Combinația pot spune că a fost miracol. A fost o seară minunată în care am descoperit o nouă podgorie cu istoria și poveștile acesteia.

Brânzeturi cum se cuVin  -Ammos rozé
Brânzeturi cum se cuVin -Ammos rozé

Mulțumiri celor de la Casa Zamfirescu pentru spațiul oferit, celor de la Crama Histria pentru vinurile deosebite și celor de la Delaco + FanBranza.ro pentru brânzeturile mereu de calitate.

Hai noroc
Hai noroc

Per total mi-a placut și această întâlnire. Consider că avem multe de învățat când vine vorba de consumul vinului și tocmai de aceea ar trebui să existe o legătură mai strânsă între consumatori și producători/distribuitori. 

fotografie de grup ASBO
fotografie de grup ASBO

Despre mine Blog despre sănătate și stil de viață. Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook. La final, vă las cu mai multe fotografii făcute de mine: «aici»

Related Posts

1 thought on “Brânzeturi cum se cuVin – Crama Histria și Delaco

Lasă un răspuns