
Domeniul Bogdan, cel mai medaliat producător român de vinuri organice
Brânzeturi cum se cuVin Domeniul Bogdan – Așa cum ne-am obișnuit Asociația Bloggerilor Olteni și Dicționar Culinar continuă degustările vinurilor de mai jos la restaurantul Casa Zamfirescu propunând cinci vinuri excepționale.

Vinurile sunt foarte bune, dar foarte puțin cunoscute, fiind accesibile cumpărătorilor doar în centrele comerciale HORECA și în magazinele specializate de vinuri. De aici ne-a venit ideea să facem evenimente pe această temă. Unele dintre cele mai bune vinuri pe care am avut ocazia să le beau anul trecut de ziua mea.
În seara de 26 septembrie degustăm 5 feluri de brânză și 5 vinuri, apoi apreciem cum se potrivesc. Scopul acestei întâlniri este unul educativ, așa că putem pune întrebări.
Vlad Burugă, reprezentantul Cramei Domeniul Bogdan, ne-a vorbit cu pasiune într-o prezentare cu adevărat profesionistă făcută vinurilor.
Brânzeturi cum se cuVin Domeniul Bogdan&Delaco Brânzeturi cum se cuVin Domeniul Bogdan&Delaco Brânzeturi cum se cuVin Domeniul Bogdan&Delaco
Pe cele 154 de ha de vie, compania cultivă soiurile Sauvignon Blanc, Chardonnay, Roze Merlot & Fetească Neagră, Syrah, Cuvee Experience, Fetească Neagră & Merlot & Syrah. Bazele cramei din Dobrogea au fost puse în 2011, atunci cand s-a plantat vița de vie, în podgoria Murfatlar D.O.C, într-o zonă cu tradiție în cultivarea strugurilor.
„A face un vin bun este o deprindere. A face un vin de calitate este o artă.” Acesta este motto-ul Domeniului Bogdan, iar vinurile produse o dovedesc.
Viticultura biodinamică furnizează Cramei Domeniul Bogdan o materie primă excepțională și creează posibilitatea producerii deopotrivă a vinurilor organice și biodinamice.
Între vinul biodinamic și vinul organic există o diferență majoră care se referă la transformarea mustului în vin, sub influența microorganismelor, mai precis a drojdiilor. În cazul vinului biodinamic transformarea mustului în vin se face doar în prezența populațiilor de microorganisme (sute de familii) prezente în strugurii dintr-un anumit ecosistem. În cazul vinului organic, introducerea de drojdii selecționate, certificate biologic și nemodificate genetic, dă o direcție clară acestei transformări și garantează caracteristicile așteptate de la fiecare soi.
Vinurile premiate sunt disponibile pe website-ul companiei, www.domeniulbogdan.ro. Pe piața internă, vinurile Domeniul Bogdan sunt disponibile în rețelele Selgros, Carrefour, Mega Image, Cora, compania fiind în discuții avansate cu Kaufland și Auchan.
Alegerea mea a fost prima pereche propusă spre degustare: Sauvignon Blanc și Camembert Île-de-France. Un vin alb cu aromă de citrice.
Camembert Île-de-France. Sauvignon Blanc Camembert Île-de-France. Sauvignon Blanc
Așadar, Camembert-ul, o brânză din lapte de vacă, moale, cremoasă și catifelată, cu un gust vag dulceag de ciuperci, a reușit foarte bine să pună în evidență aciditatea și aromele puternice ale vinului. Așadar, creându-se o aromie.
Combinația este una foarte senzuală, plină de întelesuri pentru cunoscători. Cele trei cuvinte: „Bun tare ! Bun!”
Mulțumim Sponsorilor: Delaco și Crama Domeniul Bogdan @ Casa Zamfirescu. Aceasta a fost o parte din galeria foto ! La revedere .. ne vedem curând !
Brânzeturi cum se cuVin Domeniul Bogdan Brânzeturi cum se cuVin Domeniul Bogdan Brânzeturi cum se cuVin Domeniul Bogdan
1 thought on “Brânzeturi cum se cuVin Delaco și Domeniul Bogdan”